25 Eylül 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.03.2022 22:17 | Son Güncelleme: 07.03.2022 22:48

FIFA, Rusya’daki yabancı oyuncuları serbest bırakabilir

Futbolun en üst kurumu FIFA gündeme aldığı kararı resmen açıklarsa Rusya’daki yabancı oyuncular transfer sezonu kurallarına bakılmaksızın 30 Haziran’a kadar başka ülkelerdeki takımlarla sözleşme imzalayabilecek
FIFA, Rusya’daki yabancı oyuncuları serbest bırakabilir

Tariq Panja / The New York Times

Ukrayna işgali nedeniyle Rus takımlarını uluslararası turnuvalardan süresiz olarak men eden FIFA şimdi de Rus takımlarında oynayan yabancı futbolcuların sözleşmelerini askıya alıp geçici olarak da olsa başka yerlere oynayabileceklerin duyurmaya hazırlanıyor. Olası bir karar, Rusya'daki sözleşmelerini iptal edip 30 Haziran'a kadar yeni kulüplerle imza atabilecek yaklaşık 100 oyuncuyu etkileyecek. Ancak bu önlem, oyuncuları temsil eden grupların ve dünya liglerinin talebini karşılamaktan uzak bulundu.

The New York Times tarafından görülen ortak bir mektuba göre en büyük oyuncular birliği olan FIFPro ve 40'tan fazla lig ve turnuvayı kapsayan şemsiye organizasyon Dünya Ligleri Forumu (World Leagues Forum) FIFA'dan sporcuların Rusya'dan kalıcı olarak ayrılmasına izin verilmesini istedi.

Önemli sorunları beraberinde getirebilir

Bu talep FIFA içinde tartışma yarattı. Örgüt, Rusya'yı Ukrayna'daki saldırılardan dolayı cezalandırmak amacıyla ülkenin futbol milli takımının bu yılki Dünya Kupası eleme maçlarına izin vermemek de dahil olmak üzere aldığı bir dizi kararla içtihatın dışına çıkmıştı ancak ancak oyuncuların sözleşmelerini özellikle futbolun resmi kış ve yaz transfer dönemi dışında bozmalarına izin vermek çok daha önemli sorunları beraberinde getirebilir.

Uzlaşmaya varılamadı

Oyuncu temsilcileri, Avrupa futbolunun yönetim organı UEFA'nın avukatlarının da dahil olduğu FIFA ekibi ve kulüp temsilcilerinin geçtiğimiz hafta sonu yaptığı görüşmelerde bir uzlaşmaya varılamadı, yetkililerin içtihat oluşturmaktan kaygılandıkları belirtiliyor. FIFA böyle bir hamle yerine Rus takımlarından ayrılmak isteyen oyuncuların bunu yapabileceğine, ancak 30 Haziran'dan sonra geri dönmeleri gerektiğine karar vermiş durumda.

Açıklama bekleniyor

FIFA'nın bu konuda kısa süre içerisinde resmi bir açıklama yapması bekleniyor. FIFPro ve ligleri temsil eden grubun mektubunda Ukrayna'nın işgalinden sonra bazı oyuncuların artık Rus takımlarında oynamaktan rahatsız olduklarını belirtiliyor.

“Bu yabancı oyuncular haklı olarak artık bir Rus takımını temsil etmek istemedikleri değerlendirmesinde bulunabilir ve uluslararası kuruluşlardan da herhangi bir yaptırıma maruz kalmadan işverenleriyle olan sözleşmelerini derhal feshedebilmeli ve transfer dönemi yönetmeliklerinin getirdiği bir kısıtlamayla maruz kalmadan yeni bir kulüple sözleşme imzalayabilmelidir” deniyor.

8 yabancı oyuncu kuralı

Rusya'da kulüpler kadrolarında sekiz yabancı oyuncu barındırabiliyor. Son Rusya şampiyonu Zenit St. Petersburg'un kadrosunda beş Brezilyalı, bir Kolombiyalı, bir Hırvat ve bir Kazakistanlı oyuncu var.

Tek bir maç bile görmeden istifa etti

Rusya Prömiyer Ligi takımlarından Krasnodar, geçtiğimiz hafta yabancı oyuncularının ve teknik direktörlerinin sözleşmelerini askıya almalarına izin vereceğini duyurdu. İngiliz Premier League kulübü Norwich'in hocası Alman teknik direktör Daniel Farke iki aydan kısa süre önce geldiği kulüpten tek bir maç bile görmeden istifa etti. Ancak Rus takımlarında oynayan yabancı oyuncular, hafta sonu oynanacak ligin son tur maçlarına hazırlanmaya devam etti.

Tüzüklerdeki boşlukları ortaya çıkardı

Rusya'nın savaş ilanı, FIFA gibi spor örgütlerinin tüzüklerindeki boşlukları da ortaya çıkardı. İşgal başladıktan ve dünya çapında kınandıktan sonra FIFA yetkilileri, tüzükleri uyarınca haklı gösterilebilecek bir tepki göstermenin yolunu bulmaya çabaladı. Yetkililer başlangıçta kesin bir yasak dışındaki önlemler önerdiler: Rusya'nın kendi topraklarında oynamasını ve bayrağını hatta adını kullanmasını yasaklamak gibi. Ancak Rusya'nın rakipleri ve yaklaşık bir düzine başka ülke maçlar nerede ve ne zaman oynanırsa oynansın Rusya ile bir sahayı paylaşmayı reddedeceklerini açıklayıca bu ceza 24 saat içinde işlerliğini yitirdi.

Hızlandırılmış duruşma çağrısı

FIFA bir gün sonra da Rusya takımlarını ve kulüplerini dünya futbolundan men etti. Ancak FIFA avukatları şimdiden bu kararı savunmak için mücadele etmeye hazırlanıyor. Rusya Futbol Federasyonu, Polonya'nın Dünya Kupası elemelerinde ev sahibi olacağı 24 Mart'taki maçtan önce bir karar verilmesi için uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'nde hızlandırılmış bir duruşma görülmesi çağrısında bulundu.

FIFA yetkilileri dava konusunda endişeli

Rusya, FIFA'nın yasal dayanağı bulunmadığını savunuyor. Rusya'nın bu kararın meşruiyetini test edebileceğini bilen FIFA yetkilileri dava konusunda endişeli. FIFA'nın argümanını katılımcıların güvenliğini temin eden ve sorunsuz ilerleyen Dünya Kupası'nın organizatörü olma konumuna dayandırması bekleniyor.

Rusya davanın muhtemel tahkim temsilcilerine başvurmuş durumda. İşleyiş gereği her iki tarafın da birer yetkili atama hakkı bulunun tahkim heyetinde bir de tahkim kurumu tarafından atanan bir mahkeme başkanı bulunuyor.

© 2022 The New York Times Company