02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.09.2022 04:30 | Son Güncelleme: 17.09.2022 22:43

Bu da futbolun deplasman emisyonu krizi

Kısacık deplasman maçlarına neden uçakla gittikleri sorulunca dalga geçen PSG teknik direktörü Galtier pandoranın kutusunu açtı
Greenpeace aktivistleri bir maç öncesinde Parc des Princes stadyumunun dışında PSG teknik direktörünün küresel ısınma alayını “İklim: Örnek olun!” pankartıyla protesto ediyor.
Greenpeace aktivistleri bir maç öncesinde Parc des Princes stadyumunun dışında PSG teknik direktörünün küresel ısınma alayını “İklim: Örnek olun!” pankartıyla protesto ediyor.

Futbol kulüplerinin giderek yoğun hale gelen maç fikstürünü, uluslararası maç takvimini biliyoruz. Neredeyse her yıl, takvime yeni turnuvalar ekleniyor, mevcut turnuvalar genişliyor. Mesela bir örnek: Yeni formatla beraber 2024’te Şampiyonlar Ligi’ndeki toplam maç sayısı 125’ten 189’a çıkacak.
Peki ama bu kadar çok maçın çevreye etkisi yok mu? Zaman zaman tartışılan bir mevzuyu alevlendiren bir önceki hafta Paris St. Germain’in teknik direktörü Christophe Galtier ve oyuncusu Kylian Mbappé oldu. Daha doğrusu bir gazetecinin sorusuna verdikleri reaksiyon diyelim.

Futbolcuların her yere özel jetle gitmesinden yola çıkarak takımın bazı seyahatleri trenle yapıp yapamayacağı sorusuyla önce aralarında gülüştü Galtier ve Mbappé. Ardından Galtier “kara yelkenlisiyle gidip gidemeyeceğimize bakacağız” diyerek dalga geçen bir yanıt verdi. Tabii iki gün sonra tepkiler üzerine özür diledi ama bir kere olan olmuştu. Buradaki tartışma aslında futbol takımlarının seyahatlerinde sıklıkla özel uçak kullanması ve bunun yol açtığı karbon emisyonuna dayanıyor.

Bazı seyahatlerin uçak yerine trenle yapılmasına dair öneriler ve hatta baskılar var. Mesela Fransız medyası geçen hafta PSG’nin ülke içindeki deplasmanlara nasıl gittiğini tek tek inceledi.
Gördük ki 19 deplasmanın 14’üne uçakla, Paris’e daha yakın beşine de otobüsle gidiyorlar. Nice, Monaco, Toulouse gibi ülkenin güneyindeki deplasmanlara uçakla gitmeleri anlaşılabilir. Ancak, Strasbourg, Nantes ve Lyon’a uçak yerine trenle gitseler neredeyse aynı sürede varabilirler. Angers ve Rennes’e trenle gitmek vakit bile kazandırabilir. Üstelik tren ve otobüs kaynaklı karbon emisyonu birbirine nispeten daha yakın.