09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.03.2024 09:30 | Son Güncelleme: 14.03.2024 13:52

Hafta sonu için İstanbul rehberi (15- 17 Mart)

Hafta sonu evde durmak istemeyen müzikseverlere Büyük Ev Ablukada, mekan kaşiflerine Ali Ocakbaşı Kuruçeşme sizi bekliyor. Tiyatroseverler için Ata Demirer Gazinosu perdelerini 3 yıl araadan sonra tekrar açıyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, podcast, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (15- 17 Mart)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatroseverler için haftanın merak edilen oyunları:

  • Gazino konseptini komedi ile birleştirip, bir komedi gazinosu formatı yaratan, mizahin yıldız ismi Ata Demirer, yeni şarkılar, yeni şakalar ve unutulmayan klasikleri ile Ata Demirer Gazinosu'nun perdelerini 3 yıl aradan sonra tekrar açıyor. Müzik türleri arasındaki bu yolculuk, 15 Mart'ta Zorlu PSM'de seyirciyle buluşuyor.
  • Tunç Şahin’in yazıp yönettiği, İki Tiyatro’nun ilk oyunu Canavar, 15 Mart'ta Zorlu PSM'de izleyici karşısına çıkıyor. Oyuncu kadrosunda Tülin Özen, Gülçin Kültür Şahin ve Hakan Emre Ünal’ı buluşturan oyun, ortak travmaya farklı tepkiler veren üç kuzenin bir yüzleşme gecesini konu ediyor.
  • Amadeus’un oyun yazarı Peter Shaffer’ın gerçek bir olaydan esinlenerek kurgulayıp kaleme aldığı, Broadway’de 1200 kez sahnelenen Tony ödüllü başyapıtı Küheylan, Barış Erdenk rejisi ile 16 Mart'ta Maximum UNIQ Hall'de seyirci karşısına çıkıyor. Oyunda Kerem Alışık, Emir Özden, Hatice Aslan, Devrim Nas, Açelya Devrim Yılhan ve Gizem Katmer aynı sahneyi paylaşıyor.

Tiyatroseverler için haftanın komedi oyunları:

  • Sıla Erkan’ın durum-mekan-zaman üçlemesinin ikinci ve son oyunu Tebdil-i Mekan 15 Mart'ta Apartman Sahne'de seyirciyle buluşuyor. Oyunda meyhanede yaşayan dört kişi ve onlara, babasına kızıp üvey annesinin ardından evden kaçan bir genç katılıyor. Bu 5’li çete, İstanbul’un sokaklarında, parklarında bir gece boyunca yürüyor, sürüyor, kaçıyor; o eve varmaya çalışıyor.

Tiyatroseverler için haftanın dram konulu oyunlar:

  • Kolektif emeğe inanarak kurulan Kozmopolitan Tiyatro’nun ilk oyunu Bay Samir; Gökhan Gürün ve Kerim Urun'un oyunculuklarıyla 16 Mart'ta House of Performance'da seyirci karşısına çıkıyor. Oyun, kendi halinde, gündelik yaşamında rutinlerine sığınan, bir memurun hikayesini anlatıyor.

  • Civan Canova’nın ustalıkla kaleme aldığı Evaristo, 17 Mart'ta Koma Sahnesi'ne konuk oluyor. Oyun gidecek yeri olmayan bir kadının gözünden evine gitme umudu ve inadıyla yarattığı dünyasını, geçmişe, bugüne ve geleceğe dair tespitlerini ironik bir dille anlatıyor.

Haftanın tek kişilik performansı:

  • 2016 yılında İbrahim Selime’e Afife Jale ödülü kazandıran Bunu Ben de Yaparım, 8 yıl aradan sonra Bana Kimse Ne Olduğunu Anlatmadı adıyla tekrar sahnede.17 Mart'ta Fişekhane'de seyirciyle buluşacak oyun, Dave isimli bir güvenlik görevlisinin sanat galerisinde çalışmaya başladıktan sonra başına gelenleri esprili bir dille anlatıyor.

