19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.09.2023 12:46 | Son Güncelleme: 14.09.2023 14:39

CIES: Manchester United dünyanın en pahalı kadrosuna sahip

Galatasaray Türk futbol tarihinin en pahalı kadrosunu kurmuş olsa da Şampiyonlar Ligindeki rakiplerinden Manchester United çıtayı arşa çıkardı. CIES raporuna göre Kırmızı Şeytanlar bu sezonki harcamalarıyla dünyanın en pahalı kadrosunu kurdu
CIES: Manchester United dünyanın en pahalı kadrosuna sahip

Son üç transfer döneminde yaptıkları büyük harcamalara rağmen Chelsea'nin kadrosu en pahalı kadro değil. Bu ünvan, gezegendeki en pahalı takıma sahip olan Premier Lig'deki rakipleri Manchester United'a ait. CIES Football Observatory tarafından bu hafta yayınlanan bir rapora göre, Manchester United'ın kadrosunu oluşturmak 1 milyar 234 milyon dolara mal oldu. Bu rakam, 11 Eylül 2023 itibariyle takımların kadrolarında bulunan oyuncuları satın almak için harcanan transfer ücretlerine dayanıyor ve transfer ücretlerinin sahip olabileceği tüm ek ödemeleri de içeriyor. 

Forvetlere 441 milyon dolar

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu transfer harcamaları sahanın üst kısmında yoğunlaştı ve Manchester United forvetlere 441 milyon dolar harcadı. Harry Maguire ve Lisandro Martinez için ödenen yüksek ücretler de dahil olmak üzere defans oyuncuları için harcanan 411 milyon dolar, herhangi bir kulübün harcadığı en yüksek rakam. United, kadrosu bir milyar doların üzerinde olan dört futbol kulübünden biri. Diğerleri Chelsea, Manchester City ve Ligue 1 ekiplerinden Paris Saint-Germain

Al-Hilal 18. sırada

Kadro kurmanın maliyeti takım değerinden çok farklı ve transferlere çok fazla para harcamadan güçlü bir kadro oluşturmak için yüksek maaşlarla serbest transferler yapmak mümkün. Birçok Suudi Arabistan kulübü bu stratejiyi benimsedi ve Cristiano Ronaldo da Suudi Pro Lig kulüplerine bedavaya katılanlar arasında. Bu yaz Neymar'ı büyük bir ücret karşılığında kadrosuna katan Suudi ekibi Al-Hilal, Avrupa'nın geleneksel beş büyük ligi dışında transfere en çok para harcayan ve en pahalı 18. kadroya sahip kulüp.

En pahalı orta sahaya sahip

Forbes'un 2023'teki en değerli futbol takımı olarak belirlediği Real Madrid ise transfere en çok para harcayan sekizinci takım oldu. Bu yaz İngiliz orta saha oyuncusu Jude Bellingham için büyük harcamalar yapan İspanyol devi, en pahalı orta sahaya sahip ancak bir bütün olarak transfer harcamaları Liverpool ve Tottenham Hotspur'un gerisinde. 

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 2023-24 sezonu grup aşaması kurasında Galatasaray, A Grubu'nda Bayern Münih, Manchester United ve Kopenhag ile eşleşti. Sarı-kırmızılılar 3 Ekim'de Manchester United ile karşılaşacak

Aslında, Forbes'un en değerli altı takımından sadece ikisi, Manchester United ve Manchester City, transferlere en çok harcama yapan altı takım arasında yer alıyor. Dünyanın en değerli üçüncü takımı Barcelona, kadrosunu kurmak için 403 milyon dolar harcadı ama Everton, RB Leipzig veya Al-Hilal'den daha az harcama yaptı. Bu, takım değeri ve transfer harcamalarının, en azından kısa vadede, birbiriyle o kadar da bağlantılı olmadığını gösteriyor ama aynı zamanda Premier Lig'in muazzam harcama gücünü de ortaya koyuyor.

