29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.08.2023 13:57 | Son Güncelleme: 10.08.2023 14:56

Kuzey Kanalı'nı geçen ilk Türk kadın yüzücü Aysu Türkoğlu Oksijen'e konuştu

Kuzey Kanalı'nı geçerek adını tarihe yazdıran Aysu Türkoğlu yaşadıklarını Oksijen'e anlattı. Aysu bu seferki maratonunun geçen yıldan daha rahat olduğunu ama Cumhuriyet'in 100. yılında böyle bir başarıya imza attığı için bunun çok daha özel olduğunu söyledi
Kuzey Kanalı'nı geçen ilk Türk kadın yüzücü Aysu Türkoğlu Oksijen'e konuştu
Ayşe Çınar Ayşe Çınar

Kuzey Kanalı’nı yüzerek geçen ilk Türk kadın ve en genç Türk sporcu olarak tarihe geçen Aysu Türkoğlu, duygularını Gazete Oksijen'e anlattı. Geçen yıl 21 yaşındayken Manş Denizi'ni yüzerek geçen en genç Türk sporcu olan Aysu, bu yılki başarısının onun için çok daha özel olduğunu söyledi. Türkoğlu, "Gerçekten çok mutluyum. Geçen yıl buna benzer bir başarı elde etmiştim. Ancak bu yıl Cumhuriyet'in 100. yılında bu başarıyı elde etmiş olmak benim için çok daha özel. Bu nedenle çok mutlu ve gururluyum" dedi.

"Ne stres oldum ne de bir sıkıntı yaşadım"

Aysu geçen yılki 16 saat 28 dakika yüzüşünden sonra büyük ağrılar yaşadığı için bir süre fizik tedavi gördü. Bu nedenle geçen yıl hem mental hem de fizyolojik bir takım sorunlar yaşadığını aktaran Aysu, "Manş'ı yüzdükten sonra çok ağrım olmuştu. Her maraton yüzmeden sonra bu tür ağrıların olması normal. Ancak geçen yıl çok fazla ağrım vardı. Şimdi sadece omuzlarımda ağrılar var. Bu yıl yüzerken her şeyi doğru yapmış olduğumu gördüm. Ne stres oldum ne de bir sıkıntı yaşadım. Her geçen sene her geçen ay çalışmalarımın karşılığını görüyorum. Bunun karşılığını da Kuzey Kanalı'nı geçerken gördüm" ifadelerini kullandı. 

"Vücudumda kaşıntılar ve yanıklar var"

Bu tarz ağrıların yüzücülerden sık görüldüğünü de hatırlatan Aysu, "Denizanaları nedeniyle vücudumda kaşıntılar ve yanıklar var. Ancak bu kanalı geçen çoğu yüzücü genellikle hipotermi yaşıyor. Ben de böyle bir durum olmadığı için gayet iyiyim" diye de ekledi. 

Şu anda hem çok heyecanlı hem de yorgun olan Aysu hem dinleniyor hem başarısının tadını çıkarıyor. Henüz kendi hakkında neler yazıldığına bakmadığını söyleyen Aysu, "Şimdiyi bilmiyorum ama Manş'tan sonra hem okulumda hem gittiğim yarışlarda çok güzel geri dönüşler aldım. Büyük küçük herkesten çok motive edici cümleler duydum. Bunlar da hayatımı değiştirdi" dedi. 

Geçen yıl Manş Denizi'ni geçtikten sonra Aysu ve babası Mustafa Türkoğlu

 

"Ailem yüzerken görüntülü aradı"

Geçen yıl Aysu'nun yanında babası da vardı. Hatta Aysu maratonunun tamamladıktan sonra babasının kucağında uyurken çekilen fotoğrafı hafızalara kazındı. Ancak bu yıl babası iki hafta önce geçirdiği trafik kazası nedeniyle yanında olamadı. Yine de genç sporcu babasının ve tüm ailesinin enerjisini hissettiğini anlattı: Tüm ailemin, annemin, halamın, babaannemin herkesin desteğini hissettim. Babamın enerjisi desteği her zaman benimleydi. Ben yüzerken onlar görüntülü aradılar. Öyle seslerini duydum, bu destek de bana iyi geldi. Teknedeki ekibinde büyük bir katısı oldu. Bunu kesinlikle unutmamak gerek. Ben yüzerken sürekli ne kadar iyi olduğumu, stres olmam gereken bir durum olmadığını bana hatırlattılar. 

Yeni rekor için antrenmanlara başlıyor

Aysu'nun yeni hedefi 7 Oceans kanallarını tamamlamak. Eğer 27 yaşından önce tamamlarsa bunu yapan en genç yüzücü olarak Guinness rekorunu kıracak. Yakın zamanda bunun için de antrenmanlarına devam edeceğini söyleyen Aysu, "Ne zaman olacağı belli değil. Çünkü teknelerde yer bulmak çok zor oluyor. Bu nedenle net bir tarih belirtemiyoruz. Ancak en kısa sürede olacağını söyleyebilirim. Şimdilik ben antrenmanlarıma buna göre devam edeceğim" dedi.