Haftanın deneysel oyunu:

  • Dilek Güler ve A. İnanç Bükülen'in oynadıkları Küller Küllere 16 Mart'ta BiSahne'de seyirci karşısına çıkıyor. Harold Pinter tarafından yazılan oyun, insanların hayatındaki anlamsızlığı ve yalnızlığı konu ediyor ve oyun boyunca seyirci dünyada belki de her gün tanık olduğu zulümlerin, bir kadının benliğinin parçası oluşunu izliyor.
  • Monologlar Müzesi bu defa tarihi Yuvakimyon Rum Kız Lisesi'nin büyüleyici atmosferinde, İstanbul hikayelerine dokunuyor ve seyircileri hem gizemli hem etkileyici bir yolculuğa davet ediyor.  Burcu Halaçoğlu, Tuğçe Tanış, Deniz Türkali, Ayfer Dönmez ve Cemal Ahhan Şener gibi isimlerin oynadığı Monologlar Müzesi Yuvakimyon 17 Mart'ta Yuvakimyon Rum Kız Lisesi'nde seyirciyle buluşuyor.

Haftanın performans gösterisi:

  • Hayat koşturmacası içerisinde hayallerinden farklı yerlere dağılmış, başka başka meslek ve yaş gruplarından 21 kişiden oluşan bir ekip kuralları, sınırları, unvanları ve kalıplaşmış tüm tanımları ortadan kaldırarak deneysel bir projede buluşuyor. Bir Beden Anlatısı, 16 Mart'ta Endless Art Taksim'e konuk oluyor.

Haftanın merak edilen konserleri:

  • Büyük Ev Ablukada aralık ayında izleyenlerin nasıl bir tecrübe yaşadıklarını tam olarak açıklayamadığı yeni albümünün şovu ‘Defansif Dizayn’ ile bir kez daha 15 Mart'ta DasDas Sahnesi'ne geliyor.
  • Jakuzi 16 Mart akşamı Salon İKSV’de müzik tutkunlarıyla buluşuyor. Grup eşsiz synth-pop tarzı ve enerjik performansıyla unutulmaz anlar yaşatmaya hazırlanıyor.
  • Mazhar Alanson ve Fuat Güner 16 Mart akşamı Atlantis Yapım organizasyonu ile 16 Mart’ta Bostancı Gösteri Merkezi'nde sevenleriyle buluşuyor.

Pop müzikseverler için konserler:

  • Son dönemde yazdığı kitaplarla da adından sıkça söz ettiren, sevilen sanatçı Nil Karaibrahimgil, dillerden düşmeyen şarkılarıyla 17 Mart akşamı Bostancı Gösteri Merkezi’ne geliyor.

Rock müzikseverler için konserler:

  • Alternatif rock müziğin sevilen isimlerinden Peyk, 15 Mart’ta IF Performance Hall Beşiktaş’ta sahne almaya hazırlanıyor. Grubun enerjik performansı ve özgün sound’u, dinleyicilere unutulmaz bir gece vadederken, konser mekânının sıcak atmosferi de şarkılarla bütünleşiyor.

Klasik müzik severler için konserler:

  • İsviçre'nin öncü çağdaş sanatçı ve müzisyenlerinden Roland Dahinden'in eserlerinin İstanbul'daki ilk kapsamlı icrası, 15 Mart akşamı Arter’de, Sevgi Gönül Oditoryumu’nda gerçekleşiyor. Bas klarnetçi ve besteci Gareth Davis öncülüğündeki Görsel Müzik başlıklı performans, elektroniklerde Miculas Mrva’nın ve çeşitli enstrümanlarda Türkiye’den müzisyenlerin görsel notasyon ve doğaçlama odaklı icralarını dinleyiciyle buluşturuyor.
  • İstanbul Filarmoni Derneği Konser Sezonu kapsamında İFD Cep Sahne'de uluslararası yarışmalarda başarıları olan piyanist Gökay Özgür ve İstanbul Opera Derneği Orkestrası'nda kemancı olan Buse Kademli'nin oluşturdukları müzik grubu Duo Kalkedon, Klasik Renkli konseri ile16 Mart'ta İstanbullu sanatseverlerle buluşuyor.

