08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.04.2024 11:10 | Son Güncelleme: 01.04.2024 11:15

The Guardian İBB Başkanı’nı mercek altına aldı: Erdoğan'ın yükselen laik rakibi Ekrem İmamoğlu

İBB seçimlerini yeniden kazanan Ekrem İmamoğlu dış basının gündeminde. The Guardian analizinde İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile aynı köklere sahip olduğunu ancak ‘fikirlerinin büyük ölçüde zıt’ olduğunu yazdı
The Guardian İBB Başkanı’nı mercek altına aldı: Erdoğan'ın yükselen laik rakibi Ekrem İmamoğlu

Yeniden seçilen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yerel seçimlerde Türkiye Cumhurbaşkanı'nın partisi AK Parti'yi geride bırakarak Recep Tayyip Erdoğan iktidarının en büyük rakibi oldu. Oyların büyük bir çoğunluğunun sayıldığı seçimlerde rahat bir zafer elde eden ve koltuğunu koruyan 53 yaşındaki İmamoğlu, birçok analist tarafından geleceğin potansiyel cumhurbaşkanı olarak görülüyor.
İmamoğlu’nun Erdoğan ile pek çok benzerliği var: İkisi de İstanbul'u yönetti, ailelerinin kökleri Doğu Karadeniz'e dayanıyor ve siyasi kariyerleri Türkiye'deki mahkemeler tarafından engellendi. Her ikisi de gençliklerinde hevesli birer futbolcuydu.

"Fikirlerimiz büyük ölçüde zıt"

Her ikisi de seçmenlere hitap etme konusunda güçlü bir yeteneğe sahip, ancak politikaları söz konusu olduğunda birbirlerinden ayrılıyorlar. Evli ve üç çocuk babası olan eski iş insanı İmamoğlu'nun kendisi de bunu teyit etti: "Fikirlerimiz büyük ölçüde zıt."

Erdoğan siyasete İslamcı bir partiyle girdi ve 2002'de iktidara geçtiğinden beri laik devleti yeniden şekillendirdi. Buna karşılık İmamoğlu, laik Cumhuriyet Halk Partisi'ne (CHP) 2008 yılında katıldı ve 2014 yılında İstanbul'un Beylikdüzü ilçesinde belediye başkanı oldu.İmamoğlu'nun başarısı, sosyal demokrat CHP'nin cazibesini daha muhafazakâr seçmenleri çekecek şekilde genişletme becerisinden kaynaklanıyor. Bunu 2019'da Erdoğan'ın AK Partisi'ne son yirmi yılın en büyük yenilgisini yaşatarak ve rakibini bir değil iki kez yenerek kanıtladı. O yıl mart ayında kazandığı zafer iptal edildi ancak haziran ayında tekrarlanan seçimde büyük bir fark attı.

Hukuki mücadeleler ve bir köfte toplantısı

İmamoğlu'nun kendisi de yargı sorunlarıyla karşı karşıya kaldı. 2019 yılındaki zaferinin ardından mahkeme kamu görevlilerine hakaret ettiği gerekçesiyle siyasi yasak getirerek İmamoğlu'nu iki buçuk yıl hapis cezasına çarptırdı. Temyiz mahkemesi henüz dava hakkında karar vermedi. Bu mahkumiyet, 1999 yılında dini nefreti kışkırttığına hükmettiği bir şiiri okuduğu için kısa bir süre hapse atılan Erdoğan'ın deneyimini tekrarladı. Geçen yıl başka bir mahkeme İmamoğlu hakkında ihaleye fesat karıştırma suçlamasıyla üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası öngören bir dava açtı. Erdoğan'ı eleştirenler bu davaları İmamoğlu’nu siyasi olarak engellemeye yönelik bir girişim olarak görüyor. Erdoğan ve partisi ise bunu reddediyor.

Köfteci anısı

İmamoğlu geçtiğimiz günlerde Erdoğan ile yollarının ilk kesiştiği döneme değindi. Erdoğan belediye başkanı olduktan sonra 1990'ların ortalarında İstanbul'un Güngören ilçesinde genç İmamoğlu'nun işlettiği köfteciyi ziyaret etmiş. İmamoğlu, "Belediye başkanlığının ilk aylarında kendisini ağırladım. Benim lokantamda köfte yedi. Ben onun parasını almadım. Yaşadığı sürece o hesabı ödemeyecek” dedi.
Birçok analist İmamoğlu'nun daha da başarılı olacağını tahmin ediyor. Metropoll anket şirketinin başkanı Özer Sencar seçimden önce Reuters'a yaptığı açıklamada, "Eğer bu seçim bir şekilde itirazlarla iptal edilmezse, İmamoğlu 2028'de başkan olacak" dedi.