18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 02.09.2022 13:10 | Son Güncelleme: 02.09.2022 13:28

İngiltere Premier Lig takımları harcadı, rakipleri izledi

İngiltere Premier Lig ekipleri, yaz transfer döneminde yaptıkları harcamalarla Avrupa'nın önde gelen liglerindeki rakiplerini açık ara geride bıraktı
İngiltere Premier Lig takımları harcadı, rakipleri izledi

Futbol dünyasını da derinden sarsan Covid-19 salgınının etkisinin azalması, yaz transfer döneminde kulüplerin iştahını kabarttı. Transfermarkt'ın verilerine göre, 1 Eylül itibarıyla sona eren yaz transfer döneminde Avrupa'nın beş büyük ligi kabul edilen İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya ve Fransa'daki kulüpler, toplam 4,5 milyar euro harcadı.

Transfer pastasında aslan payı 2,24 milyar euro'luk harcamayla İngiliz kulüplerinin oldu. Bu ülkeyi 749 milyon avroyla İtalya (Serie A), 558 milyon euro'yla Fransa (Ligue 1), 506 milyon euro'yla İspanya (LaLİga) ve 484 milyon euro'yla Almanya (Bundesliga) temsilcileri izledi.

En pahalı 10 transfere İngiltere damgası

Yaz transfer döneminde gerçekleştirilen en pahalı 10 transferin 8'ine İngiliz kulüpleri imza attı. Listeye Şampiyonlar Ligi'nin son şampiyonu Real Madrid 3, Almanya'da şampiyonluklara ambargo koyan Bayern Münih ise 7. sıradan girebildi.

Sir unvanlı teknik direktörü Alex Ferguson'un ayrılmasının ardından eski günlerine bir türlü geri dönemeyen Manchester United, yine çareyi transferde aradı. Hollanda'nın Ajax takımında forma giyen 22 yaşındaki Brezilyalı forvet oyuncusu Antony için 95 milyon avro bonservis ödeyen Manchester ekibi, listenin zirvesine yer aldı.

Ajax'tan Arjantinli stoper Lisandro Martinez'i de 57 milyon euro bonservisle renklerine bağlayan Erik ten Hag yönetimindeki Manchester United, iki transfer için Hollanda ekibine 150 milyon euro'dan fazla para ödedi.

Chelsea eski günlerini aratmadı

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın ardından Rus oligark Roman Abramovich'in elinden alınan ve geçen sezon çalkantılı günler geçiren Chelsea, yeni sahibi Todd Boehly döneminde de transferin en hareketli kulüplerinden biri olma geleneğini sürdürdü.

Leicester City'den Wesley Fofana, Manchester City'den Raheem Sterling, Napoli'den Kalidou Koulibaly, Barcelona'dan Pierre-Emerick Aubameyang, Aston Villa'dan Carney Chukwuemeka, Brighton'dan Marc Cucurella'yı renklerine bağlayan Chelsea, 279 milyon euro'yla Avrupa'nın transfere en çok para harcayan kulübü unvanını aldı.

Raheem Sterling, Gabriel Jesus, Oleksandr Zinchenko başta olmak üzere gönderdiği futbolculardan kasasına 160 milyon euro koyan Manchester City, transfer dönemini zarar etmeden kapatan az sayıdaki kulüpten biri oldu.

Benfica'dan Uruguaylı santrfor Darwin Nunez'i alan Liverpool, yaz transfer dönemini 85 milyon euro harcamayla kapatırken, bu sezon Mikel Arteta ile büyük bir çıkış yapmayı hedefleyen Arsenal ise 132 milyon euro bonservis ödedi.

Barcelona kesenin ağzını açtı

Son yıllarda girdiği ekonomik dar boğazdan kurtulmak ve taraftarlarının kupa özlemine son vermek için LaLiga yayın haklarının yüzde 25'ini satarak kasasına 500 milyon euro'dan fazla para koyan Barcelona, kadrosunu güçlendirmek için 153 milyon euro harcadı.

