08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.06.2024 09:20 | Son Güncelleme: 20.06.2024 09:45

Hafta sonu için İstanbul rehberi (21- 23 Haziran)

Hafta sonu evde durmak istemeyen tiyatroseverler için Bütün Çılgınlar Sever Beni, pop müzikseverler için Can Ozan ve keyifli zaman geçirmek isteyenler için Ters Yüz PƎRⱯ sergisi şehirde sizleri bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, podcast, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (21- 23 Haziran)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatroseverler için haftanın beklenen oyunları:

  • Muammer Başar'ın yazıp yönettiği, Ferhat Uluışık ve Gülce Güngör'ün oynadıkları Tiyatro Vavien oyunu Kayıt No:1, 21 Haziran'da Pax Sahne'de perde açıyor. Oyunda, insanları incelemek üzere dünyaya gönderilen iki kişinin, görevlerinin bitip bitmediğinden emin olmamakla beraber dünyadan gitmek için bir çıkış yolu aramasını konu alıyor.

Tiyatroseverler için haftanın komedi oyunları:

  • Moda Sahnesi'nin 2013 yılından beri seyirci ile bulaşan komedi oyunu Bütün Çılgınlar Sever Beni, Mert Fırat, Öznur Serçeler ve Çağlar Yalçınkaya'nın oyunculuklarıyla 23 Haziran'da Moda Sahnesi'nde perde açıyor. Stefan Tsanev'in yazdığı oyun, eşinin sadakatini test etmek için eski dostunun yardımını isteyen Yosif (Mert Fırat) kendisini ve dostu Angel'ı (Çağlar Yalçınkaya) içinden çıkılamaz bir aşk üçgenine sokmasını konu alıyor.

Tiyatroseverler için haftanın trajedi/ dram konulu oyunlar:

  • Victor Hugo'nun ölümsüz eseri Bir İdam Mahkumunun Son Günü, Muhammet Emre Aydın'ın yönetmenliğinde geniş oyuncu kadrosuyla 22 Haziran'da Üsküdar Sahne Hane'de perde açıyor. Oyun, idam cezasına çarptırılan bir mahkûmun bu cezayı beş hafta öncesinden öğrenmesi ve bu süre içinde nasıl giderek insanlıktan çıktığını sahneye taşıyor.

Haftanın stand up gösterileri:

  • Einstein 'ön yargıyı parçalamak atomu parçalamaktan daha zor' der. Komedyen Mustafa Sağır'a göre ise küçük kızını uyutmak her şeyden daha zor. Mustafa Sağır tüm bunları anlattığı Falan isimli stand up showuyla 21 Haziran’da Ara Sahne Taksim’de izleyicisiyle buluşuyor.

Eğlenceseverler için haftanın beklenen konserleri:

  • Küba’nın efsanevi müzik grubu Buena Vista Social Club’ın üyeleri 8 sene aradan sonra Buena Vista All Stars adıyla 21 Haziran'da Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda konser vermeye hazırlanıyor.
  • Elektronik dans müziğinin yaşayan efsanesi, Grammy ödüllü DJ / Prodüktör Roger Sanchez, yılın en uzun günü olan 21 Haziran'da erken saatlerde açıkhavada başlayıp, afterparty ile geç saatlere kadar sürecek olan etkinliğin headliner'ı olarak Klein Phönix Park’ta hayranlarıyla buluşmaya geliyor.

Pop müzikseverler için konserler:

  • Ağlama Ben Ağlarım şarkısıyla Türkiye'nin en çok dinlenen isimlerinden biri haline gelen Can Ozan, 23 Haziran'da Dorock XL Venue – Fitaş Sahnesi Taksim'de dinleyenleriyle buluşuyor.

Rock müzikseverler için konserler:

  • Mütevazı bir şekilde başladıkları kariyerlerinde, yerli müzik sahnesinin en büyük gruplarından biri haline gelen Büyük Ev Ablukada, akustik şovuyla 21 Haziran akşamı BtcTurk Vadi Açıkhava’da dinleyenleriyle buluşuyor.
  • Türkçe Rock Müzik tarihinin mihenk taşı Bulutsuzluk Özlemi, 22 Haziran'da Kadıköy Sahne'de sevenleriyle bir araya geliyor.

Klasik müzik severler için konserler:

  • Uluslararası alanda büyük ün sahibi olan ve kariyerine Plácido Domingo’nun düzenlediği Operalia Yarışması’nı kazanarak muazzam bir başlangıç yapan Soprano Olga Peretyatko; 22 Haziran'da Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'na geliyor. Peretyatko bu özel konserde CRR Senfoni Orkestrası ile buluşuyor.
  • AcnTURK Sigorta, bünyesinde kurulan AcnTURK Kültür Sanat çatısı altında oluşturulan AcnTURK Gençlik Senfoni Orkestrası ilk konserini 25 Haziran'da DasDas'ta gerçekleştiriyor. Şef Tulio Gagliardo Varas yönetimindeki kırk yetenekli genç müzisyen, dünyaca ünlü keman virtüözü Prof. Cihat Aşkın’a eşlik ediyor.

