22 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.11.2024 09:00 | Son Güncelleme: 21.11.2024 10:05

Hafta sonu için İstanbul rehberi (22-24 Kasım)

Hafta sonu evde durmak istemeyen tiyatroseverler için 9/8’lik Kıyamet, pop müzikseverler için Lana Lubany ve keyifli zaman geçirmek isteyenler için İçten Dışa Parla Wellbeing Day sizleri bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, podcast, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (22-24 Kasım)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatroseverler için haftanın beklenen oyunları:

  • Tiyatro Hayali, bu kez, dahi yazar Friedrich Dürrenmatt’ın Büyük Romulus adlı oyununu Çok Büyük Romulus adıyla sahneye taşıyor. Yazarın zekasını, dram sanatındaki ustalığını ve uzak görüşlülüğünü konuşturduğu eser; Tiyatro Hayali’nin genç ve dinamik yorumuyla, tavuklarla oyun karakterlerinin iç içe geçtiği, tüylerin havada uçuştuğu, çılgın müziğin ve capcanlı renklerin birbirine karıştığı neşeli bir şölene dönüşüyor. Oyun, 22 Kasım'da Baba Sahne'de prömiyerini yapıyor.
  • Mekân Sahne’nin Sezen Keser yönetimindeki yeni oyunu 9/8’lik Kıyamet, seyircisini bir kıyamet anlatısıyla yüz yüze getiriyor. İklim krizinin ilk günleri İstanbul'un geçen oyun 23 Kasım'da Koma Sahnesi'nde perde açıyor. Oğulcan Arman Uslu’nun anlatımıyla distopik bir âlemden yaklaşık yetmiş dakikalık süreyle gizemli ve soluksuz hikâyeler izleyiciyi bekliyor.

  • Misperi Gençoğlu'nun yazıp yönettiği, Batuhan Yıldız'ın tek kişilik performans sergilediği; Arkadaş Zekai Özger'in çocukluğunda geçirdiği osteomyelit hastalığı nedeniyle yaşadığı içsel bunalımı, şairliğe adım atışını, Ankara’ya gidişini üniversite yıllarını, aşkını ve dönemin siyasi olaylarıyla sona doğru sürüklenen yaşamını sahneye taşıyan Arkadaş, 24 Kasım'da Ara Sahne'de perde açıyor.

Tiyatroseverler için haftanın komedi oyunları:

  • Tarihin bilinmeyen, “yaşanmamış” olaylarını hayal gücüyle yeniden canlandırarak seyirciye sunan, Ülkü Tamer'in yazdığı, Emrah Eren'in yönettiği, geniş oyuncu kadrosuyla dikkat çeken Tarihte Yaşanmamış Olaylar, 24 Kasım'da Kadıköy Boa Sahne'de perde açıyor. Oyun boyunca sahnede Babilliler Mısır’ı kuşatıyor, Caesar öldürülmek isteniyor, Sicilya gülü peşinde koşuluyor ve tarihin karanlık köşelerine eğlenceli bir yolculuk yapılıyor.

Tiyatroseverler için haftanın trajedi/ dram konulu oyunlar:

  • Reka Kolektif’in “devising theatre” metodu ile ürettiği, sürekli kriz halinin olağanlaştığı günümüz dünyasını ele alan Aşalım Bunları, 22 Kasım'da Eksi On Altı Mekan (Karma Drama)'de perde açıyor. Oyunda Ceren Kaçar ve Görkem Örskıran'ın seyirciyle buluşuyor. Canlı kamera kullanılan oyunda oyuncuların kamera ile kurdukları ilişki, sahnedeki çıkışsızlık ve döngüsel krizleri belirgin hale geliyor.

Tiyatroseverler için haftanın tek kişilik oyunları:

  • Aziz Çoban'ın yazdığı ve oynadığı; bir oyuncunun hayatının rolünü kapmak için seçmelere katılmak isterken yanlış kapıdan girip bir oyunun ortasına düşmesini konu alan Dinini Satan Adam, 23 Kasım'da Akasya Kültür Sanat Sahnesi'nde perde açıyor.

