05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.06.2023 16:09 | Son Güncelleme: 12.06.2023 10:48

FOMGET oyuncuları anlattı: Hayalim tekrar Ukrayna için oynamak

Ankara Büyükşehir Belediyesi FOMGET şampiyonluk kupasını kaldırırken, gözler zafer karesinde ülkelerinin sarı lacivert bayraklarına bürünmüş iki oyuncuya çevrildi. Olha Ovdivchuk ve Luibov Shmatko, Ukrayna Savaşı sonucu yolları Ankara FOMGET’e düşen iki futbol oyuncusu
FOMGET oyuncuları anlattı: Hayalim tekrar Ukrayna için oynamak

Talia Boşnak

Ankara Büyükşehir Belediyesi FOMGET, Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi’nin şampiyonluk kupasını kaldırırken, zafer karesinde sarı lacivert Ukrayna bayraklarına bürünmüş iki tane kadın oyuncu dikkat çekti. Bunlardan biri, Olha Ovdivchuk. Olha 29 yaşında, Ukrayna milli takım oyuncusu, 15 yıllık futbol kariyerine 200’den fazla gol sığdırmış, Ukrayna’da iki kez altın top kupasını kaldırmış ve Atletico Madrid forması giymiş bir kanat oyuncusu. Teknik başarısı ve hızıyla takımlarda öne çıkan, Türkiye’de de bulunduğu sezon boyunca 18 gol atarak kendini ispatlamış bir futbol aşığı.

Ülkesinin sarı lacivert bayrağına sarılarak kupayı karşılayan bir diğer oyuncu da, Ovdivchuk’la aynı şehirde, Harkiv’da büyümüş takım arkadaşı Shmatko. Luibov Shmatko da 29 yaşında, Ukrayna milli takım oyunculuğu yapmış, Sverdlovsk’da başladığı futbol kariyerini 14 yıl boyunca şampiyonluklarla taçlandırmış bir stoper oyuncusu. Beyaz Rusya’da 3 yılda 27 gol atan Shmatko, FOMGET’e de bu sezon 6 gol armağan etti. Ovdivchuk ve Shmatko’nun yollarını Ankara Büyükşehir FOMGET’e düşüren dönüm noktası ise Ukrayna Savaşı oldu. Ukrayna’nın Harkiv şehrinde başlayıp, dünyanın farklı takımlarına, en son da Ankara FOMGET’e uzanan hikayelerini kendilerinden dinledik.

"Türkiye’de kalacağımı hiç düşünmezdim"

Olha Ovdivchuk 2022’nin mart ayında, Türkiye’ye bir turne ile gelirken, aklına temelli burada kalacağını hatta bir Türk takımında oynacağını hiç getirmemiş. Savaş çıkınca planları altüst olan Ovdivchuk, FOMGET’e yolunun nasıl düştüğünü şu şekilde anlatıyor: “Turne bitince ailemin yanına Ukrayna’ya dönecektim. Savaş çıkınca planlarım altüst oldu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi FOMGET Gençlik Spor Kulübü, 2009-2010 sezonundan beri Kadınlar Bölgesel Futbol Ligi'nde mücadelesini sürdürüyor. FOMGET 2022-23 sezonunda grup maçlarında toplam 18 maç yaptı. 16 galibiyet, 1 beraberlik, 1 mağlubiyet alarak grubu 2.sırada tamamladı.

Bu durumda yapılacak tek şey kendime bir Türk takımı bulmaktı, çünkü konu futbolsa her nerede olursa başarılı olmak istiyorum. Bu sebeple, FOMGET’te oynayan arkadaşlarımla temasa geçtim ve takım liderine teklifte bulundum. Onay aldım, artık takımın bir parçasıydım.”

"Babam ülke dışına çıkamazdı"

Ovdivchuk savaş sürecinin yaşattığı tüm zorluklara rağmen kendini yine de birkaç açıdan şanslı hissettiğini söylüyor: Harkiv ve Kiev savaştan en çok zarar gören illerin başında. Neyse ki ailem, yani annem, babam ve kız kardeşim savaş süresince Harkiv’in dışında sakin bir kasabadaydılar. Bu sebeple özlesem de en azından can güvenliklerinden endişe etmiyordum. Beni en üzen, ailemi de Türkiye’ye getirme isteğime karşın, erkeklerin ülke dışına çıkmasının yasaklanması sonucu babamın, dolayısıyla ailemin gelemeyişi oldu. Aşık olduğum futbolu devam ettirdiğim ve can güvenliğim olduğu için ailem uzaktan benim adıma mutluydu.

"Ukrayna için kazanmak isterim"

Ukrayna’daki tüm arkadaşlarının dünyanın farklı şehirlerindeki farklı takımlara dağıldığını anlatan Ovdivchuk’a gelecek planlarını sorduğumuzda bir süre sessiz kaldı, ardından “Savaş halinden dolayı ilerisi için çok da fikrim yok. Kontratım bitiyor, iki gün önce ilk kez Ukrayna’ya döndüm ve ailemi gördüm. Biraz dinlenip önüme bakacağım. Gelecek sezon için Avrupa ve Türkiye’den teklifler aldım, bir karar vereceğim. En büyük hayalim ise, tekrar Ukrayna için oynamak, Ukrayna için bir şeyler kazanmak. Benim gurur kaynağım memleketim” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi FOMGET Gençlik Spor Kulübü ev sahipliğini yaptığı müsabakaların tamamında (12 de 12 ) galip geldi. 2 Haziran’da da, Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi finalinde normal süresi 1-1 eşitlikle tamamlanan maçın uzatma bölümünde Fenerbahçe Petrol Ofisi'ni 4-2 mağlup ederek şampiyon oldu.

Savaş başladı kontratı iptal edildi

Ovdivchuk’un takım arkadaşı Shmatko sözlerine Ukrayna Savaşı çıktığında kendisinin Ukrayna’da Kharkiv’de oynadığını, fakat o dönem Antalya’da bir kampta olduğunu anlatarak başlıyor ve ekliyor: “Savaş başlayınca UEFA tüm kontratları iptal etti, herkes kendine başka bir takıma aramak zorunda kaldı. Ablam eski futbolcu, yıllardır eşiyle Ankara'da yaşıyor. FOMGET’ten  ablama teklif gelince, o futbolu bıraktığı için beni önerdi ve böylelikle takıma girmiş oldum. Ablam Ankara’da, onun dışında kız kardeşim, iki ağabeyim, annem ve babam Ukrayna'da yaşıyor.

"Tempoma devam etmek zorundaydım"

Shmatko savaş süreci boyunca en zorlandığı noktayı “Biz Harkiv’liyiz. Savaştan dolayı internet bağlantısının koptuğu, elektriklerin kesildiği günler oldu. Onlardan haber alamayınca çok endişe ettim. Bir yandan da, takımında başarılı olmak, tempoma devam etmek zorundaydım” sözleriyle anlattı.

Gelecek sezon için seçimini yapacak

Türk takımında oynarken, arkadaşlarının sıcakkanlılıklarından dolayı evinde gibi hissettiğini ifade eden Shamtko’nun da aynı arkadaşı Ovdivchuk gibi kontratı bitiyor ve gelecek sezon Avrupa ve Türk takımları arasında seçimini yapacak. Yine Ovidchuk gibi onun da hayali tekrar Ukrayna için oynayıp, ülkesini gururlandırmak. Shmatko, gelecek günlerde ilk kez Ukrayna’ya dönüp ailesini görmeyi ve yeni sezondan önce dinlenmeyi düşünüyor.