20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.06.2023 17:36 | Son Güncelleme: 25.06.2023 18:52

Cumhuriyet'in 100. yılında 97. Gazi Koşusu'nu Urfa Aslanı kazandı

Cumhuriyet'in 100. yılında at yarışlarının derbisi olarak bilinen 97. Gazi Koşusu'nu 16 numaralı Urfa Aslanı kazandı
Arşiv
Arşiv

Cumhuriyetin 100. yıldönümünde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına düzenlenen 97. Gazi Koşusu'nu jokeyliğini Mehmet Kaya'nın yaptığı Urfa Aslanı kazandı. Veliefendi Hipodromu'nda büyük heyecana sahne olan ve 22 tayın katıldığı koşuda 3 yaşındaki İngiliz safkanın yetkilileri 10 milyon TL'lik ikramiyenin de sahibi oldu. Üç yaşlı safkan İngiliz taylarının yarış hayatlarında sadece bir kez koşabildikleri, çim pistte 2 bin 400 metre mesafeli koşuya bu yıl 22 safkan katıldı.

Jokey Mehmet Kaya, tarihi galibiyetin ardından "Tarifi mümkün olmayan bir mutluluk içerisindeyim. Stratejimiz tuttu. Geçen sene Selim abinin kazandığı bir yarış vardı, onun taktiğini uyguladık. Stil gereği böyle koşulması gerekiyordu. Rabbim de bizi utandırmadı. Allah'a şükürler olsun. Bu galibiyeti aileme hediye ediyorum. Onlara çok teşekkür ederim" açıklamasında bulundu.

Kazanan atın sahibine büyük ödül

Gazi Koşusu'nu birinci bitiren Urfa Aslanı, sahibine büyük miktarda bir para ödülü kazandırdı. Urfa Aslanı'nın sahibi Selim Kaya, 5 milyon liralık birincilik ödülünün yanı sıra kayıt tutarları, taksit ücretleri, at sahibi ve yetiştiricilik primiyle toplamda 9 milyon 285 bin 500 lira ödülün sahibi oldu. Koşuda ikinciye 2 milyon, üçüncüye 1 milyon, dördüncüye 500 bin, beşinciye de 250 bin lira ikramiye verildi.

İlk beşte yer alanlar

Gazi Koşusu'nun ikincisi Ayhan Kurşun idaresindeki Qualizto (Torok - Arwa / Bin Ajwaad) olurken, Chaika (Marcavelly - Queen Regent / Medaglia D'Oro) jokeyi Vedat Abiş ile üçüncü oldu. Müslüm Çelik ile start alan Moonlight Fairy (Graystorm - Ay İncisi / Kaneko) dördüncü sırada yer alırken, Native Power (Native Khan - Unity / Sadler's Wells) Akın Sözen idaresinde beşinci oldu.

Gazi koşusunda hangi atlar koştu?

Türkiye Jokey Kulübünün internet sitesinde yer alan açıklamaya göre Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına 1927'den bu yana düzenlenen Türk yarışçılığının en büyük koşusu, 2 bin 400 metrelik çim pistte gerçekleşti. 97. Gazi Koşusu'na kayıt yaptıran 22'si asil ve 4'ü yedek olmak üzere 26 safkan şöyleydi:

Asil: Altınsima, Anadolu Koparan, Bright Fire, Cosmic Kid, Dagmar, Head Vorker, Lord of Pelennor, Native Power, Poyri, Qualizto, Raks Star, Samurai Kajiki, Sound of Summer, The Raptor, Turdemirkır, Urfa Aslanı, Wild Danger, Chaika, Çakalın Kızı, General Briella, Horror, Moonlight Fairy