Sinemaseverler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Güven Kıraç, Didem Balçın, Şahin Irmak'ın baş rollerini paylaştığı Mükemmel Aile 15 Mart'ta vizyona giriyor. Film, kızlarının doğumuna yetişmeye çalışan bir ailenin yaşadıklarını konu ediyor.
  • Jonathan Easley'in senaryosunu kaleme aldığı, Orlando Bloom, Andie MacDowell, Garret Dillahunt'ın oynadığı Adaletin Eli, 15 Mart'ta vizyona giriyor. Film, yaşadığı kasabayı ve ailesini korumak için her şeyi göze alan bir adamın hikayesini konu ediyor.

Mekan kaşiflerine:

  • Asya ve İtalyan mutfağıyla tanınan Novikov, Ramazan boyunca iftar için gelen konuklarına iftariyelikleri ikram ederken, Asya mutfağının en seçkin lezzetlerinden sushi, sashimi, nigiri çeşitlerinin yanı sıra robata ve teppenyaki gibi otantik pişirme teknikleriyle hazırlanan Novikov Black Cod, Alaska Kral Yengeci ve Pekin Ördeği gibi Novikov’un imza yemeklerini de sunuyor.
  • Shangri-La Bosphorus, Istanbul’un Boğaz’a açılan giriş katında yer alan Ist Too Restoran’ın iftar menüsünde ramazan pideleri, geleneksel iftariyelikler, zeytinyağlı lezzetler, salata ve çorba çeşitleri, ara sıcaklar, sushi’den’ler, döner, kebap, pizzalar ve birçok ana yemek seçeneği konuklara sunuluyor. Ramazan ayına özel olarak kurulan istasyonlarda iftar yemekleri misafirlerin önünde canlı olarak hazırlanıyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

Hacı Abdullah Beyoğlu

Nostaljik bir İftar için kesinlikle tavsiye ederim. İstiklal caddesinin havasını solumak, lezzetli tencere yemeklerine doymak için ideal bir mekan. İftar sonrası güzel bir yürüyüş de cabası.

Bursa İskender Nişantaşı

Bence Istanbul' daki en iyi İskender Kebap. İftarınızı bu lezzet ile yapmak isterseniz harika bir seçim. İftariyelik ve çorba servisi de mevcut.

Ali Ocakbaşı Kuruçeşme

Denize tamamen sıfır noktasında. Boğaz manzarası ve havası ile birlikte çok doyurucu bir İftar servis ediyorlar. Çöpte Ciğer denemeyi unutmayın derim, tabi biraz kimyon ile birlikte.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Alışkanlık Olsun

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Bir diyet uygulamaya karar verdiğimizde, başlangıç aşaması ve uygulama yöntemleri kadar, diyet yorgunluğu ve vazgeçme eşiği gibi kavramlardan da haberdar olmamız gerekiyor. Diyetisyen Zeynep Çapay bu yayında basit ve kolay uygulanabilen sağlıklı yaşam ve motivasyon tüyoları veriyor, beslenme ile ilgili güncel bilgileri paylaşıyor.

 

Ayıptır Söylemesi

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığı ve şiddeti önleme amacıyla bir araya gelen özel bir ekibin yayını. “Toplumsal ayıp” kavramından yola çıkılıyor ve şort giymekten, makyajsız olmaya kadar birçok konudaki tabulara “Ayıptır söylemesi” diyerek karşı çıkılıyor. Konuyla ilgili konukların deneyimleri de dikkat çekici.

Almanak

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

ABD'nin Türkiye'deki Diplomatik Temsilcilikleri tarafından hazırlanıyor. Bağımsızlık Günü, Şükran Günü, Gaziler Günü gibi ABD’nin önemli günlerinin ve ülke tarihindeki özel anların kısa açıklamalarından oluşuyor.

