20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.04.2023 13:10 | Son Güncelleme: 18.04.2023 13:42

Glazers Manchester United'ın değerini iki katına çıkmayı hedefliyor

Kasım ayında Machester United'ı satmayı değerlendirdiklerini açıklayan Glazer Ailesi'nin, kulübe yatırım sağladıktan sonra en büyük hissedar olarak kalmayı planladığı ortaya çıktı. ESPN'e konuşan bir kaynağa göre Glazer'lar 10 yıl içinde kulübün değerini iki katına çıkarmayı planlıyor
Glazers Manchester United'ın değerini iki katına çıkmayı hedefliyor

ABD merkezli spor kanalı ESPN'e konuşan bir kaynağa göre Manchester United'ın sahipleri Joel ve Avram Glazer, kulübün sahibi olarak kalmayı ve gelecek on yıl içinde değerini iki katına çıkarmayı planlıyor. Kaynağa göre Glazer Ailesi, bunu sağlayacak dış yatırımı güvence altına alma konusunda kendilerinden oldukça emin. 

2005'ten bu yana United'ın sahibi olan Glazer Ailesi geçtiğimiz Kasım ayında, İngiltere'deki en büyük kulüp sahası olmasına rağmen Birleşik Krallık ve İrlanda'nın Euro 2028'e ev sahipliği yapmak için göz ardı edilen Old Trafford stadyumunu, takımı ve antrenman sahasını dönüştürmek için gereken fonları yaratmak amacıyla kulübe yeni yatırım, satış ya da diğer işlemler de dahil olmak üzere tüm stratejik alternatifleri değerlendirdiklerini açıkladı. 

Glazer Ailesinin kulübün başında kalmayı planladığı haberlerinin ardından Manchester United’ın hisseleri yüzde 11 düşerek Kasım ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Hisse sahibi olmaya çalışıyorlar

Şeyh Jassim bin Hamad al Thani, İngiltere'nin en zengin adamı Jim Ratcliffe'in rekabeti karşısında United'ı satın almak için Katarlı bir teklife öncülük ederken, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir dizi yatırım fonu, süreci denetleyen New York bankası Raine Group ile temasa geçerek kulüpte azınlık hissesi almakla ilgilendiklerini belirtti. Elliot Investment Management, Ares Management Corporation, Sixth Street Partners ve The Carlyle Group, üçüncü teklifler için son tarih olan 28 Nisan'dan önce Raine Group'a başvurarak United'da hisse sahibi olmaya çalışıyor. 

Bir ay önce İngiliz basınında Glazer'ların teklifleri kabul etmesi halinde kulübün 4,5 milyar sterline satılarak, satış rekoru kırması bekleniyordu.

Yönetimde kalmak istiyorlar

Glazers'a 18 yıl önceki devralma işleminden bu yana onları istemeyen United taraftarları, tüm hisselerini satmasını ve yeni sahiplerin önünü açmasını açıkça belirttiler. Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak ESPN'e yaptığı açıklamada, United'ın eş başkanları Joel ve Avram kardeşlerin Old Trafford'da görevde kalmalarını sağlayacak yeni bir yatırımdan yana olduklarını, kardeşler ve diğer yöneticiler Kevin, Bryan ve Edward Glazer ile Darcie Glazer Kassewitz'in kulüpteki hisselerini elden çıkaracaklarını söyledi. 

ESPN Şubat ayında United'ın potansiyel alıcılarının Glazer'ların tamamen satma isteğine şüpheyle yaklaştığını ve Joel ile Avram'ın kulübü ellerinde tutmak istediklerini yazmıştı. Şeyh Jassim ve INEOS grubu aracılığıyla Ratcliffe'den gelen tekliflerin doğrulanmasına rağmen, ESPN'e konuşan kaynak Joel ve Avram Glazer'ın önümüzdeki yıllarda büyüme potansiyelinin United'ı en az 10 milyar sterlin değerinde yapabileceğine inandıklarını söyledi. En az dört zengin yatırım fonunun azınlık hissedarı olacakları düşünülürse Joel ve Avram Glazer'ın sahip olarak kalma şansı var.