Chelsea'nin elinden Jules Kounde'yi kapan Katalan temsilcisi, Bayern Münih'ten Robert Lewandowski ve Leeds United'dan Raphinha'nın yanı sıra sözleşmesi sona eren Franck Kessie ile Andreas Christensen'i de alarak eski günlerine dönmek için güçlü adımlar attı.

Geçen sezonu LaLiga ve UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonluklarıyla kapatan Real Madrid ise Monaco'dan renklerine bağladığı Fransız orta saha oyuncusu Aurelien Tchouameni'ye 80 milyon euro bonservis vererek İspanya'da yaz döneminin en pahalı transferine imza attı.

Transferde Barcelona gibi hareketli günler geçiren Real Sociedad, 53 milyon euro'yla en fazla harcama yapan üçüncü kulüp olurken, Jules Kounde ve Diego Carlos'un gitmesine izin veren Sevilla 63,5 milyon euro net gelir elde etti.

Bayern Münih suskunluğunu bozdu

Bundesliga'da üst üste 11. şampiyonluğunu hedefleyen Bayern Münih, Liverpool'un yıldızlarından Senegalli Sadio Mane, Juventus'un Hollandalı stoperi Matthijs de Ligt, Ajax'ın orta saha oyuncusu Ryan Gravenberch ve Rennes'in genç yeteneği Fransız santrfor Mathys Tel'in bonservisleri için toplam 137,5 milyon euro kasasından çıkardı.Sebastien Haller, Karim Adeyemi ve Nico Schlotterbeck'i kadrosuna katan Borussia Dortmund, 91 milyon euro'yla Bundesliga'nın en çok harcayan ikinci takımı oldu.

Chelsea'den Timo Werner, Hoffenheim'dan David Raum ve Wolfsburg'dan Xaver Sclager'i alan Leipzig ise 60 milyon euro'a yakın bonservis ödedi.

İtalya'da Juventus harcadı, Roma kazandı

Son iki sezon şampiyonluğu rakipleri Inter ve Milan'a kaptıran Juventus, 80 milyon euro'su Bremer ile Federico Chiesa'ya olmak üzere 100 milyon euro'dan fazla harcadı.

Merih Demiral'ın bonservisi için Juventus'a 20 milyon avro ödeyen Atalanta, toplam 98 milyon euro'yla siyah-beyazlı takımı takip ederken, Napoli 68 milyon, Milan 48 milyon, Inter 39 milyon euro transfere ayırdı.

Milli futbolcu Zeki Çelik'i 7 milyon euro'ya renklerine bağlayan Portekizli teknik adam Jose Mourinho yönetimindeki Roma ise 41 milyon euro'luk transfer geliriyle Serie A'da bu alanda zirvede yer aldı.

Kulüpleriyle sözleşmesi sona eren Paulo Dybala, Nemanja Matic ve Mile Svilar için bonservis ödemeyen başkent temsilcisi, PSG'den Georginio Wijnaldum'u kiraladı.

PSG, Portekizli futbolculara yatırım yaptı

Porto'nun orta saha oyuncusu Vitinha için 41,5 milyon euro, Sporting Lizbon'un sol beki Nuno Mendes için de 38 milyon euro bonservis bedeli ödeyen Christophe Galtier yönetimindeki Paris Saint-Germain (PSG), yaz transfer döneminde 150 milyon euro'ya yakın harcama yaptı.Cengiz Ünder'in bonservisini Roma'dan alan Olimpik Marsilya ile Fenerbahçe'nin UEFA Avrupa Ligi'ndeki rakiplerinden Rennes, 76 milyon euro'yla Ligue 1'in en çok harcama yapan takımları arasına girdi. 73 milyon euro kasasına koyan Lille, transfer döneminin en karlı takımı olarak dikkat çekti.

 

 

 

 

 

Kaynak: AA