Nutrition Diva (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Yemek kavramı ile ilgili alışkanlıklarınızı değiştirmek istiyorsunuz ama bunun eziyete dönüşmesinden korkuyorsunuz. Monica Reinagel tam da buradan yola çıkıyor. Basit, pratik ve faydalı yöntemleri dinleyebilmek ve doğru zannedilen yanlışları öğrenebilmek için iyi bir kaynak.

Ekran önerileri

Romantik Hırsız (2024) - Netflix

Aradığın suçlu, ya kendi geçmişin çıkarsa?

Sanat Suçları Birimi’nde çalışan başarılı bir polis olan Alin, uzun süredir dünyanın farklı konumlarındaki özel tabloları çalan bir hırsızın peşindedir. Onu yakalamak çok zor olsa da Alin, elinden gelen her şeyi yapar. Ve sanat eserlerine epey düşkün olan hırsızı sonunda bulur! Ama ardından beklenmedik bir gelişme ile şoke olur. Hırsız, onun neredeyse evlenmek üzere olduğu eski aşkı, milyoner iş insanı Güney çıkar. Alin, ilk başlarda ne yapacağını bilemez fakat tek bir çaresi vardır: Romantik hırsız Güney'i yakalamak! Tüm geçmişiyle yüzleşmesi gerekse bile bunu yapmak zorundadır. Heyecan dolu bir aşk hikayesine dönüşen filmin başrollerinde Birkan Sokullu ve Esra Bilgiç yer alırken; oyuncu kadrosunda ayrıca Fırat Tanış, Ushan Çakır, Nil Keser, Osman Alkaş, Hakan Ummak yer almakta. Son olarak Aşk Taktikleri 2 filminde beraber çalışan yönetmen Recai Karagöz ile senarist Pelin Karamehmetoğlu da yeniden bir arada.

The Outreau Case: A French Nightmare (2024) - Netflix

Adaletin peşinde karanlık bir yolculuk

1997 ile 2000 yılları arasında, Kuzey Fransa'nın bir kasabasında gerçekleşen tartışmalı ve acı dolu bir vakayı yakından öğrenmeye hazır mısınız? Outreau olayı olarak kayıtlara geçen vaka, bir aile içindeki ensest ve pedofili suçlamalarıyla başlıyor, kasabanın başka üyelerinin de işin içine dahil olmasıyla olay büyük ses getiriyor. Tam 17 sanık, yargıç tarafından ciddi mahkemelerde soruşturuluyor. Belgesel, olayların tüm detaylarını, asılsız suçlamaları ve somut delil eksikliğinin neden olduklarını ortaya koyuyor. Ayrıca olayın ilgili kişileriyle yapılan röportajları, belgeleri, uzmanların görüşlerini ve hukuk sisteminin koşullarını da aktarıyor. Dört bölümden oluşan, Fransa yapımı gerçek suç temalı belgesel dizi, 15 Mart itibariyle Netflix’te.

Justice League: Warworld (2023) - BluTV

Batman, Superman ve Wonder Woman'dan epik bir iş birliği

Tüm zamanların en büyük savaşlarının yapıldığı, kötülerin kontrolünü geçirdiği Warworld'de; sevilen üç süper kahraman, kendilerini farklı zaman dilimlerinde, farklı mekanlarda bulurlar. Batman, tarih öncesindedir. Superman, 1940'larda bir dedektif olmuştur. Wonder Woman ise Vahşi Batı'da bir silahşördür. Üçünün güçlerini birleştirip bir mücadele başlatması ve hem kendilerini hem de tüm gezegeni özgürlüğüne kavuşturması gerekmektedir. Supernatural dizisiyle ünlü Jensen Ackles (Batman), Stana Katic (Wonder Woman), Glee'nin yıldızlarından Darren Criss (Superman), Troy Baker ve son olarak Fellow Travelers dizisinin başrolü olan Matt Bomer; DC Comics'in ünlü süper kahramanların aksiyon dolu maceralarına dayanan, bu ABD yapımı animasyon türündeki filmin seslendirme kadrosunda yer alıyor. Justice League: Warworld, BluTV'de gösterimde.