08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.07.2024 10:00 | Son Güncelleme: 04.07.2024 10:03

Hafta sonu için İstanbul rehberi (5-7 Temmuz)

Hafta sonu evde durmak istemeyen tiyatroseverler için Einstein'ın İhaneti, pop müzik severler için Sıla ve keyifli zaman geçirmek isteyenler için 90’lar Türkçe Pop Fest şehirde sizleri bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, podcast, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (5-7 Temmuz)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatroseverler için haftanın merak edilen oyunları:

  • Berfin Ertan'ın yazdığı, oynadığı ve Hakan Emre Ünal ile birlikte yönettiği Mahallemiz Eşrafından, 5 Temmuz'da Bodrum Gümüşlük Akademisi'ne konuk oluyor. Oyun, bir çocukluk aşkı, heyecan ve macera üzerine 50 dakikalık bir anlatı sunuyor ve seyirciyi Rumların ve Türklerin bir arada yaşadığı bir adaya götürüyor.
  • Eğitimli, kültürlü, hayatla eğlenebilen, elit ama bir o kadar da alaturka Alev’le; çekingen, kendini savunmaktan korkan, geleneklerden bihaber Sezen’in yüzleşmelerini, gelgitlerini, hayatla, kendileriyle ve ortak aşklarıyla olan hesaplaşmalarını konu edinen; Oya Başar ve Ebru Kural'ın oynadıkları Plastik Aşklar, 6 Temmuz'da Herodot Kültür Merkezi'nde Muğlalı seyircisiyle buluşuyor. 

Tiyatroseverler için haftanın komedi oyunları:

  • Einstein gibi dünyaca ünlü bir dehanın çelişkileri, başarısızlıkları ve üzüntüleri üzerinden 20. yüzyılda yaşatılan insanlık suçlarının anlatıldığı felsefi metiniyle dikkat çeken Einstein'ın İhaneti, 5 Temmuz'da Moda Sahnesi'nde İstanbullularla buluşuyor. Oyunda, Berk Yaygın, Deniz Özmen ve Erdal Devrim Aydın oynuyor.

Tiyatroseverler için haftanın trajedi/ dram konulu oyunlar:

  • İsveç tiyatrosunun yükselen yıldızı İran asıllı yazar Athena Farrokhzad’ın yazdığı; Şenay Gürler ve Özgün Çoban'ın aynı sahneyi paylaştıkları Medea’ya Göre Ahlak, 5 Temmuz'da İzmir Urla Dam'da.seyirci karşısına çıkıyor. Oyun, Medea miti üzerinden ‘kadın’ ve ‘ahlak’ konularını tartışmaya açıyor.
  • Yaşamlarında gittikçe hissizleşen ve bir şeyler hissetmek için çabalayan, bu esnada tökezleyen ve devamlı başa saran insanların hikayesini sahneye taşıyan HardLove, 6 Temmuz'da Bodrum Gümüşlük Akademisi'nde perde açıyor. Anıl Can Beydilli'nin yazıp yönettiği oyunda Atakan Yılmaz ve Tuğba Sorgun oynuyor.

Haftanın tek kişilik oyunları:

  • Seyircinin yaşlanmakta ve güzelliğini kaybetmekte olan Leslie Bright’ın, tek odalı dairesinde yalnızlıktan deliliğe gidişine tanıklık ettiği Leydi Bright’ın Deliliği oyunu 6 Temmuz'da İstanbul Werkstatt Akademi'de perde açıyor. Lanford Wilson'ın yazdığı oyunda Bora Çınar tek kişilik performans sergiliyor.

Eğlenceseverler için haftanın beklenen konserleri:

  • Dünyanın önde gelen gitaristlerinden İsveçli Yngwie Malmsteen, 6 Temmuz gecesi, en iyi hitlerinden oluşan bir set list ile, 20 yıl aradan sonra Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'na geliyor.

Pop müzikseverler için konserler:

  • Pop müziğin önde gelen isimlerinden Nilüfer, en sevilen şarkılarını söylemek için 7 Temmuz'da Bodrum Antik Tiyatro'ya geliyor.
  • Mesela şarkısıyla son günlerde müzik listelerinin üst sıralarında yer alan Sıla, 6 Temmuz'da Çeşme Açıkhava Tiyatrosu'nda sahneye çıkmaya hazırlanıyor.

Rock müzikseverler için konserler:

  • An Epic Symphony, ülkemizin en iyi gruplarından Pentegram'ı yeni show ile Night Flight Symphony Orchestra & Choir eşliğinde 5 Temmuz'da Harbiye Cemil Topuzlu Sahnesi'nde yeniden ağırlıyor.
  • 2005 yazında arkadaşlarıyla beraber, Model grubunu kurarak bas gitaristliğini ve şarkı yazarlığını yapan; 2017'den beri müzik yolculuğuna tek başına devam eden Can Temiz, 6 Temmuz akşamı Blind İstanbul Sahnesi'nde dinleyenleriyle buluşuyor.

