08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.04.2024 14:40 | Son Güncelleme: 05.04.2024 14:51

Popüler bayram tatili tercihleri: Mısır, Akdeniz ve GAP turları

Ramazan Bayram tatilinin 9 güne çıkmasıyla tatil yapmak isteyenlerin yurtdışı rotası Mısır; yurtiçi ise Akdeniz ile GAP turları oldu. Talepler geçen yıla göre artış gösterirken buna neden olarak da geçen yılki bayramın depreme denk gelmesi gösteriliyor
Popüler bayram tatili tercihleri: Mısır, Akdeniz ve GAP turları

Ramazan Bayram tatili bu yıl 9 güne çıktı. Dolayısıyla, tatil yapmak isteyenler için de iyi bir fırsat yarattı. Öyle ki, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, memleket ve akraba ziyaretleri dahil olmak üzere 20 milyon kişinin seyahate çıkmasını, turistik konaklama sayısının ise 2 milyon civarında olmasını beklediklerini duyurdu. TÜRSAB’a göre, bayram tatilinin oluşturacağı ekonomik hacim ise yaklaşık 100 milyar TL olacak. Tatile sayılı günler kala, rezervasyonlar tamamlandı, rotalar çizildi. Peki yurtiçinde ve yurtdışında talepler nasıl, ücretler nasıl değişiyor? Tur şirketlerine en çok tercih edilen rotaları ve geçen yılki bayrama göre taleplerin nasıl değiştiğini sorduk.

Geçen Ramazan’a göre talep yüzde 40 arttı

Prontotour Kurumsal İletişim Müdürü Mehmet Güneli, yurtiçinde 11 bin, yurtdışında ise 18 bin kişinin tatil rezervasyonu yaptırdığını söylüyor ve ekliyor: “Geçen yılki Ramazan Bayramı’na göre, yurtiçinde talep yüzde 35, yurtdışında ise yüzde 40 arttı. Yurtiçi seyahatler kişi başı 3 bin TL ila 17 bin TL arasında değişiyor. Burada talebin nerdeyse yarısı GAP turlarına. Bunlar hem kültür hem gastronomi turları olduğu için ilgi çok yoğun. Nitekim, özellikle 3 gecelik GAP turları bu yıl çok rağbet gördü, ortalama ücreti ise kişi başı 13 bin 500-14 bin TL civarında oluyor. Fakat elbette otelin segmenti, konaklanan gece sayısı gibi faktörlerle değişkenlik gösteriyor. Örnek vermek gerekirse, en çok talep alan turlarımızdan biri, Antep-Urfa-Mardin’i kapsayan, 3 gecelik GAP turumuz, kişi başı 14 bin TL. Yurtiçinde GAP bölgesi dışında, Karadeniz, Kapadokya, Kuşadası turlarının ilgi gördüğünü söyleyebiliriz.”

Yurtdışında Mısır ön planda

Yurtdışında ise en çok vizesiz gidilebilecek ülkelere talep olduğunu belirten Güneli, “Yurtdışında tur fiyatları kişi başı 11 bin TL’den başlıyor 160 bin TL’ye kadar çıkıyor. Turların yüzde 60’ı vizesiz bölgelere. Çünkü konsolosluktan randevu almak çok sıkıntılı, üstelik maliyetleri de var. Vizesiz destinasyonlarda ise bu yıl Mısır öne çıktı. Mısır’ın geçen sene kapıda vize uygulamasına geçmesiyle, bu yıl Mısır’a olan talep patladı. Nitekim, Ramazan’da yurtdışı turlarında en çok Mısır’ı sattık. İnsanlar hem tarihi geziler hem de deniz tatili yapabildikleri için yoğun ilgi gösteriyorlar. Ortalama ücret ise çok değişkenlik gösteriyor. Fakat örnek vermek gerekirse, 8 Nisan-15 Nisan arasında Altın Üçgen (Hurghada-Kahire-İskenderiye) turu kişi başı 32 bin 918 TL. Şarm el-Şeyh ise 18 bin TL civarında seyrediyor. Yurtdışında Mısır dışında, Balkan coğrafyası (Bosna- Belgrad) öne çıkıyor” diye konuştu.

