09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.11.2022 14:51 | Son Güncelleme: 18.11.2022 17:16

Katar kraliyeti istedi, FIFA açıkladı: Dünya Kupası boyunca stadyum ve çevresinde içki satışı yasak

Katar, Dünya Kupası'nda biranın artık stadyumların çevresinde satışa sunulmayacağını açıkladı. Karar üzerine Budweiser'ın ana şirketi Anheuser-Busch InBev SA ve İngiltere merkezli Futbol Taraftarları Derneği'nden üst üste açıklamalar geldi
Katar kraliyeti istedi, FIFA açıkladı: Dünya Kupası boyunca stadyum ve çevresinde içki satışı yasak

Katar Dünya Kupası'nın susayan futbolseverleri nasıl idare edeceğine dair on yılı aşkın süredir devam eden spekülasyonların ardından organizatörler bugün aniden biranın artık Katar'daki stadyumların çevresinde satışa sunulmayacağını açıkladı. Turnuvanın açılış maçından sadece iki gün önce alınan bu karar, FIFA, ev sahibi ülke ve Budweiser arasındaki, alkol satışının son derece kısıtlı olduğu bir ülkede maçlardan önce ve sonra belirli alanlarda bira satışının yapılmasına yönelik mevcut planları altüst etti.

Taraftarlar otellerde alkol içebilecek

Artık birkaç bira içmek isteyen taraftarlar için ana seçenek otellerde ya da Doha'nın dört bir yanına dağılmış stadyum komplekslerinden ayrı olan FIFA Taraftar Festivali'nde olacak. Futbolun dünya yönetim organı FIFA'dan yapılan açıklamada, "Ev sahibi ülke yetkilileri ile FIFA arasında yapılan görüşmelerin ardından, alkollü içecek satışının FIFA Taraftar Festivali, diğer taraftar destinasyonları ve lisanslı mekanlara odaklanmasına ve Katar'ın FIFA 2022 Dünya Kupası stadyum çevrelerinden bira satış noktalarının kaldırılmasına karar verildi" denildi.

 FIFA'dan resmi açıklama geldi

FIFA, ev sahibi Katar yönetiminin baskıları sonucunda 2022 Dünya Kupası’nda sekiz stadyumda da içki satışının yasak olacağını açıkladı. FIFA yaptığı resmi açıklamada “Ev sahibi ülkenin yetkilileri ile yapılan görüşmeler sonucu alkollü içeceklerin satışının FIFA taraftar festivaline diğer taraftar alanları ve lisanslı mekânlara odaklanması, 2022 Dünya Kupası stadyum çevrelerinden bira satış noktalarının kaldırılmasına karar verildi” ifadeleri kullanıldı.

FIFA Dünya Kupası’nın en büyük sponsorlarından biri bir bira markasıyken alınan tartışmalı kararla ilgili  Reuters’a konuşan bir kaynak “Dünya Kupası’na gidecek taraftarların büyük çoğunluğu içkinin kültürlerinin bir parçası olmadığı Orta Doğu ve Güney Asya’dan geliyor. Bu düşünüldüğünde pek çok taraftar için içkinin varlığı keyifli bir deneyim yaratmayacaktır” dedi. FIFA ayrıca yaptığı açıklamada, "Turnuva organizatörleri AB InBev'in anlayışını ve FIFA 2022 Katar Dünya Kupası sırasında herkese hitap etme konusundaki ortak taahhüdümüze verdiği sürekli desteği takdirle karşılamaktadır" ifadelerini kullandı.

Budweiser yılda bir 75 milyon dolar harcıyor

Son dakikada yapılan bu değişiklik, muhafazakâr Müslüman bir ülke ile içkiyle bu kadar yakından ilişkilendirilen uluslararası bir spor etkinliğine ev sahipliği yapmanın getirdiği sorumluluklar arasında göze çarpan gerilimi yansıtıyor. Budweiser, Dünya Kupası'nın resmi bira sponsoru olmak ve resmi mekanlarda satılan tek bira olmak için her dört yılda bir 75 milyon dolar harcıyor. Şimdi, bu biraların satıldığı merkezi pazarlardan biri aniden buharlaştı. Budweiser'ın ana şirketi Anheuser-Busch InBev SA, yorum talebine hemen yanıt vermedi, ancak "Bu çok garip..." şeklinde bir tweet attı.

"Sorun son dakikada yapılan U dönüşü"

Bunun yerine Budweiser'ın sadece alkolsüz seçeneğini satmasına izin verilecek. Taraftarlar tamamen hazırlıksız yakalandı. İngiltere merkezli Futbol Taraftarları Derneği, "Bazı taraftarlar maçlarda bira içmeyi sever, bazıları ise sevmez ancak asıl sorun son dakikada yapılan U dönüşüdür ve bu da daha geniş bir soruna işaret etmektedir. O da organizasyon komitesinin taraftarlara yönelik iletişim ve netlik eksikliği" dedi.

Budweiser için büyük bir kayıp mı?

Budweiser, daha önce dahil olduğu hiçbir etkinliğe benzemeyen bir spor etkinliğine hazırlanıyordu ve alkolsüz ürünlerini ülkedeki Dünya Kupası pazarlamasının ana odağı haline getirmeyi planlıyordu. Şirket, düşük alkollü ve alkolsüz ürünlerinin 2025 yılına kadar küresel bira hacminin en az yüzde 20'sini oluşturmasını hedefliyor. AB InBev'in küresel pazarlama müdürü Marcel Marcondes, duyurudan önce Journal'a verdiği röportajda "Maçları milyonlarca insan izleyecek, dolayısıyla bu kesinlikle büyük bir deneme fırsatı" ifadelerini kullanmıştı.

2022 FIFA Dünya Kupası, Katar'ın ev sahipliğinde 20 Kasım-18 Aralık'ta düzenlenecek.

Wall Streer Journal kaleme aldığı haberinde, Katar'ın Dünya Kupası maçlarında meydana gelebilecek sarhoşlukla başa çıkma konusundaki deneyim eksikliğinden ve Katarlı yetkililerin maçlardan önce içki içmeye alışkın yabancı kalabalığa nasıl davranacağı konusunda soru işaretleri yarattığından bahsediyor. Ülkenin, Avrupa'daki pek çok maçın demirbaşı olan taraftarların kötü davranışlarıyla başa çıkma konusunda fazla bir geçmişi yok.