Tiyatroseverler için haftanın müzikalleri:

  • Steven Knight tarafından yazılan ve Benoit Swan Pouffer’ın yönettiği Peaky Blinders: The Redemption of Thomas Shelby, Shelby ailesinin hikâyesini etkileyici dramatizasyon, nefes kesen danslar ve ikonik müziklerle sahneye taşıyor. 1. Dünya Savaşı sonrası, 1920’lerin İngiltere’sinde geçen bu yapım, 22-24 Kasım tarihleri arasında Zorlu PSM'de seyirciyle buluşuyor.

Tiyatroseverler için haftanın müzikli gösterileri:

  • Alışılmadık bir biçim ve düzende, sınırlı sayıda izleyiciye sunulan, bir metinli modern dans gösterisi Bir De Ben, 22 Kasım'da BeReZe Gösteri Evi'nde seyirciyle buluşuyor. Sedef Gökçe'nin tek kişilik performansıyla 32 dakika süren her gösterinin ardından izleyicilerin izlenimlerinin konuşulacağı bir söyleşi de yer alıyor.

Haftanın beklenen konserleri:

  • Dünyanın her yerindeki Doğulu kadınların tutkularının, yaşama isteklerinin ve bağımsız sanatçılar olarak hedeflerine ulaşma azimlerinin en önemli simgelerinden biri haline gelen Suriyeli-Ermeni sanatçı Lena Chamamyan, 22 Kasım'da CRR Konser Salonu'na konuk oluyor.

  • 55 yıllı aşkın geçmişinde rekabet halinde olduğu Led Zeppelin, Rolling Stones gibi gruplar arasında kendine özgü bir yer edinen; progresif rock, folk rock ve hard rock türlerinde ön plana çıkan Jethro Tull, ilk albümleri This Was’dan son albümleri RökFlöte’e uzanan repertuvarı ile 23 Kasım’da Volkswagen Arena’ya geliyor.
  • Dans ve melodik house müziğini davul gitar ve synth gibi canlı enstrümanlarla harmanlayan Alman ikili KIDSØ, 23 Kasım'da Blind İstanbul'da dinleyicisiyle buluşuyor.

Pop müzikseverler için konserler:

  • Kökleri Filistin’e uzanan, Amerikalı fakat İngiltere’de yerleşik, günümüz avant-pop sahnesinin en ilginç sanatçılarından biri olan Lana Lubany, 22 Kasım'da Salon İKSV'ye konuk oluyor.

Rock müzikseverler için konserler:

  • Son günlerin yükselen ismi, "Yeni Anadolu'nun" başarılı temsilcilerinden Emre Fel, 22 Kasım'da Bostancı Gösteri Merkezi'nde en sevilen şarkılarını söylemeye hazırlanıyor.
  • Haluk Levent, enerjik sahne performansıyla bu kış hayranlarıyla buluşuyor. Sevilen şarkıları ve samimi sahne sohbetleriyle unutulmaz bir gece yaşatacak olan sanatçı, 23 Kasım'da Jolly Joker Kartal'da dinleyenleriyle buluşuyor.

Alternatif müzikseverler için konserler:

  • Alternatif müziğin önemli ismi Okay Kaya, 22 Kasım gecesi Blind’da sahne alıyor. Dördüncü albümünü piyasaya sürmeye hazırlanan Norveç asıllı Amerikalı sanatçı, Mother Nature’s Bitch gibi hit parçalarını dinleyenleriyle buluşturuyor.

Keyifli vakit geçirmek isteyenler için haftanın etkinlikleri:

  • Elif Tuncel Akademi 23 Kasım’da The Ritz Carlton Istanbul’da tüm gün sürecek olan İçten Dışa Parla Wellbeing Day programına katılımcılarını bekliyor. Her oturumda duygusal yeme, farkındalıklı beslenme, yeni yaşam tarzı alışkanlıkları, dingin bir zihin için metodlar gibi farklı konuları ele alan programda glutensiz & şekersiz tarifler sunumundan yüz yogası workshop’una, aurayı güçlendiren Kundalini meditasyonlarından postür düzeltici egzersizlere, çeşitli workshop’lar yer alıyor.

