08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.03.2024 19:54 | Son Güncelleme: 17.03.2024 19:55

Danimarkalı ünlü şeften uzay balonunda 500 bin dolarlık yemek

Lüks bir uzay seyahati şirketi olan SpaceVIP'in organize edeceği özel yemek daveti yeryüzünden 30 km yükseklikte bir balon üzerinde gerçekleşecek. Michelin yıldızlı restorandan Danimarkalı bir şef menüyü hazırlayacak ve bu davete katılmanın bedeli 500 bin dolar olacak
Fotoğraf: Space Perspective
Fotoğraf: Space Perspective

Yeni tatları keşfetmek isteyen ve yükseklik korkusu olmayanlar yakında stratosferde bir Michelin yıldızı şefin elinden yemek yeme şansına sahip olacak. Ancak bu sıra dışı aktivitenin bilet fiyatı ise kişi başı 500 bin dolarak olarak belirlendi. 

Gezinin duyurulmasının üzerinden 24 saat geçmeden pek çok kişi şimdiden nereye kayıt yaptırabileceklerini sordu.

Lüks bir uzay seyahati şirketi olan SpaceVIP, önümüzdeki yıl piyasaya çıkması planlanan altı saatlik yüksek teknolojili uzay balonu yolculuğu için Michelin yıldızlı bir restorandan Danimarkalı şef Rasmus Munk ile anlaştı.

30 kilometre yükseklikte 6 kişilik yemek

Rasmus Munk, deniz seviyesinden 30 kilometre yükseğe çıkarılacak altı konuk için menü hazırlayacak. Burada güneşin doğuşunu izleyerek yemek yiyecekler ve gemideki internet imkanı sayesinde dünyaya canlı yayın da yapabilecekler.

Menü henüz kesinleşmedi ancak Munk, Bloomberg'e verdiği bir röportajda yemeklerin yolculuğun kendisi gibi sıra dışı olmasını istediğini ve menü üzerinde çalışmaların sürdüğünü söyledi. Munk, 2023 yılı için Dünyanın En İyi 50 Restoranı rehberinde beşinci sırada yer alan Danimarka restoranı Alchemist'in şefi olarak biliniyor.

Fotoğraf: Space Perspective

 

Munk, pahalı fiyat etiketine rağmen, ilk yolculukla ilgilenenlerin sayısının beklentilerin ötesinde olduğuna dikkat çekti. Munk ayrıca "Bunun pahalı bir ilk yolculuk olduğunun farkındayız. Ancak sonuçta bu, gemide bu yemek deneyimleri ile ilk lansman" dedi.

Fiyatlar düşebilir

Munk, uzay şirketinin planının daha fazla gezi düzenlemek ve daha sonra daha fazla insanın bu deneyimden yararlanmasını sağlamak için fiyatı düşürmek olduğunu söyledi.

SpaceVIP'in kurucusu Roman Chiporukha, "Daha şimdiden düzinelerce nitelikli katılımcı bu deneyime büyük ilgi gösterdiğini ifade etti ve sadece altı koltukla önümüzdeki birkaç hafta içinde tüm yolcuları güvence altına alacağımızı öngörüyoruz" dedi.

Katılım için özel bir eğitim gerekmiyor

Space Perspectives tarafından inşa edilen uzay aracı, yapılan açıklamaya göre herhangi bir eğitim ya da özel donanım gerektirmiyor. Basınçlı kapsül, roket yerine NASA tarafından geliştirilen bir teknoloji olan uzay balonuyla kaldırılacak. Test uçuşları önümüzdeki ay başlayacak.

SpaceVIP uzayda yemek yeme şansı sunan ilk işletme değil. Geçtiğimiz yıl Fransa merkezli Zephalto şirketi, 2025 yılından itibaren en az 132 bin dolar karşılığında insanlara stratosfer seviyesinde bulunan bir balonda yemek yeme şansı sunmak istediklerini duyurmuştu.