03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.11.2023 23:33 | Son Güncelleme: 06.11.2023 23:51

Havaalanlarında evcil hayvanlarınızı "X-ray'e sokmayın" uyarısı

Evcil hayvanlarıyla uçan yolcular, hayvanlarını havaalanlarındaki X-ray cihazlarından sıkça geçirme hatasına düşüyor ve ABD Ulaştırma Güvenlik İdaresi (TSA) evcil hayvan sahiplerinin bu hataya düşmemesi için uyarılarını yoğunlaştırıyor
Fotoğraf: TSA
Fotoğraf: TSA

ABD Ulaştırma Güvenlik İdaresi (TSA), "çok sayıda" canlının güvenlik taramasından geçirilmesi vakasının ardından yolcuları uyarmaya başladı. Yapılan açıklamada, "Evcil hayvanların güvenlik metal dedektörlerinden geçmesi gerekmektedir, ancak çantalarla birlikte bir taşıma bandından geçirilmek yerine, taşıyıcılardan çıkarılmalı ve yürüyerek ya da yolcunun kucağında geçirilmelidir" ifadelerine yer verildi.

The Independent'ın haberine göre TSA, "Evcil hayvanlar genellikle sahipleriyle birlikte seyahat ediyor ve daha çok birer aile üyeleri gibi düşünülüyor. Bu nedenle bir yolcu evcil hayvanıyla seyahat ediyorsa, evcil hayvanlar için güvenlik prosedürlerini ve kontrol noktası güvenlik tarama sürecinden birlikte hızlı ve kolay bir şekilde nasıl geçeceklerini bilmesi önemlidir" açıklamasında bulundu.

Evcil hayvanları X-ray'den uzak tutun

TSA, "Evcil hayvanların taranmasında kilit nokta, onların asla bir kontrol noktası X-ray ünitesinden geçirilmemesi gerektiğini bilmektir" cümlesinin de altını çiziyor. 

TSA ayrıca, yolcuların evcil hayvan seyahat kısıtlamalarının havaalanları ve havayolları arasında değişebileceğinin farkında olmaları gerektiğini de vurguladı.

Havaalanlarında sıkça yaşanıyor

2022 yılının sonlarında bir köpek, bir yolcunun sırt çantasına sıkıştırıldıktan sonra havaalanındaki X-ray cihazından geçirildi. Bir TSA sözcüsüne göre, Chiweenie türü küçük köpek, makineden çıktığında "biraz ürkekti" ancak başka bir zarar görmedi. Olay, New York John F Kennedy Uluslararası Havalimanı'nda bir kedinin bir bavulun içinde bulunup çıkarılmasından iki hafta sonra meydana geldi.