17 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.08.2024 23:08 | Son Güncelleme: 07.08.2024 23:21

Cinsiyet tartışmalarının odağında finale kalan Cezayirli boksör Iman Khalif'e doğduğu köyden tam destek

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda finale kalan Cezayirli boksör Imane Khelif, yakınları ve doğduğu köyün sakinlerinden büyük destek görüyor
Fotoğraf: Gabriela Bhaskar / The New York Times
Fotoğraf: Gabriela Bhaskar / The New York Times

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda boksta 66 kilonun altında Kuzey Afrika ülkesi Cezayir'i temsil eden boksör Imane Khelif'in doğduğu Tirat vilayetine bağlı Biban Mesbah köyünde, Paris'teki müsabakalar toplu halde coşkuyla izleniyor.

Khelif'in doğduğu köydeki evi ve boks öğrendiği kulübü görüntüleyen AA muhabiri, Cezayirli boksörün ailesine ve yakınlarına mikrofon uzattı. Cezayirli boksörün babası Ömer Khelif, "Elhamdülillah ki Imane Khelif, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda yarı finale yükseldi. Allah'tan temennimiz bunu kazanarak finale çıkması" dedi.

Imane Khelif ile aynı kulüpte boks öğrenen Abdülkadir Bezayiz de Khelif'e desteğini dile getirdi. Khelif ile aynı kulüpte eğitim alarak mezun olduklarını belirten Bezayiz, "Imane Khelif köyde boks kulübüne geldiği günden Olimpiyat Oyunlarında Cezayir'i temsil ettiği güne kadar çok fazla zorluklarla karşılaştı" diye konuştu.

Bizayiz, arkadaşları Khelif'in köyden boks okuluna gidip gelirken türlü imkansızlıklar yaşadığını, yoksul ve parasız olduğu için yol ücretini bulmakta dahi zorlandığını anlattı.

Khelif'in arkadaşlarından İnas bin Hatu ise Khelif'e olan desteklerini şu sözlerle dile getirdi:

"Khelif bir kadın fakat hakkında çeşitli söylenti ve dedikodular çıkarıldı. Bu söylenti ve dedikodular da iyi bir boksör olan Khelif'in psikolojisini olumsuz etkiledi. Kendisinin bunları hak etmediğini söylemek istiyoruz"

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda Cezayir'i temsil eden Halif'in halası Able Khelif, "Khelif'i desteklemek için burada toplanıyoruz, inşallah Cezayir'e altın madalyayı kazandıracak" dedi.

Biban Mesbah köyü sakinlerinden Kuseyle Zeygud ise Cezayirli boksör için, "Khelif sabırlılar ve çalışanlar için iyi bir örnektir, hedefini belirledi ve başardı. Khelif söz verdiği gibi başarılı oldu ve inşallah altın madalyayı da kazanır. Khelif bizi sevindirdi, bizleri bin erkeğin sevindiremediği kadar sevindirdi" şeklinde konuştu.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda boksta 66 kilonun altında Kuzey Afrika ülkesi Cezayir'i temsil eden boksör Khelif'in doğduğu Tirat vilayetine bağlı Biban Mesbah köyünde, Paris'teki müsabakalar toplu halde coşkuyla izleniyor. Halif'in doğduğu köydeki evi ve boks öğrendiği kulüp görüntülendi.

 

Uluslararası Boks Birliğinin (IBA), 2023 Dünya Kupası'nda kadınlar müsabakasına katılmak için uygunluk kriterlerini karşılamadığı gerekçesiyle diskalifiye ettiği Cezayirli sporcunun cinsiyetiyle ilgili tartışmalar gündeme gelmişti.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), IBA'nın, Khelif’in oyunlardan diskalifiye edilmesi yönündeki talebini reddetmişti.