Keyifli zaman geçirmek isteyenler için etkinlikler:

  • Ters Yüz PƎRⱯ” sergisinin verili olanı dönüştüren ve spekülatif olana alan açan yapısından ilham alan Yaratıcı Dekolaj: Renk Paletleriyle Yeni Sanatsal İfadeler Atölyesi, 21 Haziran'da Pera Müzesi'nde gerçekleştiriliyor. Atölyeye katılanlar renk paletlerinin yaratıcı kullanımını, geleneksel anlayışların dışına çıkarak yeniden keşfediyor.

Sinema severler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Türkmenistanlı sessiz bir spor salonu temizlikçisi olan Sayara’nın, kız kardeşinin kontrolden çıkan bir arkadaş grubu tarafından öldürülmesinin ardından başlayan intikam hikâyesini konu edinen Sayara: İntikam Meleği, 21 Haziran'da vizyona giriyor. Can Evrenol'un yönettiği filmde Duygu Kocabıyık, Emre Kızılırmak ve Özgül Koşar oynuyor.

  • Joshua John Miller'in yönettiği; Russell Crowe, Ryan Simpkins, Sam Worthington'un başrolleri paylaştığı Şeytan Ayini (The Exorcism) 21 Haziran'da vizyona giriyor. Haftanın bu gerilim filmi, eşini kaybettikten sonra oyunculuk kariyerine geri dönen bir adamın başından geçenleri konu ediniyor.

Lezzet tutkunları için mekan önerileri:

  • Kadıköy’ün iyilerinden olan ve Tokyo usulü pizza yapan Sale Pepe, klasik pizzalar dışında kendilerine özgü lezzetleriyle bu yaz ön plana çıkıyor. Tatlı olarak ise klasik pizza hamurunu reçel ve Stracciatella peyniriyle buluşturan mekan Jam Session isimli tatlı bir versiyon yaratarak misafirlerine farklı bir lezzet sunuyor. instagram.com/salepepekadikoy
  • Gümüşsuyu’ndaki CVK Park Bosphorus’un üst katında yer alan Izaka Terrace hem gece hem de gündüz muhteşem İstanbul Boğazı manzarasında konuklarını ağırlamaya devam ediyor. Anadolu mutfağı başta olmak üzere dünyanın farklı mutfaklarından tatlar sunan Izaka’da sushi’leri ve tahinle yapılıp gül şerbetiyle sunulan akıtma tatlısıyla dikkat çekiyor. Mekanda 20.00’dan sonra DJ performansı başlıyor. instagram.com/izakaterrace

Memet Özer'den mekan önerileri

Upperist

Bu mevsim içinCuma akşamları gidilebilecek en harika mekanlardan biri. Nefis DJ performansları, şehrin en etkileyici manzarası ve her milletten insan birlikte. Yetişebilirseniz güneşi de orada batırmaya çalışın derim. Kesinlikle tavsiye ederim

Cafe de Paris Suadiye

Suadiye otelinin terasında. Gerçek bir yaz restoranı diyebilirim. Özel soslu antrekot, patates kızartması ve salatadan oluşan klasik menüsü çok lezzetli. Ama esas gün batımındaki adalar manzarası paha biçilmez. Sadece bir şeyler içip müzik dinlemek için de gidebilirsiniz

Aşşk Kahve Kuruçeşme

Benim uzun yıllardır hep favorilerimden biri olan bir mekan. Gerçekten çok romantik ve tatlı. Pazar kahvaltıları için de çok uygun. Tek sıkıntısı her daim kalabalık ama yine de deneyin derim. Kendilerine has tost çeşitleri ve yumurta tabakları denenmeli.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Işınla Bizi

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Global teknoloji lideri, Intel eski Dünya Başkan Yardımcısı, TÜSİAD Silikon Vadisi Network Başkanı, Turkish Philantropy Funds Yönetim Kurulu Üyesi Ayşegül İldeniz, son dönemde teknoloji alanındaki yorumlarıyla daha çok dikkat çekmeye başlayan bir isim. Bu podcast serisi şimdilik az bölümlü bir arşiv olarak görünse de, onun Afrika’dan Amerika’ya gittiği ülkelerde tanık olduğu hikayeleri anlattığı bir kaynak ve bir analiz platformu olarak dikkat çekiyor.

Bekar Anneler Derneği

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Belki de varlığını bile bilmediğiniz bu oluşum, bekar anneler arası diyalog kültürünü geliştirmek, bekar annelerin yaşamlarını desteklemek, yalnız yaşayan anneleri ve çocuklarını güçlendirmek ve birlikte hareket etmelerini sağlamak amacıyla bir araya gelen kadınların bir dernek kurmasıyla ortaya çıkmış. Kamu-özel sektör-sivil alanın kesişimsel çalışmalarında özel grup olarak bekar annelere özgü sorunlara yönelik çözümler geliştirilmesi için mücadele etmeyi amaçlayan derneğin podcast yayınları da önemli bir boşluğu dolduracak bir adım olarak dikkat çekiyor.

