01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.10.2023 04:30 | Son Güncelleme: 06.10.2023 04:33

Restoranların korkulu rüyası ‘No Show’

Bir restorana rezervasyon yaptırıp haber bile vermeden gitmemek, işletmeleri çok zor durumlarda bırakıyor. ‘No Show’ olarak tabir edilen bu mağduriyetten korunmak için restoranların da bazı önlemleri var elbet
Oğul Türkkan
Oğul Türkkan
Restoranların korkulu rüyası ‘No Show’

Ben bir restoran işletmiyorum ama işim gereği birçok restoran sahibini tanıyorum, onlarla bazen beraber projeler yapıyoruz, sektörel konuları tartışıyoruz. Özellikle İstanbul’da gözde restoranların dile getirdikleri, yerli ve yabancı müşterileri ile yaşadıkları bir sıkıntı, İngilizce tabiri ile ‘No Show’. Yani restorandan rezervasyon yapıp haber bile vermeden gitmeme durumu. Özellikle yoğun gün ve saatlerde bu durum restoran için büyük bir kazanç kaybına neden olurken, boş kalan masa da restoranın prestij kaybına neden oluyor. Bekleme listesinde olup da gelmeye hazır ama yer bulamayan müşterilerin hayal kırıklıkları da cabası.

Ayrıca restoran gün boyunca telefonla gelen rezervasyon taleplerini kapasitesi, restoranın oturma planı, müşterilerin cam kenarı veya deniz manzaralı gibi özel taleplerini de göz önünde tutarak rezervasyon yerleşimini yapıyor. Hele büyük gruplar rezervasyon yaptırınca, masaların birleştirilmesi gibi birçok detay daha devreye giriyor. Boş kalan, örneğin manzaralı bir masa, aslında manzara isteyip de yer olmadığı için alamamış müşteriyi de kızdırıyor.

Bu durumu çözmek için bazı restoranlar rezervasyonla beraber kredi kartından bir provizyon çekiyorlar. Gitmemeniz durumunda, belirlenmiş meblağı rezervasyondaki kişi sayısı ile çarpıp kredi kartınızdan çekiyorlar. Aslında oldukça güvenilir bir sistem. Restoran, müşterinin bilgilerini görmeden, sadece ‘No Show’ beyanı ile parayı çekebiliyor. Ayrıca müşteriyi de kara listeye alıyor.