05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.11.2022 12:25 | Son Güncelleme: 19.11.2022 13:27

Gianni Infantino: Avrupa, Katar'a ahlak dersi veremez

FIFA Başkanı Gianni Infantino, Dünya Kupası'nın başlamasına 1 gün kala eleştirilere isyan etti ve insan hakları nedeniyle hedef gösterilen ev sahibi Katar'a sahip çıktı. Infantino "Avrupa, Katar'a ahlak dersi veremez" dedi
Gianni Infantino: Avrupa, Katar'a ahlak dersi veremez

Finalleri göçmen işçilere yapılan muamele ve LGBTİ+ bireylerin haklarının gündemde olduğu Katar'a götürme kararı nedeniyle eleştirilerin hedefinden olan FIFA'nın başkanı Gianni Infantino isyan etti. Futbolun patronu Dünya Kupası öncesi yaptığı konuşmada Katar'ı eleştirenlere sert tepki gösterdi. Çocukken kırmızı saçları yüzünden zorbalığa uğradığını söyleyen Infantino o zamanlar kendini engelli, eşcinsel ve göçmen işçi gibi hissettiğini açıkladı. 

Pazar günü oynanacak turnuvanın açılış maçı öncesinde  yaptığı açıklamada Infantino "Bazı Avrupalılardan, batı dünyasından çok ama çok ders aldık. Bence insanlara ahlak dersi vermeye başlamadan önce Avrupalıların son 3 bin yıldır yaptıkları için özür dilemeliyiz" dedi.

"Zorbalığa maruz kalmak ne demek biliyorum"

Infantino ayrıca "Bugün kendimi Katarlı hissediyorum. Bugün kendimi Arap hissediyorum. Bugün Afrikalı hissediyorum. Bugün eşcinsel hissediyorum. Bugün engelli hissediyorum. Bugün kendimi göçmen bir işçi (gibi) hissediyorum. Elbette Katarlı değilim, Arap değilim, Afrikalı değilim, eşcinsel değilim, engelli değilim. Ama öyle hissediyorum çünkü yabancı bir ülkede yabancı olarak ayrımcılığa uğramanın, zorbalığa maruz kalmanın ne demek olduğunu biliyorum" dedi. 

52 yaşındaki futbol insanı "Çocukken zorbalığa uğradım çünkü kızıl saçlarım ve çillerim vardı ayrıca İtalyan'dım, düşünün. O zaman ne yapıyorsunuz? Bağ kurmaya çalışırsınız, arkadaş edinirsiniz. Suçlamaya, kavga etmeye, hakaret etmeye değil ilişki kurmaya başlarsınız. Bizim de yapmamız gereken bu" ifadelerini kullandı.

"Avrupa Katar'ın yaptığını örnek almalı"

Infantino, Avrupa'nın göçmen işçileri kabul etme konusunda Katar'ın yaptığını yapması gerektiğini öne sürdü ve bunu yapmadıkları sürece onların akıbetini pek de önemsemediklerini belirtti. Infantino göçmen işçilere atıfta bulunarak, "Eğer Avrupa bu genç insanların kaderini gerçekten önemsiyor olsaydı Avrupa Katar'ın yaptığı gibi yapabilir, bu işçilerin en azından bir kısmının, bir yüzdesinin gelebileceği bazı yasal kanallar yaratabilirdi. Gençlere biraz umut verin, onlara gelecek verin diyen Infantino "Bu, işe yaramayan şeylere işaret etmememiz gerektiği anlamına geliyor, burada Katar'da da elbette işe yaramayan ve ele alınması gereken bazı şeyler var" diyerek Katar'a desteğini sürdürdü.

"Bu ahlaki ders verme, tek taraflı ve sadece ikiyüzlülük"

Daily Mail'in haberine göre Dünya Kupası hazırlıklarının başlamasından bu yana Katar'da 6 bin 500 kadar göçmen işçinin öldüğü çeşitli kaynaklar tarafından bildirildi. Katar, turnuvaya hazırlık amacıyla, stadyumlar, oteller, derin deniz limanı, havaalanının genişletilmesi ve tamamen yeni bir metro sistemi inşa etti. Infantino, üç yıl önce buraya geldiğinde göçmen işçiler konusunu doğrudan ele aldığını söyleyerek "Buraya üç yıl önce geldim ve ilk toplantımdan itibaren göçmen işçiler konusunu doğrudan ele aldım" dedi. 

Ölen göçmenler konusunda eleştirildi

Infantino bu yılın başlarında Strasbourg'daki Avrupa Konseyi'nde sadece üç göçmen işçinin öldüğünü söyleyince Af Örgütü ve FairSquare gibi insan hakları kuruluşlarının tepkisini çekti. Bu rakamın bizzat Katarlı yetkililerden geldi ve kendi İşçi Refahı İlerleme Raporlarına dayanıyor. Bu sayıya Af Örgütü gibi kuruluşlar tarafından büyük ölçüde itiraz edilmiştir.  

Ne olmuştu?

Katar Dünya Kupası turnuvasına giden süreçte cuma günü, biranın artık stadyumlarda satılmayacağı açıklandı ve daha sonra ilgili tarafların onayı ile kesinleşti. Bu durum da FIFA'yı en büyük sponsorlarından biri olan ve milyonlarca sterlinlik bir sözleşmeye sahip oldukları Budweiser ile büyük bir yasal anlaşmazlığa sürükleyebilir.