22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.04.2024 10:14 | Son Güncelleme: 02.04.2024 10:22

WSJ yazdı: Türkiye'de Erdoğan dönemi bitiyor mu?

31 Mart Yerel Seçimleri'nin yankıları dünya basınında devam ediyor. WSJ yerel seçimlerde muhalefetin ezici bir zafer kazandığını yazdı. Gazeteye göre sonuçlar Türk demokrasisinin henüz ölmediğini gösteriyor
WSJ yazdı: Türkiye'de Erdoğan dönemi bitiyor mu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 21. yüzyılın neredeyse tamamında Türkiye'yi yönetti. Ancak 31 Mart günü seçmenler, Erdoğan yönetimine ve ekonomi politikalarına karşı sabırlarının tükendiğinin sinyalini verdi. Muhalefet yerel seçimlerde son bir neslin en iyi performansını sergiledi. Seçimlerdeki en kritik yarışta İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Erdoğan'ın adayını %51'e %40'lık bir farkla yenerek ikinci dönemini kazandı. 

İmamoğlu'nun muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) de Belediye Meclisi'nin kontrolünü, ilk döneminde İmamoğlu'nu engelleyen iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nden aldı. Seçimler, İmamoğlu'nun muhalefeti birleştirebilecek bir yıldız gücüyle Erdoğan'ın en zorlu rakibi olma yolundaki konumunu pekiştirdi.

Başkent Ankara'da görevdeki CHP'li belediye başkanı Mansur Yavaş, AK Parti adayını yaklaşık yüzde 29 puan farkla geride bıraktı. Görevdeki AK Partili belediye başkanı Alinur Aktaş'ın 10 puan farkla kaybettiği Bursa'da ise CHP kontrolü ele geçirdi. Muhalefet 81 ilin 35'inde belediye başkanlığını elinde tutarken, Türkiye'nin en büyük beş belediyesinin tamamını CHP'li bir belediye başkanı yönetecek.

Kötü enflasyon etkisi

Seçmenlerin Erdoğan'ın partisine karşı oy kullanmak için iyi nedenleri vardı. Cumhurbaşkanı'nın ekonomiyi canlandırmak için Merkez Bankası'nı zorladı. Enflasyon sadece şubat ayında %67'ye ulaştı. Dünya Bankası geçen ay Türkiye'nin nominal gıda enflasyonunun yıllık %71 ile Arjantin, Lübnan ve Zimbabve'yi geride bırakarak dünyanın en kötü dördüncü enflasyonu olduğunu bildirdi.

Türk demokrasisinin ölmediğinin göstergesi

Seçmenler ayrıca hükümeti 2023 depremine yavaş ve yetersiz müdahaleden sorumlu tutuyor. Hükümet depremzedeler için evleri yeniden inşa etme vaatlerinin çok gerisinde kaldı. Cumhurbaşkanı kitleleri ateşlemek için milliyetçilik ve İslamcı popülizmi bir arada kullandı. Ancak bu artık başarısız yönetimin üstesinden gelmek için yeterli olmayabilir. Türkiye'nin daha iyi bir yönetime, Batı'nın da Ankara'da daha iyi bir NATO müttefikine ihtiyacı var. 31 Mart'taki sonuçlar Türk demokrasisinin henüz ölmediğini gösteriyor.