27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.05.2023 11:33 | Son Güncelleme: 31.05.2023 12:34

EOC'nin önde gelen isimleri Malta'da sporun geleceğini değerlendirdi

1985'ten bu yana 2 yılda bir düzenlenen Küçük Avrupa Devletleri Oyunları, pazartesi günü Malta başladı. Açılış töreninde Monaco Prensi Albert, Lüksemburg Dükü Henri, Malta Başbakanı Robert Abela, EOC Başkanı Capralos ve EOC Yönetim Kurulu üyesi Hasan Arat sporun ve olimpiyatların geleceğini konuştu
EOC'nin önde gelen isimleri Malta'da sporun geleceğini değerlendirdi

Malta’nın bu yıl ev sahipliği yaptığı Küçük Avrupa Devletleri Oyunları 2023 (Games of the Small States of Europa) Pazartesi günü resmi açılışını yaparak başladı. Andorra, Kıbrıs, İzlanda, Lihtenstein, Lüksemburg, Monaco, San Marino, Karadağ ve Malta’dan oyuncuların yarışacağı etkinlik 3 Haziran'a kadar sürecek. 

Bu yılki yarışmaya bu 9 ülkeden bin sporcu katılıyor. 

Etkinliğin açılış törenine spor dünyasından ve yarışan ülkelerden birçok önemli isim katıldı. Etkinlikte Türkiye'den 2023 Avrupa Oyunları Hazırlık Komitesi Başkanı ve EOC Avrupa Olimpiyat Komitesi'nin Türk Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Arat da bulunuyordu. Pazartesi günü gerçekleşen törende Arat ve Monaco Prensi Albert, Lüksemburg Dükü Henri, Malta Başbakanı Robert Abela ve eşi, EOC Başkanı Spyros Capralos olimpiyatları ve spordaki gelişmeleri değerlendirdi.

Küçük Avrupa Devletleri Oyunları hakkında

1985 yılından beri düzenlenen Küçük Avrupa Devletleri Oyunları, Avrupa'da nüfusu 1 milyonun altında 9 ülkenin sporcularının katılımıyla gerçekleştiriliyor. İki yılda bir düzenlenen etkinlik sadece 2021 yılında Andorra'da pandemi nedeniyle yapılamadı.  Oyunlarda sekiz temel spor dalı yer alıyor. Bu yılki spor programında atletizm, masa tenisi, yelken, basketbol, rugby yedili, judo, atıcılık, squash, yüzme ve tenis yer alıyor. GSSE tarihindeki en başarılı ülke toplam bin 259 madalya ile İzlanda.

Malta ikinci kez ev sahibi

Etkinliklere Malta ikinci kez ev sahipliği yapıyor. İlk ev sahipliği 1993 yılında gerçekleşmişti. Oyunları'n daha önceki 18 organizasyonunda Malta 73'ü altın olmak üzere 419 madalya kazanarak tüm zamanların en çok madalya alan ülkeler arasında beşinci sırada yer aldı. Malta Olimpiyat Komitesi (MOC) eski genel sekreteri Bertie Muscat Times of Malta'ya verdiği demeçte, "Bu Oyunlar ülkemizin spor altyapısına daha fazla yatırım yapmasına yardımcı oldu çünkü GSSE başladığında Malta'da çok az spor salonu vardı" dedi.

Hasan Arat kimdir?

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan Hasan Arat, uzun yıllar tekstil ve gayrimenkul yatırımcılığı alanında faaliyet gösteren şirketlerde yöneticilik yaptı. TGSD - Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanlığı, IAF - International Apparel Federation Yönetim Kurulu Başkanlığı ve UNWTO - Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü İş Konseyi Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu.

 Lüksemburg Dükü Henri ve bu alanda Türkiye'yi 12 yıldır temsil eden EOC Avrupa Olimpiyat Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Arat

TMOK – Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı, IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi) Marketing Komisyonu Üyesi, EOC (Avrupa Olimpiyat Komitesi) Yönetim Kurulu Üyesi ve World Athletics İcra Kurulu Üyesi görevlerini yürüten Hasan Arat, 1998-2000 yılları arasında Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün ikinci başkanlığını yaptı. Beymen Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Arat, aynı zamanda Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi’dir.