24 Kasım 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.01.2024 16:32 | Son Güncelleme: 23.01.2024 17:40

Pandemide sahiplenilen köpeklerde olumsuz davranışlar gözlemleniyor

İngiltere’de yapılan bir araştırmada pandemide sahiplenilen köpeklerde sorunlu davranışların normalden fazla gözlemlendiği bulundu. Bu davranışlar arasında ayrılık kaygısı ve saldırganlık var
Pandemide sahiplenilen köpeklerde olumsuz davranışlar gözlemleniyor

Royal Veterinary College (RVC) araştırmasına göre pandemi döneminde sahiplenilen köpeklerde yüksek oranda sorunlu davranışlar görülüyor. Araştırmaya göre bu köpeklerde yüksek oranlarda ayrılık kaygısı ve diğer köpeklere karşı saldırgan davranışlar görülüyor. Araştırmacılar, yeni köpek sahiplerinin ceza bazlı eğitim kullanmaya daha yatkın olduğunu ve bunun da tüylü dostlarımızın davranışlarını kötüleştirme riski taşıdığını söylüyor.

"Dışarı çıktığında deliye dönüyor"

Battersea derneği de pandemiye bağlı olarak sorunlu davranışlara sahip köpeklerde bir artış olduğunu söylüyor. 53 yaşındaki Denise Mariner-Chappell, Labrador cinsi köpeği Ted'i 2020 yılında sahiplendi. Karantinanın getirdiği yasaklardan ötürü köpeğinin eğitimi ve sosyalleşmesi konusunda zorlandığını söyleyen Mariner-Chappell, “Dışarı çıktığında deliye dönüyor. O bir manyak. Sadece oynamak ve koklamak istiyor; ama insanları değil” dedi.

Batı Yorkshire, Wakefield'a yakın outran Mariner-Chappell, daha önce başka köpek sahipleri tarafından uyarıldığını söyledi. Bir tanesi ona küfrederek bağırıp 'köpeğini tekmelemeden önce gelip kendi köpeğinden uzaklaştırmasını' söyledi. Ted ardından eğitime yollandı.

İlk birkaç ay çok önemli

Araştırmanın yazarı Dr. Rowena Packer, yavru köpekleri insanlara, başka köpeklere ve etraflarındaki dünyayla tanıştırmanın uzun vadeli zihinsel ve duygusal sağlıkları için çok önemli olduğunu belirtti. Packer “Yavru köpeklerin geleceklerinin yaşamlarının sadece ilk birkaç ayı tarafından belirlendiğini” ekledi.

Bu yılın başında İngiliz Avam Kamarası'nda gerçekleştirilen bir oturumda İngiltere'nin köpek nüfusunun birçok kişinin ilk kez köpek sahibi olmasıyla birlikte bir milyon artarak 11 milyona ulaştığı belirtildi. 

Köpekler tarafından yaralanma vakaları arttı

RVC, pandemi sırasında yasadışı yavru köpek ticaretinde bir patlama yaşandığının uyarısını verdi. BBC'nin araştırmasına göre köpekler tarafından yaralanma vakaları 2018 ve 2022 arasında üçte birden fazla arttı. Ocak ayında bir plastik cerrah BBC’ye pandemiden önceye kıyasla iki kat fazla köpek saldırısı kurbanına rastladıklarını söyledi.

Davranışsal sorunlarla geliyorlar

Battersea’nin hayvan davranışları uzmanı Robert Bays, derneğe davranışsal sorunlarla gelen köpek sayısında bir artış gördüğünü söyledi. Bays'e göre bu sorunlar arasındaki ayrılık endişesi pandemi ve eğitim sorunlarına bağlanabilir. Battersea tarafından finanse edilen RVC çalışması Birleşmiş Krallık’ta oturan ve pandeminin ilk dokuz ayı köpek sahiplenmiş 1.007 kişiyi inceledi. 

Her beş köpek sahibinden biri sekiz ya da daha fazla problemli davranış belirlese de ortalama olarak köpeklerin 5 problemli davranışı olduğu sonucuna varıldı. En yaygın sorunlar tasmayla sürüklemeleri (67%), insanların üzerine atlamaları (57%) ve isimleriyle çağrıldıklarında geri gelmemeleri (52%) olarak belirlendi. Araştırma, köpeklerin neredeyse üçte birinin 21 aylıkken ayrılık endişesi yaşadığını tahmin ediyor.

"Ceza bazlı eğitim durumu kötüleştiriyor"

Dr. Packer, geçim sıkıntısı kriziyle birlikte, davranış sorunlarıyla uğraşan köpek sahiplerinin köpeklerini başkasına sahiplendirmeye çalışacağına dair uyarıyor. Packer, aynı zamanda sorun yaratan davranışların yanında bazı köpek sahiplerinin hangi davranışların köpekler için normal olduğunu ayırt etmekte zorlandığını belirterek "Bu tür davranışlar çoğu zaman ceza bazlı eğitim teknikleri kullanan sahipler tarafından daha da kötüleşebiliyor” dedi.

“Başa çıkmakta zorlanma”

Çalışmaya katılanların beşte dördü köpeklerine bağırarak eğitim verdiğini söylüyor ki veterinerlere göre bu yöntem köpeklerde korku ve kaygıyı artırıyor. Dr. Packer, bu davranışların çoğu zaman bir köpeğin durumla başa çıkmakta zorlandığını ya da belirli durumlarda doğru tepki vermeyi öğrenemediklerinin bir işareti olduğunu söyledi.

En yaygın kullanılan caydırıcı eğitim metodları köpeği hareket ettirmek ya da ona bağırmak. Başka köpek sahipleri bunun için çıngıraklar, su tabancaları ya da zincir kullandıklarını belirtti. Ankete katılan köpek sahiplerinin sadece %18’i caydırıcı eğitim metodları ya da aletleri kullanmıyor.

"Hızla ciddi bir soruna dönüşebilir"

Bays, araştırma tarafından vurgulanan yüksek seviyedeki caydırıcı eğitim metodlarından endişelendiğini belirtmiş ve “Doğru türde pozitif eğitim ve destek olmadan yavru veya yetişkin köpekteki küçük bir davranışsal problem hızlıca ciddi bir soruna dönüşebilir” dedi. Bays, "Bu yaklaşım yetişkinlikte daha fazla davranışsal soruna ve davranışların bastırılmasına neden olabilir. Ayrıca hayvan ve sahibi arasındaki ilişkiye üstesinden gelinmesi zor olacak bir şekilde zarar verebilir" dedi.