Eğer Barbie ile oynamadıysanız, oynayan birini mutlaka tanımışsınızdır. Barbie filminin yaratıcıları, filmin görsel olarak çarpıcı dünyasını oyuncağın ikonik aksesuarları ve mekanlarıyla doldurdu. Bunlar patenler, arabalar, mükemmel pembe bebek evleri ve plaj.
Başrolünde Margot Robbie'nin yer aldığı Warner Bros'un ilk canlı aksiyon Barbie filminin ikinci fragmanı büyük yankı uyandırdı. Bazıları filmin kurgusunun nasıl olduğunu merak ediyor. Bir de oyuncak üretim şirketi Mattel'in kurucularından olan Ruth Handler tarafından yaratılan bir Amerikan ikonu olan Barbie'nin gerçek hayranları var.
Abartılı estetiğe sahip
Cornell Üniversitesi'nde sinema ve medya çalışmaları profesörü olan Samantha N. Sheppard, yönetmen Greta Gerwig'in hiper-doygun ve parlak dünyası için "Bu film gerçekliğin hiper-gerçek bir versiyonu, kız çocuklarının dünyalarının ve Barbie estetiğinin tuzakları olarak hayal ettiğimiz şeylerin abartılması ama aynı zamanda abartılı estetiğinin tamamen farkında. Böylece bir gerçek dışılığın içinde olduğunuzu anlıyorsunuz" dedi.
"Kadro kapsayıcı fakat merkezde hala beyaz bir Barbie var"
Sheppard'a göre gerçek dışı olmak, Barbie'nin tarihsel olarak fazla kadınsı, fazla dışlayıcı olmakla ve beyaz kadınlığın bir temsili olmakla eleştirilmiş olması. Wall Street Journal'ın haberine göre yayınlanan fragmanda, her şekil, boyut, renk ve meslekten Barbie ve Ken'lerle dolu bir dünyada kendisinin bir parodisi olarak yer alıyor. Ancak Sheppard, oyuncu kadrosu kapsayıcı gibi görünse de, evrenin merkezinde hala beyaz bir Barbie olduğunu, çok özel bir şekilde arzulandığını ve mükemmellik fikri olarak selamlandığını söyledi. Sheppard "Kapsayıcı olduğunu söyleyebilmemiz için olay örgüsünün nereye gittiğini görmemiz gerekiyor" dedi.
Barbie'nin mizah anlayışı var
Medya uzmanları, fragmandaki mizahın izleyicileri çekmede büyük rol oynadığını söyledi. Salem State Üniversitesi'nde medya ve iletişim profesörü ve The Princess Problem kitabının yazarı Rebecca Hains, Barbie'yi komik hale getirmek için onun geçmişini ve çağa ayak uyduramadığı için nasıl eleştirildiğini anlamak gerektiğini söyledi. Hains "Mizah anlayışı işe yarıyor çünkü Barbie eski bir marka ve film yapımcıları bunu anladılar. Ken'in Barbie'yi yatıya davet ettiği ve Barbie'nin de Ne yapmak için? diye sorduğu sahne ise daha bariz bir şekilde komik" dedi. Hains, çocuk filmlerinin çocukların anlamayacağı ve yetişkinlerin ilgisini çekecek şakalar konusunda uzun bir geçmişe sahip olduğunu belirtiyor.
"Fragmanın estetiği günümüze ait"
Barbie, kendini sürekli yeniden tasarlayarak ama aynı zamanda Handler'ın Barbie vizyonuna da sadık kalarak ayakta kalan az sayıdaki gişe rekortmeni oyuncaktan biri. Barbie için 1963'ten 1998'e kadar moda tasarımcılığı yapan ve Dressing Barbie kitabının yazarı Carol Spencer, fragmandaki görsellerin çok eğlenceli ve çok güncel olduğunu söyledi. Spencer "Fragmanın görsel unsurları ve estetiği günümüze ait. Biz değiştikçe Barbie de değişti. İnce değişiklikler dünün Barbie'sini bugünün Barbie'sine dönüştürdü. Trendlere ayak uydurdu" dedi.
İkonik bir renk paleti
Barbie'nin dünyası için ikonik olan bir kişilik özelliği de pembe renk paletidir. Hains, "Barbie pembesini tanıdığımızı bilmiyor olabiliriz ama tanıyoruz. Bu pembenin çok özel bir tonu ve hepimiz bunu ticari ürünlerde gördük. Bu da izleyiciler için anıları çağrıştırıyor" dedi.
Barbie'nin dünyasında varoluşsal kriz mi olacak?
Sheppard, "Bu aşırı doygun dünyada her şey mükemmel ve bu, bu bozulmamış, dünyanın altında kötü bir şeyin gizlendiğine dair bir ipucu olabilir" dedi. Fragmanın tek satırlık açıklaması da Barbie Diyarı'nda her şeyin ve herkesin mükemmel olduğunu ima ediyor, tabii biri tam anlamıyla varoluşsal bir kriz yaşamadığı sürece. Sheppard, "Evet, belki de bir sarmalın içine girecek. Bebeklerin de kötü günleri olabilir" ifadelerini kullandı.