Son 10 yılın en iyi bayram tatili

Setur Ürün Yönetimi Direktörü Serhat Günay, yurtiçinde Setur’da da kültür turlarının ilgi gördüğünü ve yurtdışında Mısır’ın öne çıktığını anlatıyor: “Yurtiçinde geçen yıla kıyasla talep yüzde 50 arttı. Havaların sıcak gitmesinin de bunda etkisi oldu. Öte yandan, yurtdışı seyahatleri açısından son 10 yılın en iyi geçirdiğimiz bayramı oldu. Mısır’a olan talep geçen bayrama göre iki kat arttı. Hem fiyatlar daha uygun, hem 2.5 saatlik bir uçuşla destinasyon yakın, ayrıca deniz ve kültür tatili bir arada. Mısır turu ücretleri ise 600-bin 200 dolar arasında seyrediyor. En çok, Şarm el-Şeyh ve Hurgada talep alıyor. Mısır dışında ise Balkanlar ve Avrupa başı çekiyor. İtalya, İspanya, Orta Asya’ya yoğun ilgi var. Yunanistan’ın kapıda vize uygulaması 2 nisanda başladı, Yunan adalarına rezervasyonlar yoğunlaşacaktır.”

Çünkü yurtiçi tatil daha ucuz değil

Günay’a döviz kurları bu seviyedeyken, yurtdışı tatiline nasıl bu kadar talebin olduğunu sorduğumuzda ise, “Bizdeki enflasyonla, euro kuru arasında bir açıklık oluştu. Artık Türkiye’de bir tatil yapmakla, yurtdışında seyahat etmek arasında çok da bir fark yok. Aynı gün, aynı kişi sayısı Antalya’da 5 yıldızlı bir otelde kalmak yerine, Roma’da tatil yapmak isteyen çok oluyor. Üstelik o fiyata farklı bir kültür, ülke keşfediyorlar. Yani yurtdışı yurtiçindeki yüksek fiyatlara iyi bir alternatif oldu. Öte yandan, pandeminin etkisini de unutmayalım. Pandemideki kapanmalar sonrası biriken talep hâlâ etkisini sürdürüyor” yanıtını alıyoruz.

Tur şirketlerine başvurma yaşı düştü

Mehmet Güneli, artan taleplerde şunu da unutmamak gerektiğinin altını çiziyor: “Önceden tur şirketleri daha çok 45 yaş üstüne hizmet ederdi. Fakat artık yaş aralığının 30’lara kadar düştüğünü görüyoruz. Çünkü, maliyetler arttı, en uygun seçenekleri derlediğimiz için bize başvuruyorlar. Dolayısıyla tur şirketlerine talep artıyor ve bu da verilerimize yansıyor.”

Geçen sene yurtdışında talep alamadık

Etstur Operasyonlar Direktörü Bora Genç ise bu yıl talebin arttığına dikkat çekiyor: “Geçen bayrama göre yurtiçi yüzde 71 arttı. Talebin yüzde 75’i Antalya’nın, geri kalanı Ege’nin. Yurtdışında ise geçen sene çok talep almadık. Çünkü şubat ayında yaşadığımız deprem felaketlerinden yeni çıkmıştık, ayrıca seçimlerin de olumsuz etkisi oldu, insanlar önünü göremedi. Bu sebeple, 2023’de Ramazan Bayramı’nda talep bir önceki yıla göre yüzde 50 düştü.”

8 nisan-12 nisan tarihleri arasında, 4 gece 5 gün, Antalya Rixos’ta tatil yapmanın ücreti kişi başı 38 bin 760 TL. Aynı tarih, gece sayısı ile  Şarm el-Şeyh Rixos’ta tatil yapmanın ücreti ise 25 bin 61 TL.

Genç’e peki bu bayramda yurtdışı rezervasyonlarında en çok hangi rotanın tercih edildiğini soruyoruz. Bunun üzerine Genç “Birinci sıraya Yunanistan’ın Kavala, Selanik gibi arabayla ulaşılan sahil kentlerini ve kapıda vize uygulaması başlayan adalarını koyabiliriz. İkinci olarak Dubai geliyor. Dubai, her zaman ilk sıralarda yer alan destinasyonlardan oldu. Üçücü sırada Mısır yer alıyor. Mısır’a olan talep son dönemde çok arttı. Mısır’da fiyatlar uygun, oteller Antalya otelleri gibi, kapıda vize uygulaması var. Ayrıca, bir Türk markasının da Mısır’da otelleri bulunuyor. Dolayısıyla Türklerin ne istediğini çok iyi biliyorlar. Mısır’a gelen talebin yüzde 70’i Şarm el-Şeyh’e, yüzde 20-25’i Hurgada’ya, geri kalanı ise Kahire’ye ait.

2 Nisan itibarıyla Yunan adalarına kapıda vize uygulaması başladı. Uygulamanın geçerli olduğu adalar Rodos, Midilli, Limni, Sakız, Sisam, İleryoz, Kalimnos, İstanköy, Sömbeki ve Meis olarak açıklandı.