08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.06.2024 10:50 | Son Güncelleme: 19.06.2024 13:47

Hafta sonu için İstanbul rehberi (14- 16 Haziran)

Hafta sonu evde durmak istemeyen tiyatroseverler için Kardeşlerimi Arıyorum, pop müzikseverler için Semicenk ve sinemaseverler için Ters Yüz 2 şehirde sizleri bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, podcast, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (14- 16 Haziran)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatroseverler için haftanın beklenen oyunları:

  • Obie ödüllü İsveçli yazar Jonas Hassen Khemiri'nin kaleme aldığı Buse Külekci, Can Sertaç Adalıer, Gülin Bakkaloğlu, Metehan Kaya ve Uğur Uzunel'in oynadıkları Kardeşlerimi Arıyorum,14 Haziran'da Baba Sahne'de perde açıyor. Oyun Stockholm’de yaşanan bir terör saldırısından sonra şehirdeki göçmenlerin bir gecede değişen hayatlarını ironik, delicesine komik ve şok edici sert bir şekilde anlatıyor.
  • Kumpanya tiyatrosu şeklinde dizayn edilen, kalabalık oyuncu kadrosu ile dikkat çeken; Okan Bayülgen'in Shakespeare’in ünlü trajedisinden hareketle yazıp yönettiği Richard, 16 Haziran'da Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda perde açıyor. Bayülgen oyunda modern filozofların yaklaşımlarıyla ele alarak Richard’ın gerçekliğini, Shakespeare’in Richard’ı hikâyeleştirmesini tartışmaya açıyor.

Tiyatroseverler için haftanın komedi oyunları:

  • Sam Steiner'in yazdığı, Hazal Selenga Erbayram ve Mesut Çil'in aynı sahneyi paylaştığı Limonlar Limonlar Limonlar Limonlar Limonlar, 14 Haziran'da Bahçe Galata'da perde açıyor. Oyun, günde kaç kelime ile konuşulacağı, bir yasa tarafından sınırlandırılan bir zamanda bir çiftin İletişim kurmak için bulduğu yöntemleri sahneye taşıyor.

Tiyatroseverler için haftanın trajedi/ dram konulu oyunlar:

  • Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarındaki siyasi gündeminin gündelik yaşamdaki aile ve kadın-erkek ilişkilerine nasıl sirayet ettiğini anlatan Selmin Zeki Hanım: Hasta Adamın Kızı, 15 Haziran'da Moda Sahnesi'nde perde açıyor. Onur Ünsal'ın yönettiği oyunda Derya Özsoy tek kişilik performans sergiliyor.

Eğlenceseverler için haftanın beklenen konserleri:

  • Dünyaca ünlü DJ Mila Black, Amsterdam ve Berlin gece hayatının parlayan yıldızı, Out Run’in İstanbul’daki ilk etkinliği için Türkiye’ye geliyor. 14 Haziran gecesi Dorock XL Venue’de sahne alacak olan Black’e, DJ Berk Duygun ve Can Koç eşlik ediyor.
  • Acamar, Wega ve Ways of the Sun gibi parçalarıyla elektronik house müzik türünde önemli bir yere sahip olan Frankey & Sandrino, 15 Haziran'da The Roof at The Ritz-Carlton Istanbul’un manzarası eşliğinde unutulmaz bir performans sergilemeye hazırlanıyor.

Pop müzikseverler için konserler:

  • Unutmak Öyle Kolay mı Sandın, Herkes Gibisin, Masal Gibi şarkılarıyla ismini duyuran ve kendine has tarzıyla müziğe yeni bir soluk kazandıran Semicenk 14 Haziran'da Maximum Uniq Açıkhava'da dinleyenleriyle buluşmaya geliyor.
  • Pop star, besteci ve ozan kimliğiyle dinleyicisinin kalbinde eşsiz bir yer edinen Nazan Öncel, 16 Haziran'da Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda sevenleriyle buluşuyor.

Rock müzikseverler için konserler:

  • Yerli sahnenin sevilen gruplarından Adamlar, 14 Haziran akşamı BtcTurk Vadi Açıkhava’da müzik severlerle buluşuyor.