Kadrolarını oluştururken transfer ücretlerine en fazla harcama yapan yirmi takımdan on biri Premier Lig'den West Ham United, Everton ve Nottingham Forest da dahil olmak üzere, Forbes'un en değerli yirmi takımı arasında sadece sekiz Premier Lig takımı yer alıyor. Bu aynı zamanda Barcelona'nın Gavi ve Ansu Fati gibi elit oyuncular yetiştirmedeki başarısını da gösteriyor. CIES, Gavi'yi bu yaz dünyanın en değerli sekizinci oyuncusu olarak değerlendirdi.

Verimli mi savurgan mı?

Manchester United, dünyanın en değerli ilk üç takımı arasında yer alan tek takım ve en pahalıya kurulan ilk üç kadrodan birine sahip. Geçmişte sahiplerinin yeterince para harcamadığı yönünde pek çok eleştiri yapıldı ancak CIES raporu kulübün mevcut kadrosunu oluşturmak için herkesten daha fazla harcama yaptığını gösteriyor. Şimdi asıl soru Manchester United'ın harcamalarının verimli mi yoksa savurgan mı olduğu. Harry Maguire, Antony ve Jadon Sancho gibi kulübün en pahalı transferlerinden bazılarının etkisine bakıldığında, bunun ikincisi olabileceği görülüyor.

Türk futbol tarihinin en pahalı takımı Galatasaray

Mauro Icardi’yi takımda tutmayı başaran; Wilfried Zaha, Angelino, Halil Dervişoğlu ve Cedric Bakambu’yu renklerine bağlayan Galatasaray’ın toplam kadro değeri 251,9 milyon 980 bin Euro’ya ulaştı. Bu rakam, sarı kırmızılıları Türk futbol tarihinin en pahalı takımı yaptı. Transfermarkt verilerine göre; Galatasaray, sadece Türkiye’deki rakiplerini değil, Avrupa’nın birçok önemli kulübünü de geride bıraktı.

Süper Lig kadro değerleri listesinde 1 numarada yer alan Galatasaray’ı, 179.8 milyon Euro ile Fenerbahçe izlerken, Beşiktaş 99.3 milyon Euro üçüncü, Trabzonspor 94.78 milyon Euro ile dördüncü sırada yer aldı. Başakşehir, 51.25 milyon Euro ile Süper Lig’in en pahalı beşinci kadrosuna sahip olurken, en düşük değerli takımın 11.58 milyon Euro ile Çaykur Rizespor olduğu hesaplandı. Galatasaray ayrıca son Avrupa Ligi şampiyonu Sevilla (210.35 milyon) ile Hollanda devleri Ajax (215.55 milyon Euro) ve Feyenoord’dan da (197 milyon Euro) daha pahalı bir kadroya kavuştu.

13 transfer 29,2 milyon

Sarı-kırmızılılar bu yaz 29.2 milyon euroya 13 transfer gerçekleştirdi. Icardi'nin bonservisi için 10 milyon euro veren Galatasaray, Davinson Sanchez'i 9.5 milyon euro, Kerem Demirbay'ı 3.7 milyon euroya kadrosuna kattı. Kaan Ayhan için 2,8 milyon euro satın alma bedeli ödeyen Aslan, Angelino'nun kiralama bedeli olarak 1.5 milyon euro verecek. Galatasaray, Bakambu için 700 bin euro, Halil Dervişoğlu için 500 bin euro, Sıraçhan Nas için 337 bin euro ve Günay Güvenç için de 250 bin euro bonservis ödeyecek. Galatasaray Tete ve Zaha'yı bedelsiz kadrosuna katarken yine Ndombele ile Ziyech için kulüplerine kiralama bedeli  ödenmeyecek.

Sarı-kırmızılılar, Ndombele'ye 3 milyon 136 bin euro garanti ücret ödeyecek. Davinson Sanchez'e 3 milyon 200 bin euro, Ziyech'e ise 3 milyon 587 bin euroluk garanti ödeme yapılacak.

Süper Lig takımlarının toplam kadro değerleri

1. Galatasaray 251,9 
2. Fenerbahçe 179.8
3. Beşiktaş 99.3
4. Trabzonspor 94.78
5. Başakşehir 51.25
6. Adana Demir 42.2
7. Alanyaspor 33.83
8. Antalyaspor 30.78
9. Ankaragücü 28.18
10. Konyaspor 22.98