Sanatseverler için konserler:

  • Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say, 5 Temmuz'da ENKA Açık Hava Tiyatrosu'nda konser vermeye hazırlanıyor. Say’a, yeteneğiyle dikkat çeken flüt sanatçısı Aslıhan And eşlik ediyor. Fazıl Say ve Aslıhan And birlikte, F. Schubert’in Arpeggione, La minör D821 ve C. Franck’ın La majör piyano ve flüt sonatı eserlerini yorumlamaya hazırlanıyor.
  • 6 Temmuz'da Asya’nın vokali ve Zafer Çebi’nin piyano eşliğiyle benzersiz bir konser Zai Yaşam Bodrum sahnesinde caz müzik severleri bekliyor.
  • Dünya çapında on beşten fazla klasik gitar yarışmasını kazanan Polonyalı Sanatçı Marcin Dylla, 6 Temmuz akşamı Çeşme Kalesi’nde konser vermeye hazırlanıyor. İstanbul Polonya Başkonsolosluğu ve İzmir Polonya Fahri Konsolosluğu ile gerçekleşecek konserde Dylla, klasik gitar repertuarının seçkin eserlerini seslendiriyor.

Keyifli zaman geçirmek isteyenler için etkinlikler:

  • Yaratıcı görünümleri, birbirinden farklı sunumları, her damak tadına uygun lezzetleri ve çok çeşitli alternatifleriyle yeme içme dünyasının yıldızı kokteyllerin Türkiye’deki ilk ve tek festivali Cocktail Festival, sekizinci kez 6-7 Temmuz tarihlerinde KüçükÇiftlik Park’ta konuklarını bekliyor.
  • 90’lar Türkçe Pop Fest, Burak Kut, Çelik, Yonca Evcimik, Mansur Ark, Ufuk Yıldırım, Ümit Sayın ve DJ Hakan Küfündür’ün  sahne şovları ile 6 Temmuz akşamı BtcTurk Vadi Açıkhava’da başlıyor.
  • Can Sungur, interaktif tadım etkinliği Can Sungur ile Ruhlar Alemi Deneyim ve Tadım Buluşması 102+, 7 Temmuz'da JJ Pub Kanyon’da gerçekleştiriliyor. Buluşmada konuklar kadehlerin yolculukları konuşma fırsatı da buluyor.

Sinemaseverler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Kevin Costner'ın yönettiği, aynı zamanda Sienna Miller ve Sam Worthington ile başrollerini paylaştığı Horizon: An American Saga Chapter 1, 5 Temmuz'da vizyona giriyor. Costner'ın 80'li yıllardan beri çekmeye çalıştığı film izleyicileri Amerikan İç Savaşı yıllarına götürüyor ve yaklaşık 15 yıla yayılan, çok yönlü bir hikâye anlatıyor.
  • Mehmet Demir Yılmaz'ın yönettiği, Mert Turak, Özge Borak, Orhan Kılıç'ın başrollerini paylaştığı Kum Zambağı, 5 Temmuz'da vizyona giriyor. Film, eski kocasından eziyet gören Afife'nin, kendisini yıllarca bekleyen Yunus'a anlaşmalı bir evlilik teklif etmesiyle gelişen olayları konu ediniyor.

Lezzet tutkunları için mekan önerileri:

  • The Peninsula Istanbul’un tarihi yolcu terminali binasının terasında yer alan ve hem iç hem de dış alanı bulunan Gallada, misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Şık ve samimi ambiyansında, şef direktör Fatih Tutak danışmanlığında İpek Yolu’ndan ilhamla menüsünü hazırlıyor. Mekan buharda kuzugöbeği mantarlı dumpling, tütsülenmiş kemik ilikli tereyağ ile servis edilen odun ateşinde pişmiş patatesli pide ve madagaskar vanilyalı donuk çikolata mus'u ile dikkat çekiyor. instagram.com/galladaistanbul
  • Gastronomi tutkunlarının yıllardır yakından takip ettiği bir isim şef Osman Sezener, The Bodrum Edition’da masmavi bir manzaraya açılan Kitchen by Osman Sezener’i gastronomi severlerle buluşturdu. Bodrum’da Tilkicik Koyu’nda konumlanan mekan Bodrum gambilya fava eşliğinde sunulan Kuzey Ege’den ahtapotu, Fethiye’den gelen kuzu göbeği ve yerli trüf mantarıyla servis edilen dana kaburgası ve Giresun Fındığı ve Samandağ biberi ile yüzde 70 bitter çikolatasıyla hazırladığı tatlısıyla yaza damga vuruyor.  instagram.com/kitchenbodrum

Memet Özer'den mekan önerileri

Cantinery Zorlu

Güzel bir iş gününün ardından, bu havada vakit geçirmek için ideal. Menüdeki her tabak, belli bir standartın üstünde. Üstelik her damağa hitap eden bir şeyler mümkün. Tavsiye ederim.

