26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.10.2022 04:30 | Son Güncelleme: 07.10.2022 09:51

16 yaşında ‘lezzetli’ New York Times macerası

School of The New York Times’ın yaz okulu programı, 15 yaşını doldurmuş, 9’uncu sınıftan 12’nci sınıfa kadar tüm öğrencilere açık. Robert Kolej öğrencisi Çiçek Güreş geçen yaz bu tecrübeyi yaşayanlardan. Güreş “yemek ve yazı” ile dopdolu macerasını yazdı
Sınıf ortamımız. Yaratıcı yazma dersinde final projelerimizi paylaşırken
Sınıf ortamımız. Yaratıcı yazma dersinde final projelerimizi paylaşırken

Çiçek Güreş

Ben Çiçek Güreş, 16 yaşında bir Robert Kolej öğrencisiyim. 10. sınıftayım. Okul gazetesi Bosphorus Chronicle’da yazarlık yapıyorum. Yazmak en sevdiğim hobim. Bir diğer hobim de ‘yemek’. Konu yemek olunca her zaman yeni şeyler denemeye açığımdır. Gerek ciğer gerek salyangoz olsun her şeyi deneyimlemek isterim. Bunun yanı sıra doğuştan koku alamamaktan dolayı tat almak, tat almaktan öte yemekleri algılama biçimim bile öbür insanlardan farklı. İşte bu yüzden deneyimlerimi insanlarla paylaşabileceğim, yemek dünyasına yeni bir bakış getirebileceğim bir kursa gitmek istedim ve kendimi School of The New York Times’ta buldum. İşte maceramın beni en çok etkileyen yönleri.

Neler öğrendim?

Benim aldığım kurs, yemek kültürü ve yaratıcı yazma, ikiye bölünmüş ve bir hafta yemek kültürü bir hafta da yaratıcı yazma işleyen bir kurstu. İlk hafta yemek gazeteciliğinin ne olduğunu, yemek hakkında nasıl yazıldığını, nasıl bir yemeği ve hikayeyi birbirine örerek bütünlüklü bir yazı çıkarabileceğimizi öğrendik. Bunun yanı sıra bir yemek kitabının yazımının aşamaları, tariflerin nasıl hazırlandığı ve gündemimizin yemek dünyasına nasıl etki ettiğine değindik.

Çin Mahallesi gezimizde soframız

 

Aklımda neler kaldı?

Bu okulun en büyük özelliği şehrin ve yaşamın içinde bulunması. Konaklama ve derslikler için bir şehir üniversitesi olan Fordham Üniversitesi’nin Mckeon Binası yurtları ve Lowenstein binası sınıfları kullanılıyor. İki hafta içinde sınıfımla dört yere geziye gittik. İlk olarak Queens’deki Çin Mahallesinde Çin yemeği yedik. Joe’s ve Scar’s adında iki pizzacıyı gezdik ve gerçek bir New York pizza deneyimi yaşadık. New York Halk Kütüphanesi’ndeki Hazine sergisini inceleyip kütüphaneyi gezdik. En son Morgan Müzesi ve Kütüphanesi’ni bir rehberle birlikte gezip hem James Joyce’un Ulysses kitabının tarihini keşfettik hem de kütüphanenin kuruluşunu ve ilham kaynaklarını öğrendik. Bu okul konusunda en çok sevdiğim şey bize sunduğu fırsatlardı. İki hafta içinde Adeena Sussman, Eric Kim, Zaina Arafat, Ben Sisario ve Nikita Stewart gibi bir sürü yazarın deneyimlerini dinleme fırsatı buldum.

Nasıl gidilir?

Başvurular School of The New York Times’ın web sitesinde aralıkta açılıp nisana kadar devam ediyor. Finansal yardım ve burs başvuruları ise aralıkta başlayıp şubatta bitiyor. Lise öğrencileri için olan bu program 9’uncudan 12’nci sınıfa kadar tüm öğrencilere açık. Tek koşul yaz okuluna başladığınızda 15 yaşına basmış olmanız.Benim İngilizcem C1 seviyesinde olsa da program için kesin bir İngilizce seviyesi belirtilmiyor. Fakat İngilizce yazabilmek ve günlük hayattaki konuşmaları anlayıp içlerine dahil olacak kadar İngilizceniz olması faydalı olur.

Başvururken iki tane soru cevaplanmanız isteniyor: “Bizim değer verdiğimiz özelliklere sahip misin?” ve “Neden seni seçmeliyiz?”. Finansal yardıma başvurmuş ve ücretin yüzde 30'u kadar indirim desteği almış biri olarak benim yazım az, öz ve nötr bir yazıydı. Kendimi ifade ederken durumumu anlattım ve yazımı tamamladım.

Ortam nasıl?

Okul eğitimini ciddiye alıyor ve genç yazarların gelişmesi için yaratıcı bir ortam sunuyor. Sınıflar yaş gruplarına göre ayarlanmış ve yaklaşık 20 ila 30 kişiden oluşuyor. Odalar iki veya üç kişilik ve yan odayla ortak bir banyoya sahip.

Üniversite yurdunun SoNYT ile kurduğu güvenli bir sistem mevcut. Yatılı öğrenci olmanın yanı sıra gündüzlü olarak sabahtan akşama okulda kalıp başka bir yerde konaklamak mümkün.
Akşamları yanınıza bir arkadaşınızı alarak istediğiniz yere gitmek serbest. Metro aracılığıyla New York’u bağımsız olarak keşfetme şansınız mevcut. 

Daha çok bilgi ve sorularınız için mail adresim: [email protected]