19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.08.2024 15:28 | Son Güncelleme: 03.08.2024 15:40

Angela Carini erkek olduğu iddia ettiği Imane Khelif'ten özür diledi

İtalya'nın eski olimpiyat madalyalı sporcusu Angela Carini, Paris 2024'te tartışmalara yol açan dramatik boks maçı sonrası Cezayirli rakibi Imane Khelif'e zeytin dalı uzattı. Öte yandan IBA, Carini'nun rakibine yenilmesine rağmen para ödülü alacağını açıkladı
Angela Carini erkek olduğu iddia ettiği Imane Khelif'ten özür diledi

Paris 2024 Yaz Olimpiyatları'nda Cezayirli Imane Khelif'in açılış maçında İtalyan Angela Carini'yi yenmesinin ardından sosyal medya, geçen yılki dünya şampiyonasında cinsiyet testini geçemeyip diskalifiye edilmesini gerekçe gösteren eleştirilerle çalkalandı.  Angela Carini çekilme kararı aldığı maçın ardından, gündemdeki "cinsiyet" tartışmalarına son verebilmek için daha önce "erkek olduğunu" iddia ettiği Cezayirli rakibi Imane Khelif'ten özür diledi. La Gazzetta dello Sport'a konuşan boksör, yaşananlardan ötürü üzgün olduğunu, rakibinden özür dilediğini, ilk fırsatta ona sarılacağını söyledi.

"Bunu yapmak istemezdim" diyen Carini, "O an çok sinirliydim. Olimpiyat hayalim duman olmuştu" dedi ve sözlerine şöyle devam etti: "Rakibim için de üzgünüm. Eğer Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) onun dövüşmesinde herhangi bir sakınca görmediyse bu karara saygı duyuyorum.

Kaybetmesine rağmen para ödülü verilecek

Uluslararası geçerliliği geçen sene Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından kaldırılan Uluslararası Boks Birliği (IBA  Cezayirli Imane Khelif'e mağlup olan İtalyan Angela Carini'ye 50 bin dolar para ödülü vereceğini duyurdu. Federasyonunun ve koçunun da ilaveten 25 biner dolar alacağı açıklandı. 

IBA Başkanı Umar Kremlev konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Neden kadınlar boksunu öldürdüklerini anlamıyorum" dedi. Kremlev "Güvenlik için ringde yalnızca uygun şartları karşılayan sporcular yarışmalı. Gözyaşlarına bakamıyordum.Bu tür durumlara kayıtsız değilim ve iki boksörü de koruyacağımıza emin olabilirsiniz. Güvenlik için ringde yalnızca uygun şartları karşılayan sporcular yarışmalı" ifadelerini kullandı.