08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.07.2024 14:20 | Son Güncelleme: 15.07.2024 14:28

Diğer AB ülkeleri baskı uygularken Kopenhag turistlere ödüller sunuyor

Avrupa'da çeşitli şehirler artan turizme karşı önlemler almaya çalışırken Kopenhag turistleri ödüllendirecek yeni bir pilot uygulamaya başladı. İklim dostu şeyler yapan turistlere küçük teşvikler sunulacak
Diğer AB ülkeleri baskı uygularken Kopenhag turistlere ödüller sunuyor

Barselona'da halkın artan turizme duyduğu öfkenin bir ifadesi olarak ziyaretçilere su tabancaları ile püskürtülmüştür. Buna karşılık Kopenhag ise, sorumlu davrandıkları sürece turistlere gelmeleri için çeşitli teşvikler sunmaya başladı. Danimarka'nın başkenti, çok fazla turistin yükü altında ezilen diğer seyahat merkezlerinin eğilimini, yalnızca iyi huylu, sosyal ve çevresel bilince sahip gezginleri cezbetmeye çalışarak kırıyor gibi görünüyor.

Ulusal turizm kurulu iklim dostu, sürdürülebilir davranışları teşvik etmek için bir program başlattı. Bugünden itibaren bisiklete binmeyi, toplu taşıma araçlarını kullanmayı ya da limanda veya şehrin parklarında bahçe işleri veya çöp toplama gibi işleri yapmayı tercih edenler ödüllendirilecek. Örneğin kendi yeniden kullanılabilir kahve fincanlarıyla gelenler, belirli mekanlarda ücretsiz kahve alabilecek. Diğer teşvikler arasında bir barda ücretsiz bir kokteyl veya şehrin yapay kayak pisti kompleksinde fazladan zaman geçirmek yer alıyor.

"İlham kaynağı olmasını umuyorum"

CopenPay adlı pilot uygulamanın arkasındaki organizatörler, "Tüm seçimlerimizin çevresel bir etkisi var, öyleyse neden hepimize fayda sağlayacak bilinçli kararlar vermeyelim ve bunlar için ödüllendirilmeyelim?" diyor. Resmi turizm kurulu Wonderful Copenhagen'dan Mikkel Aarø-Hansen, bu fikrin, turistler ve yerel halk arasında karşılıklı olarak daha faydalı ve daha az külfetli bir ilişki kurmanın uygulanabilir bir yolunu bulmaya çalışan diğer şehirlerin de benimsemesi için bir ilham kaynağı olmasını umduğunu söyledi.

Aarø-Hansen,"Temel hedeflerimiz seyahati daha sürdürülebilir kılmak. Bunu ancak ziyaretçilerin sürdürülebilir bir şekilde davranma arzusu ile gerçek davranışları arasındaki büyük uçurumun üstesinden gelebilirsek başarabiliriz" ifadelerini kullandı. 

Barselona, turist akınına uğrayan ve yerel halkın seyahat patlamasını durdurmak ya da kontrol altına almak amacıyla sert önlemler aldığı tek popüler turizm merkezi değil. Venedik'e günübirlik gelenler artık günlük 5 euroluk yeni bir vergi ödemek zorundayken, eski liman kenti Dubrovnik'teki turistler, Arnavut kaldırımlı sokaklarda çekilirken çıkardıkları kakofoni nedeniyle kısa süre önce tekerlekli valiz kullanmaktan kaçınmaya ya da onları kaldırmaya çağrıldı. Bu arada Mayorka, İbiza ve diğer Balear adaları alkol tüketimine sıkı kısıtlamalar getirdi. Diğer destinasyonlar, akışı kontrol etmek için giriş ücretlerinden kısıtlı ziyaretçi bölgelerine kadar bir dizi yöntem deniyor.

Başlangıçta 11 Ağustos'a kadar sürecek olan CopenPay, yetkililer tarafından başarılı olması halinde tekrarlanabilecek ve genişletilebilecek bir pilot proje olarak görülüyor. Gelecekte Kopenhag'a gelmek için uçak yerine trene binen ziyaretçilerin ödüllendirilmesi de söz konusu olabilir.