19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.06.2023 21:26 | Son Güncelleme: 07.06.2023 21:35

Araştırma: Kediler artık aşı ile kısırlaştırılabilir

Nature Communications'ın yayınladığı yeni bir araştırmaya göre müller hormonu (AMH) gen terapisinin sadece bir dozu, evcil kedilerde uzun dönemli gebelik kontrolü sağlayabiliyor. Yöntem, ameliyat ile kısırlaştırmaya güvenli ve etkili bir alternatif sunuyor
Araştırma: Kediler artık aşı ile kısırlaştırılabilir

Dünyada 600 milyon evcil kedi olduğu tahmin ediliyor. Bu kedilerin ise tam yüzde 80’i sokak kedilerinden veya yabani kedilerden oluşuyor. Bu kediler aralarında arabaların, bulaşıcı hastalıkların ve yırtıcıların bulunduğu bir dizi sorunla karşı karşıya kalıyor. Cerrahi kısırlaştırma evcil hayvan popülasyonu kontrolünün temel dayanağı olsa da, etkili, güvenli ve uygun maliyetli kalıcı kontrasepsiyon alternatiflerine ihtiyaç var. Yabani kedi popülasyonunun kontrol altında tutulması kedilerin vahşi hayvanları avlayarak ekosistemi tehdit etme tehlikesini de en aza indirebilir.

Nature Communications'ın dün yayınladığı bültene göre bilim insanlarının gebelik kontrolü için geliştirdiği yeni bir yöntem, uzun süren enjeksiyonlar ile kısırlaştırma konusunda umut vadediyor. Bülteninde yayımlanan bir çalışmaya göre anti Müller hormonu (AMH) gen terapisinin sadece bir dozu, evcil kedilerde uzun dönemli gebelik kontrolü sağlayabiliyor. Yöntem, ameliyat ile kısırlaştırmaya güvenli ve etkili bir alternatif sunuyor.