Relationshit Talks

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Duyguları anlamlandırmayı hedefleyerek yola çıkan Cansu ve Gülseren, aşk, mutluluk, üzüntü ve öfkenin merkezde olduğu bir yayınla mikrofonda. Her türlü ilişkinin ve ilişkiler içerisindeki hislerin konuşalacağı bu podcast’te ikili, hissetmekten korkmamayı, hisleri filtrelemeden yansıtabilmeyi göstermeyi planlıyor.

Bandsplain (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Müzik alanındaki projeleriyle dikkat çeken Yasi Salek, şarkıcıların hikayelerinin peşine düştüğü bu podcast ile platformlarda çok takip ediliyor. Yayınını “uzmanların kült grupları ve ikonik sanatçıları anlattığı ve insanların onları neden sevdiğini açıkladığı bir program” olarak tanımlayan Salek, özel çalma listeleriyle de programını destekliyor.

Ekran önerileri

Lohusa (2024) -Netflix

Deliha, Görümce, Eltilerin Savaşı filmlerinin ardından, bizi Gupse Özay’ın komedisine yeniden kavuşturan Lohusa; vizyondan hemen sonra Netflix’e geldi! Yeni doğum yapan Burcu, hamilelik sürecinde çevresinin uyarılarını pek dinlememiş, lohusa depresyonuna girmeden ebeveyn olma sürecini eşi Onur ile birlikte tamamlayacağını düşünmektedir. Fakat hayat bu ya, lohusa depresyonu kapısını tak diye çalar. Doğumdan sonra gelen uykusuzluk, hormon dengesinin altüst oluşu, eşi Onur’un o kadar da yardımcı olmaması, stres, ilgisizlik, halüsinasyonlar derken sorunlar birikir.

Bu kadar sorun arasında Burcu ve Onur, bu çocuk büyütme işini becerebilecek mi? Onur Gürçay (Kurak Günler, Kar ve Ayı, Oregon), Hazal Türesan (Kızıl Goncalar, Mucize Doktor), Esra Ruşan (Kimler Geldi Kimler Geçti, Masumlar Apartmanı), Feri Baycu Güler (Camdaki Kız), Elif Nur Kerkük (Şahmaran) gibi başarılı isimlerin, Gupse Özay’a eşlik ettiği bu komedinin yönetmeni ise Kıvanç Baruönü. Kendisi Arif V 216, Patron Mutlu Son İstiyor, Kocan Kadar Konuş, Çok Aşk gibi çeşitli filmlerin yönetmenliğini de üstlenmişti. 

Wicked Little Letters (2023) -AppleTV

1920'lerde, bir İngiliz sahil kasabasının yerli halkı, özellikle de muhafazakar Edith, küfürlerle dolu kötü mektuplar almaya başlar. Bu mektupların suçlusu ise İrlandalı göçmen kaba Rose olur. Ama mektupların asıl sorumlusunun Rose olmadığı düşünülmektedir. Bu büyük kargaşayı ise Gladys Moss liderliğindeki kasabanın kadınları çözecektir!

Filmin başrollerini Olivia Colman (The Favourite, Wonka, The Father, Broadchurch, The Crown) ve Jessie Buckley (I’m Thinking of Ending Things, Men, The Lost Daughter) paylaşıyor. Onlara eşlik eden isimler arasında da Anjana Vasan (Black Mirror, We Are Lady Parts), Timothy Spall (Harry Potter serisi), Gemma Jones (Bridget Jones serisi) yer alıyor. 

Io Capitano (2023) -TV+

Mart ayında düzenlenen 96. Akademi Ödülleri'nin En İyi Uluslararası Film dalında İtalya'nın adayı olan, ödülü kazanamasa bile mülteci konusunu en etkileyici şekilde ele almasıyla güçlü bir ses getiren Io Capitano; sinemalardaki gösterimlerinin ardından ilk kez, TV+ ekranlarında izleyicilerle buluşuyor!  Tabii filmin asıl başarısı, prömiyerini yaptığı 80. Venedik Uluslararası Film Festivali'nde olmuştu.

Yönetmen koltuğunda oturan Matteo Garrone (Dogman, Gomorrah), En İyi Yönetmen ödülünün sahibi olmuş; filmin yıldızı Seydou Sarr ise başarılı performansıyla En İyi Genç Oyuncu ödülünü kazanmıştı. Io Capitano; hayallerini gerçekleştirmek için, Batı Afrika'da yer alan Senegal'den İtalya'ya gitmek isteyen iki genç erkeğin, tüm tehlikelere rağmen çıktıkları zorlu yolcuklarını anlatıyor. Çöller, Libya'daki ceza kampları, sonsuz denizler... Bu zorlu yolu denemiş mülteciler, başaranlar ve başaramayanlar adına aktivist Kouassi Pli Adama Mamadou'nun hayatından esinlenen dram dolu bir hikaye.