Sinema severler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Maria Schneider’in trajik kariyerini #MeToo ışığında yeniden gözler önüne seren Maria Olmak, 22 Kasım'da vizyona giriyor. Başrollerde Anamaria Vartolomei ve Matt Dillon oynadığı film, Schneider'in Marlon Brando ile birlikte çektiği Paris'te Son Tango filminin çekimleri sırasında yaşadığı zorlukları ve ona getirdiği ‘ünü’ konu ediyor.
  • Seyircileri distopik bir geleceğe götüren; oyuncu kadrosunda Engin Altan Düzyatan, Sarp Bozkurt, Melisa Şenolsun, Ece Sükan, Atilla Olgaç, Erkan Can, Suzan Kardeş, Ali Sürmeli, Ezel Akay, Bahtiyar Engin, İskender Altın gibi isimlerin yer aldığı Dünya Varmış, 22 Kasım'da vizyona giriyor. Film, dünya üzerindeki tüm yaşamın sonunu getirecek olan salgının yayılmasından 24 saat öncesinde başlıyor.

Sanatseverler için haftanın sergileri:

  • Yerebatan Sarnıcı’nın atmosferinde gerçekleşen Yeraltının Kapıları – Geçiş ve Yansıma ile Mekâna Dokunma; Vlastimil Beránek sergisi, Çek heykeltıraşlar Vlastimil Beránek ve Jaroslav Prošek’in kristal heykellerini su ve taşın tarihî dokusuyla buluşturuyor. 30 Kasım'a dek ziyaret edilebilecek olan sergi, Platon’un mağara alegorisinden ilham alan alıyor; suyun içine yerleştirilen kristal eserlerle insanlığın derinliklerine dair düşünmeye teşvik ederken, Medusa’nın hikayesi üzerinden insan olma durumunu sorguluyor.

  • Geleneksel müze kavramını dönüştürmeyi amaçlayan Türkiye'nin ilk sanal gerçeklik (VR) müzesi Müzeverse, UNIQ İstanbul'da kapılarını açıyor. Müze örneğin, Kral Khufu’nun cenaze törenine tanıklık etmek isteyenleri 4500 yıl öncesine götürürken, ziyaretçiler kendilerini antik Mısır’ın büyüsüne bırakıyor ve Mısır kültürünün kalbine son derece etkileyici bir bakış atıyor. New York, Şangay, Paris, Londra ve Sidney gibi büyük şehirlerdeki sanal gerçeklik müzelerinden ilham alarak oluşturulan MüzeVerse, ziyaretçilerini tarihin en önemli dönemlerine dijital bir yolculukla taşıyor.

Lezzet ve eğlence tutkunları için mekan önerileri:

  • Karaköy'de Novotel İstanbul Bosphorus'un en üst katında yer alan Mürver; yaratıcı, rahat, çağdaş ve özgün bir yemek deneyimi sunmaya devam ediyor. Şef Mevlüt Özkaya’nın özenle hazırladığı lezzetleriyle dikkat çeken restoran özellikle açık ateşte pişirilen karamelize soğan ve zingy sirkeli tereyağlı ızgara ahtapotuyla beğeni topluyor. instagram.com/murverkarakoy
  • Japon geleneği ve teknik hassasiyet konusundaki ustalığı Düsseldorf'ta büyük beğeni toplamış olan Japon şef Yoshizumi Nagaya, İstanbul'da da konuklarıyla lezzetlerini buluşturuyor. Sankai by Nagaya sadece 24 kişi ağırlayan bir restoran olarak Bebek'te Boğaz’a bakan pencereleri ve harika manzarasıyla dikkat çekiyor. Mekanda, Japon mutfağından lezzetlerinin dışında Nagaya Şef’in özel reçetelerini omakase ve dana yanakları dikkat çekiyor. https://www.instagram.com/sankaibynagaya/

Memet Özer'den mekan önerileri

The Red Balloon

Yeniköy'deki bu küçük ama çok restoran kısa zamanda adından çok  bahsettirdi. Daha 26 yaşında olan şef Ulaş Durmaz geçen yıl Michelen' de gelecek gösteren en başarılı şef seçildi. Şimdi de menüyü yenilemiş, tamamen yerel ve mevsimsel malzemelerle yaptığı yemekler gerçekten alkışa layık. Mutlaka tavsiye ederim.

