25 Eylül 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.05.2022 18:28 | Son Güncelleme: 17.05.2022 20:00

2023 Avrupa Oyunları Polonya'da: Avrupa Oyunları Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Arat ve Başbakan Morawiecki anlaşma imzaladı

Avrupa Olimpiyat Komiteleri Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Arat ve Polonya Başbakanı Morawiecki, Avrupa Oyunları anlaşmasını imzaladı. Böylece Avrupa Oyunları'nın üçüncüsü, Haziran 2023'te Polonya'nın Maloposka bölgesinde Krakow ve diğer kentlerde yapılacak
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Avrupa Oyunları Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Arat
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Avrupa Oyunları Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Arat

Avrupa Olimpiyat Komiteleri Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Arat, bugün Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ile görüştü. Görüşme sonucunda taraflar Avrupa Oyunları anlaşmasını imzaladı. Buna göre, tüm kıta ülkelerinin katıldığı Avrupa Oyunları'nın üçüncüsü, Haziran 2023'te Polonya'nın Malopolska bölgesinin başkenti Krakow ve bölgedeki diğer kentlerde gerçekleşecek.

Aynı zamanda Avrupa Olimpiyat Komiteleri (EOC) Yönetim Kurulu Üyesi olan Arat, görüşme sonrası yaptığı sosyal medya paylaşımında, ''Polonya Başbakanı Sayın Morawiecki ile Krakow Malopolska 2023 Avrupa Oyunları anlaşmasını imzaladık. 2023 Avrupa Oyunları Hazırlık Komitesi Başkanı ve EOC Avrupa Olimpiyat Komitesinin Türk yönetim kurulu üyesi olarak ülkemizi temsil etmekten onur duyuyorum“ dedi.

Avrupa Oyunları hakkında

Avrupa Olimpiyat Komiteleri tarafından organize edilen ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin himayesinde gerçekleşen Avrupa Oyunları, her dört yılda bir kıta ülkelerinden sporcuların katılımıyla düzenlenen çok sporlu bir etkinlik. Etkinliğin düzenlenme kararı, 8 Aralık 2012'de Roma'da yapılan 41. Avrupa Ulusal Olimpiyat Komiteleri Genel Kurulu'nda karar verildi. 

Avrupa Oyunları resmi logosu

Etkinliğin ilki 2015 yılında, 50 ülkeden 5 bin 898 sporcunun katılımıyla Bakü-Azerbaycan'da gerçekleşti. 2019 yılındaki ikinci etkinlik Minsk-Belarus'ta yapıldı ve bu defa 50 ülkeden 4 bin 82 sporcu yarıştı. İki oyunda da ülke bazında en çok madalya kazanan ülke Rusya oldu.  

21 Haziran Çarşamba günü başlayıp 2 Temmuz Pazar gününe dek sürecek 3. Avrupa Oyunları, Polonya'da gerçekleşecek. Oyunlar, Fransa'nın Paris kentinde yapılacak 2024 Yaz Olimpiyatları için eleme fırsatları sağlayacak.

2019 yılında Belarus'ta düzenlenen 2. Avrupa Oyunları'nın kapanış etkinliği (Fotoğraf: European Games)

Etkinlikte yer alan spor dalları

Birçok spor dalına yer verilen 3. Avrupa Oyunları'nın programı şekillenmeye devam ediyor.

Şu ana kadar açıklanan spor dalları arasında okçuluk, atletizm, badminton, 3'e 3 basketbol, plaj hentbolu, plaj futbolu, boks, kano, bisiklet (dağ bisikleti ve serbest stil BMX), eskrim, judo, karate, kickboks, pentatlon, muay thai, tırmanma, kayakla atlama, masa tenisi, tekvando ve triatlon yer alıyor.

Avrupa Oyunları'nın resmi internet sitesinde, yukarıdaki spor dallarının yanı sıra yakın zamanda yenilerinin de ekleneceğini belirtiliyor.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, Hasan Arat'ı görevlendirdi

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Temmuz 2019'da yaptığı açıklamada, Hasan Arat'ı 3. Avrupa Oyunları'nın Avrupa Olimpiyat Komiteleri Koordinasyon Komisyonu Başkanlığı'na seçtiğini duyurmuştu.