23 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.01.2024 00:18 | Son Güncelleme: 10.01.2024 01:06

Golf efsanesi Tiger Woods ile Nike'ın 30 yıllık ortaklığı sona erdi

Tiger Woods ve spor giyim devi Nike, yaklaşık 30 yılın ardından ortaklıklarını sona erdirdi. Woods sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "27 yılı aşkın bir süre önce, dünyanın en ikonik markalarından biriyle ortaklığa başladığım için şanslıydım" ifadelerini kullandı
Golf efsanesi Tiger Woods ile Nike'ın 30 yıllık ortaklığı sona erdi

Tiger Woods'un, kendisine 30 yıllık süre boyunca yaklaşık 660 milyon dolar kazandıran Nike Inc. ile ortaklığı sona erdi. Woods, Pazartesi günü X'te yayınlanan açıklamasında "27 yılı aşkın bir süre önce, dünyanın en ikonik markalarından biriyle ortaklığa başladığım için şanslıydım" dedi.

Şu anda 48 yaşında olan Woods, 1996 yılında genç bir fenomen olarak Nike ile beş yıllığına 40 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı. Bunu 2001'de beş yılı kapsayan 100 milyon dolarlık bir sözleşme izledi ve spor malzemeleri deviyle yaptığı bir sonraki anlaşma sekiz yılda 320 milyon doları buldu. Nike ile 10 yılda 200 milyon dolarlık en son anlaşmasını 2013 yılında imzaladı.

Nike, kısa mesaj yoluyla yaptığı açıklamada Woods'un golf ve genel spor dünyası üzerindeki etkisinden övgüyle söz etti. Şirket, "Bunun bir parçası olduğumuz için minnettarız" dedi ve "Kendisine gelecekte en iyisini diliyoruz" sözlerini kaydetti.

Golf sporunun popülaritesini yeni zirvelere taşıyan milyonlarca dolarlık ortaklık, Nike'ın ünlülerden sadece ciroların ötesine geçen markalar yaratma konusundaki derin geçmişini vurguluyor. 

Anlaşma spor tarihinin en kazançlı ortaklıklarından biri haline gelirken Woods on yıldan uzun bir süre golf dünyasına hükmetti. Dünyanın en ünlü spor yıldızlarından biri haline gelen Woods, kariyeri boyunca Nike ile 2013 yılında 200 milyon dolar değerinde olduğu bildirilen 10 yıllık bir sözleşme de dahil olmak üzere birçok anlaşma imzaladı.

Pennsylvania Pittsburgh'daki Carnegie Mellon Tepper School of Business'ta pazarlama ve strateji profesörü olan Tim Derdenger BBC'ye yaptığı açıklamada Woods ve Nike arasındaki uzun vadeli ortaklığın herkes için bir kazan-kazan değerinde olduğunu söyledi.

Derdenger, 2013 yılında Woods'un 2000 yılında kullanmaya başladığı Nike golf toplarının satışları üzerindeki etkisini inceleyen bir araştırma ekibinin parçasıydı.

Nike golf toplarıyla kasasını doldurdu

Araştırma, 2000 ile 2010 yılları arasında şirketin Woods'a yaptığı 181 milyon dolarlık yatırımın yüzde 57'sini sadece ABD'deki golf topu satışlarından geri kazandığını ortaya koydu.

Derdenger, Woods profesyonel olduğunda Nike'ın "golf endüstrisinde güçlü bir konuma sahip olmadığını" ve bu nedenle yeni yıldızla golf serisini başlattığında altın vuruş yaptığını söyledi.

Nike, 2009 yılında golf dünyasının zirvesindeyken özel hayatıyla ilgili bazı olumsuz gelişmelerin ortaya çıkması ve golfçünün o zamanki eşini aldattığını itiraf etmesi de dahil olmak üzere kariyerindeki iniş ve çıkışlar sırasında Woods'a sadık kaldı.

Diğer markalar terk etti, Nike yanında durdu

Tıraş bıçağı üreticisi Gillette, yönetim danışmanlığı firması Accenture ve telekomünikasyon şirketi AT&T gibi büyük markalar Woods ile bağlarını keserken, Nike o dönemde sağlam durduğunu ve kendisine "tam destek" verdiğini söyledi.

Salı günü Woods, Nike'ın kurucu ortağı ve eski CEO'su Phil Knight'ın yanı sıra personele ve diğer sporculara "tutku ve vizyonu" için teşekkür etti.

Golfü yeniden tanımladı

Nike, yaptığı açıklamada şirketin Woods'un kariyerinin "bir parçası olduğu için minnettar" olduğunu söyledi ve ekledi: "Ortaklığımız boyunca, Tiger'ın sadece golf sporunu yeniden tanımlamakla kalmayıp tüm sporun önündeki engelleri nasıl kaldırdığına tüm dünyayla birlikte tanık olduk" 

Nike ve Woods'un ortaklığının sona erme nedeni bilinmezken, Derdenger ayrılığın markaya daha fazla zarar vereceğini öne sürdü. Zaten şirket, son beş ila yedi yıldır golf tarafında ayakta kalma mücadelesi veriyor.

2016 yılında şirket, yıllarca düşen satışların ardından sopa, çanta ve top satışını durdurdu ve odağını golf ayakkabı ve kıyafetlerine kaydırdı ve dört kez büyük ödül kazanan Rory McIlroy gibi bir başka büyük isim için sponsorluk anlaşmaları yaptı. Ancak McIIroy'un popülerliğine rağmen, Derdenger onun "ürün satma" konusunda Woods kadar etkili olduğuna inanmıyor.

Nike'ı Nike yapan Woods ve Jordan

Derdenger "Woods ve eski basketbolcu Michael Jordan olmasaydı, Nike markasının bugün olduğu yerde olacağını sanmıyorum" diye ekledi.

Michael Jordan

 

Sırada ne var?

Ocak ayı genellikle golfçüler ve sponsorları arasında yeni sözleşmelerin kabul edildiği bir ay. Woods geleceğiyle ilgili soruları önceden yanıtlayarak takipçilerine şunları söyledi: "İnsanlar bu ortaklığın ardından sıradaki adımımı soracaklar. Evet, kesinlikle başka bir adımım olacak"

Woods 2021'de geçirdiği trafik kazasında bacağından sakatlandığından beri kısıtlı bir programa sahip. Aralık ayında, ayak bileği ameliyatından sonra iyileştiği için 2024 yılında ayda sadece bir etkinlikte oynayacağını söyledi, ancak PGA Tour'da hala kazanabileceğine inandığını ekledi.

Derdenger "Tiger Woods kendi markasını yaratacak mı? Eşleşeceği bir markaya ihtiyacı var mı yoksa yeterli mi? Benim cevabım onun yeterli olduğu yönünde" diyor ve sözü efsane isim Jordan'a getiriyor:

"Bakın, Michael Jordan 20 yıldır oynamıyor ama biz hala onun ayakkabılarını alıyoruz"