04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.02.2023 04:30 | Son Güncelleme: 10.02.2023 11:04

Hormonlu devrin sonuna doğru

Soyunma odası huzursuz, Guardiola gergin, kulüp ligden ihraç riskiyle karşıya… Manchester City’nin makine gibi işlediği günler geride kaldı
Alp Ulagay
Alp Ulagay
Manchester City puan silme cezası alırsa teknik direktör Pep Guardiola takımda kalmayabilir.
Manchester City puan silme cezası alırsa teknik direktör Pep Guardiola takımda kalmayabilir.

Pep Guardiola teknik direktörlüğe adım attığı 2007’den beri çıtayı hep en yükseğe koydu. 2008’den bu yana İspanya, Almanya ve İngiltere’de kazandığı toplam 10 lig şampiyonluğu ve iki Şampiyonlar Ligi kupası bunu doğruluyor. 2016’dan bu yana Manchester City’de inanılmaz bir standart yakaladı. Geçen beş sezonda Liverpool’la girdikleri çekişmeye rağmen dört Premier League şampiyonluğu kazandılar. 100 puanlı, 100 gollü şampiyonluklar aldılar. Tüm bunların üstüne geleneğine düşkün İngiltere’deki futbol anlayışını da derinden etkiledi.

O eski ritimden eser yok şimdi

Ancak bu sezon sahada, soyunma odasında ve hepsinden önemlisi idari kademede bazı çatlaklar belirdi. Manchester City'nin halen ciddi bir şampiyonluk şansı var. Ancak Haaland gibi müthiş bir gol silahının takıma katılmasına karşın o eski yırtıcı City artık yok. Bunda yıllardır takımı taşıyan bazı oyunculardaki yıpranmanın biraz payı var. De Bruyne, İlkay ve Bernardo 5-6 sezon boyunca makine gibi oynuyordu. Şimdi üçü de biraz yaş aldı ayrıca Dünya Kupası’ndan moralsiz döndü.

Guardiola da sanki bu sezon ilk 11’le çok fazla oynuyor. Kendisi rotasyonu seven bir teknik direktör. Bu sezon da aynı prensibi sürdürüyor. Mesela sezon başı sürekli ilk 11’de çıkan Walker, Foden, Bernardo yerlerini kaybettiler. Buna karşılık bir süredir Grealish, Mahrez, Akanji, Aké gibi oyuncular daha fazla süre alıyor. Bu durumdan önceki sezonlarda da şikayetçi olanlar çıkmıştı. 2021 yazında oyuncuların önemli bir bölümü ayrılmak istemişti bu sebeple. Pep bir şekilde durumu toparlamıştı.

Soyunma odası gerilimi yaşıyorlar

Ancak geçen haftalarda sol bek Joao Cancelo’yla yaşananlar artık gizlenebilecek gibi değildi. Portekizli oyuncu aralık sonundan itibaren yedek kalınca memnuniyetsizliğini açık açık gösterdi soyunma odasında. Bunun üzerine Guardiola’nın talebiyle, transferin bitimine iki gün kala Bayern Münih’e kiralandı. Yine İspanyol medyasında Haaland’ın huzursuz olduğuna dair birtakım haberler çıktı yakınlarda. Onlara çok güven olmaz ama City soyunma odasının haleti ruhiyesini özetliyor bence bu durum.
Zaten Guardiola da gerek maç sırasında gerek basın toplantılarında daha gergin. Sahadaki takımdan istediği verimi alamadığı belli. Ancak henüz bir çözüm bulabilmiş de değil. Haziran başına kadar neler yapacağını izleyeceğiz.

Ve skandal...

Ancak City’yi sarsan asıl olay saha dışında vuku buldu. Pazartesi günü İngiltere saatiyle sabah 10’da Premier League’in web sitesine konan bir açıklama ortalığı yangın yerine çevirdi. Buna göre 2018’den beri devam eden inceleme sonunda Manchester City 2008 ile 2023 arasında Premier League’in mali kurallarını 115 kez ihlal etmişti. Bundan sonra kurulacak üç kişilik bağımsız bir heyet bu ihlallerin nasıl yaptırımlara uygulanması gerektiğini tespit edecekti. Öyle sürpriz bir açıklama oldu ki City CEO’su Ferran Soriano haberi aldığında telefon görüşmesindeydi.

Burada City’e dair iki büyük suçlama var: 2008 ile 2017 arasında sponsorluk gelirlerini şişirerek muhasebeleştirmeleri ve başta eski teknik direktörleri Mancini’ninki olmak üzere ücretlerin bir kısmını el altından ödemeleri. Bugüne kadar Chelsea, PSG ve City gibi kulüplerin mali konulardaki bu tip hilelerine hep göz yumulmuştu. Galiba ilk kez ciddi bir yaptırım göreceğiz. Mevzubahis heyetin hemen birkaç haftada karar verebileceğini sanmıyorum ama söz konusu yaptırımlar arasında puan silme, ligden düşürme hatta tamamen ihraç seçenekleri var.

Kupaları alınır mı?

Küme düşürme ve ihraç gibi seçeneklerin uygulanacağını sanmam. Buna karşılık birkaç sezon boyunca uygulanacak puan silme cezası City’nin yolunu kesecektir. Zaten Pep Guardiola da böyle bir durumda hemen ayrılacaktır kulüpten. Ne de olsa geçen yıl mayıs ayında bunu beyan etti.
Son olarak benim asıl merak ettiğim nokta şu: Madem City bundan önceki şampiyonlukları hep hormonlu bütçelerlerle aldı, o sezonların unvanları da geri alınacak mı? Bu vaziyette altı sezon için alternatif şampiyon ortaya çıkar… En çok da Manchester United ile Liverpool sevinir. 

Eski kupalar kime verilir?

Manchester City geçmişe dönük ceza alırsa alternatif Premier League şampiyonaları şöyle sıralanıyor:

2011-12: Man United
2013-14: Liverpool
2017-18: Man United
2018-19: Liverpool
2020-21: Man United
2021-22: Liverpool