19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 07.06.2022 18:16 | Son Güncelleme: 07.06.2022 18:24

Top Gun: Maverick'e telif hakkı davası

Vizyona girdiği 11 günde 557 milyon dolar hasılat elde geden Top Gun: Maverick, intihal davasıyla karşı karşıya. Paramount Pictures'ın vizyon tarihinde telif haklarını kaybettiği iddia ediliyor
Top Gun: Maverick'e telif hakkı davası

36 yıl sonra sinemaya dönen Top Gun: Maverick, gişede fırtına gibi esiyor. Tüm zamanların en yüksek ikinci hafta sonu hasılatını elde eden, aynı zamanda Tom Cruise'un gişe rekorunu kıran film bugüne kadar başarılarıyla ve olumlu eleştirilerle anılsa da dengeler bir anda değişti. Paramount Pictures intihal davasıyla karşı karşıya kaldı.

1986 tarihli orijinal film, yani Top Gun, Ehud Yonay’ın 1983 yılında yayımlanan Top Guns başlıklı makalesinden esinlenerek yazılmıştı. İddiaya göre Paramount Pictures, devam filmi için telif hakkı anlaşmasını yenilemedi. 2012'de hayatını kaybeden Ehud Yonay’ın çocukları Shosh ve Yuval Yonay, çekimlerin başladığı 2018 yılında Paramount Pictures’a telif haklarını içeren bilgilendirme metni gönderdiklerini ancak şirketin telif haklarını hiçe saydığını iddia etti.

Paramount ilk filmin çekildiği dönemde makalenin haklarını satın aldı fakat 2020 yılında telif hakkı yeniden Yonay Ailesi'ne döndü. Aile, filmin Mayıs 2021'de yani telif hakkı kendilerine geçtikten sonra tamamlandığını öne sürüyor; Paramount ise filmin o zamana kadar çok büyük ölçüde tamamlandığını belirtiyor.

Top Gun: Maverick aslında 2020 yazında izleyici ile buluşacaktı ancak pandemi nedeniyle vizyon tarihi birkaç kez ertelendi

Yonay Ailesi, zararlarının karşılanmasını ve şimdiye kadar küresel çapta 546 milyon dolar hasılat elde eden filmden hak ettikleri gelirin kendilerine verilmesini istiyor. Paramount yetkilileri ise fikri mülkiyet haklarının ihlali iddialarının yersiz olduğunu söylüyor ve "kendimizi şiddetle savunacağız" ifadelerini kullanıyor.

(Kaynak:BBC, CNN, Beyazperde)