  • Vokalde Ertan Kızıltan, gitarlarda Arif Deniztoker ve Orhan Yolsal, bas gitarda Çetin Güney, davulda Soner Doğanca’dan oluşan Acil Servis, 15 Haziran akşamı The Wall Saloon & Performance'da rockmüzik severlerle buluşuyor.

Sanatseverler için konserler:

  • Dünyanın en önemli birkaç orkestrasından biri olan Münih Filarmoni solistleri 15 Haziran'da CRR Konser Salonu'na sanatseverlerle buluşuyor.

İstanbullular için hafta sonuna özel etkinlikler:

  • Byzantion Fest, 11. yılında 45 farklı müzik grubunu, 6 gün boyunca, 2 farklı mekânda bir araya getiriyor. 15 Haziran'da Burgazada Cennet Bahçesi'nde Kadrajdaki Ritimler adlı fotoğraf sergisi ile birlikte açılışını yapacak olan organizasyon, tasarım ve fanzin masaları, seramik ve dövme atölyeleri gibi çeşitli etkinlikleri de programında barındırıyor.
  • Fasulye, kıyma ve domatesten oluşan bol baharatlı geleneksel bir Meksika güveç yemeği olan Chili Con Carne yapmayı öğrenmek isteyenler 16 Haziran'da Cooking Class Academy'de bir araya geliyor. Bir Meksika klasiği olan tacolar ile birleştiğinde harika bir tat ortaya çıkaran bu lezzeti yapmayı deneyimleyen konuklar sunum tekniklerini de öğreniyor. 

Sinemaseverler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Meg LeFauve'nin kaleme aldığı, Kelsey Mann'in yönettiği Ters Yüz 2, 14 Haziran'da vizyona giriyor. Film, artık bir ergen olan ve çok daha çılgın, kişiselleştirilmiş duygularla uğraşmak zorunda olan Genç Riley'nin maceralarını konu ediyor.

  • Emre Kavuk'un yönettiği, Hande Doğandemir, Yağız Can Konyalı, Nur Fettahoğlu'nun başrolleri paylaştığı Daha İyi Bir Yarın 14 Haziran'da vizyona giriyor. Film, sevgilisi tarafından terk edilen genç bir adamın hikayesini konu ediyor.

Lezzet tutkunları için mekan önerileri:

  • Bağdat Caddesi’nin merkezindeki Vertical, konuklarına eğlence ve lezzeti aynı anda sunmaya devam ediyor. Ferah atmosferiyle öne çıkan bu mekân, aynı zamanda çeşitli dünya mutfaklarından lezzetleri sunan Food Hall konseptiyle misafirlerini ağırlıyor. Nappo’dan Buratta Peynirli Pizza, Markus To Go’dan tütsülenmiş burger ve Ken Sushi’den Harakiri ve Sesame Roll gibi lezzetler bu yaza damga vuruyor. instagram.com/verticalistanbul
  • Caz müziğin önemli temsilcilerini ve caza dokunan performansları sahnesinde ağırlayan Pera77, çarşambadan cumartesiye, haftanın dört günü yerli ve yabancı müzisyenleri ağırlamaya devam ediyor. Misafirlerin The Marmara Pera’nın menüsüyle ağırlandığı mekanda müziğin yanında her damak zevkine hitap edecek seçenekler de yer alıyor. Mekan ağırlayacağı sanatçıları Instagram hesabından paylaşıyor. instagram.com/perayetmisyedi

Memet Özer'den mekan önerileri

Beca Etiler

Yaz menüsü yenilendi. Kendine has bahçesi, odun fırını ve özel kokteylleri ile Cuma akşamı için, eğlence ve yemeğin birlikteliği. Kesinlikle tavsiye ederim. Orzo denemeyi unutmayın.

Frankie Galataport

Terası açıldı ve gerçekten nefes kesici. Yemekler ve menü yenilendi, çok da başarılı. Üstelik canlı müzik performansları da başladı. Nefis bir Cumartesi akşamında kendinizi şımartın derim.

