13 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.08.2024 11:35 | Son Güncelleme: 24.08.2024 12:24

Downing Street'in kedisi Larry 'kral gibi' uğurlanacak

Downing Street'in ünlü kedisi Larry 6 başbakan gördü. Şimdi 17 yaşında olan Larry'nin hayatını kaybetmesi durumunda yetkililer halka haberi verebilmek için özel bir hazırlık yapıyor: Tıpkı Kraliçe Elizabeth ve Kral Charles'a yaptıkları gibi
Downing Street'in kedisi Larry 'kral gibi' uğurlanacak

İngiliz hükümetindeki üst düzey yetkililerin en sıkı korunan sırları arasında bir kraliyet mensubunun ölümü halinde neler yapılacağına dair gizli planlar yer alıyor. Bu, Londra'daki başbakanlık ofisinin bulunduğu Downing Street'in bir sakini olan 17 yaşındaki kedi Larry için de geçerli. Yetkililer altı başbakan gören Larry'nin olası ölüm haberleriyle ilgili dikkatli bir kriz yönetimi yürütüyor.

Geçtiğimiz yıl Downing Street'te çalışan üst düzey yetkililer kedi Larry'nin ölümünü duyurmak için bir plan hazırladılar. "Larry Köprüsü” olarak bilinen bu plan, kraliyet ölümleri için yapılan hazırlıkların ayrıntılarını korumak amacıyla verilen kod adlarına bir görderme. Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümü için yapılan planlama "Operasyon Londra Köprüsü" iken Kral Charles'ınki "Operasyon Menai Köprüsü" olarak biliniyor.

Bir hükümdar gibi Larry de son dönemdeki başbakan değişimlerine rağmen Westminster'da uzun süredir ikamet ediyor. Larry Downing Street'e 2011 yılında Battersea Kediler ve Köpekler Evi'nden “baş fare avcısı” olarak getirildi. Başlangıçta David Cameron'ın çocukları için bir evcil hayvan olarak düşünülen Larry, eski başbakan ve ailesi taşındıktan sonra Downing Street'te kaldı. Larry, Theresa May, Boris Johnson, Liz Truss ve Rishi Sunak'ın görev sürelerinden daha uzun yaşadı.

Yaşı ilerleyince harekete geçtiler

17 yaşındaki kedinin sağlığıyla ilgili endişeler, ona bakan hükümet yetkilileri arasında sıkça konuşulan bir konu. Larry'nin bir tekirin ortalama ömrünü çoktan aşmış olması, bazı devlet memurlarının onun ölümünün nasıl duyurulacağına dair hazırlıkları yeniden gözden geçirmelerine yol açtı. Larry'nin Downing Street'teki fotoğrafları, öldüğü haberini yayınlamak üzerine yayınlanmak üzere özel olarak seçildi ve No 10 IT sistemindeki klasörlerde yer aldı. Larry'e veda için bir basın açıklaması ve grafikler de hazırlandı. Öte yandan yetkililer Larry'nin sağlığının şu anda yerinde olduğunu vurguladı. Hükümet içinden bir kaynak Larry Köprüsü planının kedinin ölümünün duyurulması için hazırlandığını doğrulayarak “Bunun çok hassas bir şekilde ele alınması gerektiğini hissettik" dedi. Başka bir kaynak ise haberi Larry'nin internetteki hayranlarına duyurmak için bir “sosyal medya planı” hazırlandığını söyledi.