Hünkar lokantası Nişantaşı

Lezzetli ev yemeği isterseniz, şehrin en iyilerinden. Cumartesi güzel bir Nişantaşı turundan sonra uğramak için iyi bir alternatif. Özellikle sebze ve kuzu etli yemekleri tavsiye ederim

Grandma's Wonderland Silivri

Şehre hem yakın, hem de çok bakir bir doğa harikası. Üstelik hem kahvaltı, hem de uzun bir öğle yemeği için de çok uygun. Havuz ve şarap bağlarımda cabası. Ekşi mayalı ekmekleri ve bahçeden topladıkları ürünlerle hazırlanan yemekler çok başarılı. Tüm günü geçirmenizi tavsiye ederim

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Drama Talks

Nereden Dinlerim? Spotify

 

Dedikodu demeyelim ama magazinin perde arkasına biraz meraklı olanlar YouTube’daki Drama Pasta hesabını muhtemelen biliyordur. Kendisini “internet gündeminin, linçlerin, dramaların dürüst ve güvenilir adresi” gibi eğlenceli bir tarifle tanıtan Drama Pasta kanalı, bu defa iddialı sohbetlerle karşımızda. Biraz şans verince, kendinizi tüm bölümleri incelerken bulma riski bulunduğunu söylemeden geçmeyelim.

Her Şeyin İletişimi

Nereden Dinlerim? SpotifyApple

 

Yeni dünya düzeninde artık her alanda özenli bir iletişim stratejisine ihtiyaç duyduğumuz aşikar. Bu yayında da spor, ekonomi, bilim, siyaset gibi birçok alanın iletişimi tartışılıyor. 20 yıllık bir iletişim profesyoneli ve gönüllüsü olan Göktürk Demirel çeşitli alanlardan konuklarıyla bir araya geliyor ve biz de onların bakış açılarını dinleme şansını buluyoruz.

Astronot Sohbetleri

Nereden Dinlerim? SpotifyApple

 

Bu podcast, kendi hayatının ve kendi işinin astronotlarıyla buluşma mottosuyla yayında. İlk bölümlerin konukları sevdiği işi yapanlar, sadeleşmenin özgürleştirdiği isimler ve her gün aynı heyecanla yayıncılığa devam edenler. Kısa soru-cevaplı bölümler de oldukça ilgi çekici.

Ologies with Alie Ward (İngilizce)

Nereden Dinlerim? SpotifyApple

 

Volkanlar. Ağaçlar. Sarhoş kelebekler. Mars görevleri. Ölüm. Güzellik standartları. Kaygı gidericiler. Bira bilimi. Bilim insanlarının keşif takıntılarını neyin beslediğine dair büyüleyici ve garip hikayeler bu yayında bir arada. Mizahçı ve bilim muhabiri Alie Ward zeki insanlara aptalca sorular soruyor ve hayatınızı değiştirebilecek cevapları alıyor.

Ekran önerileri

20 yıl sonra, yeniden! 

İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek - MUBI

Ödüllü yönetmen Fatih Akın, İstanbul'un kalbinde büyüleyici bir müzikal yolculuğa çıkıyor. 4K kalitesinde yenilenmiş versiyonuyla, 20 yıl sonra tekrar izleyeceğimiz filmde Fatih Akın, yapmacıksız röportajlar ve capcanlı sokak performansları eşliğinde 20 yıl öncesinin İstanbul'unda gezinirken, şehrin zamansız güzelliğini de belleklere kazıyor. Bu yolculuğa, BaBa ZuLa, Ceza, Duman, Brenna MacCrimmon, Selim Sesler, Mercan Dede, Aynur Doğan, Erkin Koray, Orhan Gencebay, Müzeyyen Senar ve Sezen Aksu gibi birçok sanatçı ve grup eşlik ediyor. 

Desperate Lies (2024)  -Netflix

İki bebek, iki baba, bir anne ve bolca sır!

Kocasının bir arkadaşıyla ilişkisi olduğunu öğrenen Liana, onu terk eder ve hareketli bir hayata hızlı geçiş yapar. Fakat bu hızlı gecelerin birinde cinsel saldırıya uğrar. Bu rahatsız edici olayın ardından Liana, şok edici bir gerçeği öğrenir. Süper döllenme denilen bir durum ile, iki ayrı babaya sahip ikizlere hamiledir. İstediği ve istemediği bir ilişkiden var olan iki ayrı bebek. Peki hayatın bu zorlu sürprizi yüzünden Liana, kendine nasıl bir yol çizecektir? Brezilya yapımı drama dizisi, Netflix’te!

The Whirlwind (2024) -Netflix

Başbakan ve yardımcısının nefes kesen iktidar savaşı

Güney Kore'nin devlet başkanı bir suikast girişimine maruz kalır. İktidarda oluşacak boşluğu dolduracak kişiler ise Güney Kore'nin başbakanı ve başbakan yardımcısı olur. Kaçınılmaz olarak, ikili arasında anbean şiddetlenen bir iktidar çatışması ortaya çıkar. Bu siyasi çekişmenin galibi kim olacaktır? Politik gerilimi ve dramayı bir arada isteyenler için,12 bölümden oluşan The Whirlwind, gösterimde.