Noir Suadiye

Bence Bağdat Caddesi'nin en şık mekanı. Pazar kahvaltıları için de çok uygun. Fırından sıcak çıkan ekmekler, kruvasanlar ve nefis yumurta çeşitleri. Şık bir Pazar deneyimi için tavsiye ederim.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

İhtiyaç Odası

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Potterkafa dostlar Servet ve Hikmet’in “istek değil, ihtiyaç” düsturuyla başladıkları bu podcast serisinde bölüm bölüm Harry Potter kitapları konuşuluyor. Anahtarların bekçisinden diagon yoluna, iksir ustalarından seçmen şapkaya, yolu Hogwarts’a düşenlerin ilgisini çekecek konular için meraklılar yedinci kattaki İhtiyaç Odasında buluşuyor.

İBB Kütüphane

Nereden dinlerim? Spotify

 

Kentin düşünsel ve kültürel iklimini belirleyen aktörlerden İBB kütüphaneleri, yaşanabilir bir İstanbul’u ve kalıcı bir belleği inşa etmek için özel bir yayınla karşımızda. Çeşitli etkinliklerin ses kayıtlarının paylaşıldığı bu podcast’te Berna Karadoğan, Pınar Öğünç, Saadet Özen ve daha birçok ismi uzmanlık alanıyla ilgili sohbetler ederken dinleyebiliyoruz.

Günaydın Antakya

Nereden dinlerim? Spotify

 

Bu yayının yola çıkış noktası çok net: Antakya iyileşecek. Antakya’nın iyileşmesinin merkezinde de Antakyalılar, özellikle de kadınlar ve üretim var. Antakya’da yaşamın yeniden inşasını merkeze alan ve Antakya’yı iyileştirmek için kendi faaliyet alanında canla başla çalışanlara kulak verilen bu podcast, önemli mesajlarla öne çıkıyor.

BBC Football Daily (İngilizce)

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

BBC Radio 5 futbol yayınlarından tanınan isimler Mark Chapman, Kelly Cates, Steve Crossman ve Darren Fletcher bu yayın için bir araya geliyor. Söz konusu BBC olunca elbette Premier Lig merkezde ama Avrupa futbolundan en son haberler ve analizler de bolca konuşuluyor.

Ekran önerileri

Queenie (2024) -Disney+

Queenie'nin yeniden doğuşu

Güney Londra'da yaşayan Queenie Jenkins (Dionne Brown), sahip olduğu iki kültür arasında nerede konumlandığını bilemeyen, 25 yaşındaki Jamaikalı İngiliz bir kadındır. Üstelik uzun süreli ilişkisi de sona erdiği için teselliyi bambaşka yollarda arar. Tabii bu yollar, kendini yeniden keşfetmesine, karmaşık ilişkilerini çözmesine ve geçmişiyle yüzlemesine sebep olacaktır. ABD yapımı sekiz bölümlük bir drama. ‘Siyahların Bridget Jones’u’ olarak anılan dizi, aynı adlı çok satan kitaptan uyarlama. 

Mysteries of the Terracotta Warriors (2024) -Netflix

Mezar heykellerinin gizemi yeryüzüne çıkıyor

Terracotta Savaşçılarının keşfinden 50 yıl sonra, Çin imparatoru Qin Shi Huang'ın mezarını koruyan binlerce toprak askerin hikayesi, Birleşik Krallık yapımı bu belgeselde anlatılıyor. Arkeolojik buluntular ve canlandırmalarla ortaya çıkarılan tarihi anlatım, keşfedilmemiş sırları öğrenmek ve tüm araştırma sürecine dahil olmak için harika bir fırsat! 

Tour de France: Unchained (2023) -Netflix

Tüm zincirleri kırmak

Her yıl Fransa'da düzenlenen Fransa Bisiklet Turu (Tour de France), Avrupa'nın en büyük bisiklet turlarından biri olup bisiklet sporuna prestij kazandırması, çok etaplı yarışlara olanak sağlamasıyla da bilinmektedir. Fransa-Birleşik Krallık ortak yapımı bu belgesel dizisi de, bisiklet turu sürecinde yaşananları, sporcuların azimlerini ve zaferlerle dolu mücadelelerini ele alıyor. Karşılarına çıkan tüm zorluklara rağmen her şeyini ortaya koyan sporcuların acımasız, zalim ve hatta bireyselliği mecbur kılan bisiklet yarışına karşı verdikleri o güçlü mücadeleleri. Zirvede mi olacaklar yoksa en dipte mi?