04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.02.2023 04:30 | Son Güncelleme: 24.02.2023 04:31

United’ı alan düdüğü çalar

Manchester United’ın muhtemel satışı Avrupa futbolunun yakın geleceğini etkileyecek. Alıcı adayları arasında Elon Musk'ın dahi adı geçti. Yeni sahiplerin servet ve hedeflerini merakla bekliyoruz
Alp Ulagay
Alp Ulagay
Bazı Manchester United taraftarları 19 Şubat’ta kendi evlerindeki Leicester City maçında patronlara “Takımımızı geri sitiyoruz” dedi.
Bazı Manchester United taraftarları 19 Şubat’ta kendi evlerindeki Leicester City maçında patronlara “Takımımızı geri sitiyoruz” dedi.

2005’ten beri Manchester United’ın sahibi Glazer ailesinin kulübü satışa çıkardığını biliyoruz. Bunun için en az 5 milyar sterlin talep ediyorlar ki United’ın mevcut piyasa değerinin yüzde 50 üzerinde bu rakam. Geçen cuma akşamı ön başvurular için son tarihti. Öğrenebildiğimiz kadarıyla potansiyel alıcılar arasında eski Katar Başbakanı Hamed bin Casim Es-Sani ile İngiltere’nin en zengin kişilerinden Jim Radcliffe de var.

Bununla beraber henüz ismini açıklamayan başka alıcı adayları da olabilir. Mesela geçen hafta dünyanın en zengin ikinci kişisi Elon Musk’ın adı geçiyordu. Amerikalı fon ve yatırımcıların Avrupa kulüplerine ilgisini biliyoruz. Ayrıca Suudi Arabistan sermaye sahipleri de bir süredir United’a gözlerini dikmişti. Şu ana kadar tek bildiğimiz Casim Es-Sani’nin Glazer’ların istediği parayı verip satın alabilirse kulübün yarım milyar sterlini aşan borçlarını sıfırlayacağına dair vaadi.

Açıkçası bu satın alma sadece United’ı değil, İngiltere’yi ve hatta Avrupa futbolunu da etkileyecek. Her ne kadar geçen 10 yılı başarısız ve hemşehrisi Manchester City’nin gölgesinde geçirse de United İngiltere’nin en çok taraftara sahip takımı. Dünya çapında da kendi iddialarına göre 650 milyon sempatizanları var. Böyle potansiyele sahip bir kulübe yeni sermaye girişi, artık köhnemiş Old Trafford Stadı’nın yenilenmesi ve sportif başarının bunu takip etmesiyle roller birden tersine dönebilir. Zengin ve başarılı United'ın sahneye çıkması Avrupa’daki güç dengesine de tesir eder. Şampiyonlar Ligi’nde kupa kovalayan bir United Avrupa futbolunun en büyük ve en zengin oyuncusu olabilir.