Morini Zorlu

Bir cumartesi günü özellikle akşamüstü için ideal. Hem alışveriş, hem de lezzet birlikte. Üstelik hiç sıkılmanız mümkün değil. Mutlaka tanıdıklarınızla karşılaşıp sohbet etmeniz mümkün. Bu arada yemeklerde çok güzel. Özellikle Cafe de Peris Bonfile, Bahçe salatası ve Et soslu Garganelli kesinlikle tavsiye ederim.

Filo D'olio Bağdat Caddesi

Şef Danilo Zanna'nın en son ve en yeni restoranı. Şimdi Bağdat Cadde'sinde. Kapısında kuyruklar oluşuyor, şaka değil gerçek. Mutlaka rezervasyon yapın. Bu şube de kahvaltı da var ve müthiş cruvasan ve hamur işleri mevcut. İster kahvaltı, isterseniz yemek. Pişman olmazsınız.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Ben Saati

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Adını İngilizce’de çok popüler olan “Me Time” kalıbından alan bir yayınla birlikteyiz. Kendimize ayırdığımız alanları sadece boş zaman olarak değelrendirmekten öte, yaşamımıza katacağımız yeni şeyler olarak değerlendirebilir, beden ve zihin olarak yenilenebiliriz. İşte bu podcast de bu amaçla çeşitli tespitler ve tavsiyelerle karşımıza çıkıyor.

Kimyasal Sohbetler

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Kimya belki birçok öğrencinin korkulu rüyası gibi gördüğü ve zorlandığı bir bilim dalı olabilir. İşte bu yayın tam da o korkuları yenmek isteyenler için. Beril Sen Kaya hayatın içinden kavramları kimya diliyle ve basit bir içerikle anlatıyor. Magnezyum adamdan, kotun yolculuğuna, sıkılmadan dinlenebilecek bu kısa bölümler her yaştan meraklı zihinlere uygun.

OMM Podcast: Maziye Bakma, Mevzu Derin

Nereden Dinlerim? Spotify

 

Odunpazarı Modern Müze bazı özel sergilerini podcast yayınlarıyla da destekleyip çeşitlendirerek dikkat çekiyor. OMM’nin adını bir kamyon arkası yazısından alan “Maziye Bakma Mevzu Derin” sergisine paralel olarak hazırlanan bu podcast serisinde de, sergide işleri yer almış olan sekiz sanatçının eserlerinin yanında, günümüz Türkiye’sinde toplumsal aidiyet ve birey olmanın tanımları üzerine sohbetleri dinliyoruz.

Think Fast, Talk Smart (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Stanford Graduate School of Business'da Stratejik İletişim dersleri veren Matt Abrahams alanında uzman isimlerle bir araya gelerek gerçek dünyada karşılaşılan zorlukları tartışmaya açıyor. Zor durumda kaldığımda mesajımı nasıl net bir şekilde iletebilirim? Ne demek istediğimi anlatmak için nasıl e-posta yazabilirim? Karmaşık bilgileri nasıl kolayca aktarabilirim? İtibarımı nasıl yönetebilirim? İş dünyası kadar sosyal hayatta da işimize yarayabilecek cevaplar ve iletişim teknikleri için bu podcast’I listenize alabilirsiniz.

Ekran önerileri

The Piano Lesson (2024) -Netflix

Tiyatro oyunundan ekranlara, aile yadigarı bir piyanonun hikayesi

20. yüzyıl tiyatrosunun en önemli oyun yazarlarından biri olan ve aynı zamanda Afro-Amerikanların tarihini, kültürel kimliklerini özenle ele almasıyla tanınan August Wilson'ın 1987 tarihli Pulitzer ödüllü The Piano Lesson oyunu, izleyiciyi etkileyici miras ve kimlik yolculuğuna çıkaracak bir film olarak yeniden hayat buldu.

Küresel çapta yoksulluk, işsizlik ve ekonomik çöküşe yol açan Büyük Buhran dönemi sonrası 1930'lar Pittsburgh'unda geçen The Piano Lesson; ailelerinin tarihi ve mirasıyla bağlantılı olan piyano etrafında şiddetli olaylar yaşayan Charles ailesinin hayatına odaklanıyor. İki kardeşten biri piyanoyu satarak elde edecekleri gelir sayesinde, ailenin kölelik döneminde çalıştığı topraklardan bir kısmını satın almak ister; diğer ise köleleştirilmiş atalarının yaptığı oymalar sayesinde oluşturulan bu piyanonun çok değerli olduğunu vurgular, satmak istemez. Böylece aile bu kararın ve çatışmanın arasında; bireysel hırsları, aile bağları, tarihi mirasları ve Afro-Amerikan toplumunun geçmişi hakkında zorlu yüzleşmeler yaşar. 

Yönetmen koltuğunda Malcolm Washington'ı, yapımcı koltuğunda Oscar ödüllü Denzel Washington'ı (Training Day, The Equalizer, The Tragedy of Macbeth) gördüğümüz filmin oyuncu kadrosunda birçok ünlü isim yer alıyor: John David Washington (Tenet, The Creator, Malcolm & Marie, BlacKkKlansman), Danielle Deadwyler (Till, Station Eleven), Ray Fisher (Justice League, Rebel Moon), Corey Hawkins (Survive) ve Samuel L. Jackson (Pulp Fiction, Avengers serisi, The Hateful Eight)... Önümüzdeki sene gerçekleşecek Oscar Ödülleri'nin adaylıklarında, hem bu güçlü isimleri hem de The Piano Lesson'ı görmemiz muhtemel. Şimdiden yerini almak ve güçlü bir drama izlemek isteyenler için Netflix'te gösterimde.

Joy (2024) -Netflix

Tarihin ilk tüp bebek tedavisi

Vizyon sahibi bir bilim insanı, yenilikçi cerrah ve genç bir hemşireden oluşan üç öncü kişi; kilisenin, devletin, medyanın ve tıp kurumlarının engellerine rağmen 60'lı ve 70'li yıllarda, tüp bebek tedavisini geliştirmeye karar verir. Doğurganlık sorununun öne geçmek için tüplerden bir bebek oluşturmak, kulağa pek gerçekleşecek bir olay gibi gelmez o dönem. Ama aldıkları yeni bilimsel karara inanılması zaman alsa bile, baskıların karşısında güçlü bir mücadele verirler. Çocuk sahibi olmak isteyen herkese yardım edebilmek için hedeflerinden vazgeçmezler. Gerçek bir hikayeden uyarlanan, Birleşik Krallık yapımı etkileyici dramanın başrollerinde Living filmindeki performansıyla En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar'a aday olan Bill Nighy (Love Actually, About Time Page Eight), James Norton (Happy Valley, Grantchester) ve Thomasin McKenzie (JoJo Rabbit, Last Night In Soho, Eileen, Old) yer alıyor. Brooklyn ve An Education filmleriyle Oscar adaylığı kazanan iki yapımcı Amanda Posey ve Finola Dwyer, bu filmin de yapımcılığını üstleniyor. Joy, Netflix'te.

A Man on the Inside (2024) -Netflix

Unutulmaz komedilerin ustasından yeni dizi

Parks and Recreation, The Good Place, Brooklyn Nine-Nine ve daha birçok komedi dizisinin yapımında yer alan Michael Schur’dan yeni bir komedi daha geliyor. Eşinin ölümünden sonra hayatının iyice rutine bağladığını düşünen, kızından da uzaklaşan emek profesör Charles’ın hayatı, özel dedektif Julie ile tanışmasıyla değişir. Julie, Charles’a San Francisco’da birlikte bulunan huzurevindeki gizli görev için iş teklifinde bulunur. Charles bu görevle birlikte hayatındaki heyecan eksikliğini giderme şansı yakalar. Sekiz bölümden oluşan dizinin başrolünde, The Good Place’in Michael’ı, Emmy ödüllü oyuncu Ted Danson yer alıyor. Ona eşlik eden ünlü isimler arasında Stephanie Beatriz (Brooklyn Nine-Nine, Encanto), Mary Elizabeth Ellis (It's Always Sunny in Philadelphia, New Girl) ve daha birçok ünlü var. A Man on the Inside, Netflix’de.