27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.03.2024 21:09 | Son Güncelleme: 20.03.2024 21:43

Manş ve Kuzey Kanalı'nın ardından: Aysu Türkoğlu Cook Boğazı geçişini 7 saat 21 dakikada tamamladı

Açık deniz yüzücüsü Aysu Türkoğlu, 20 Mart günü Cook Boğazı geçişini 7 saat 21 dakika 40 saniyede tamamladı. 13 derecelik soğuk suda köpek balıklarına meydan okuyan Türkoğlu, 27 kilometrelik parkuru geçerek Manş Denizi ve Kuzey Kanalı ile birlikte, Oceans Seven’ın üç parkurunu tamamlamış oldu
Manş ve Kuzey Kanalı'nın ardından: Aysu Türkoğlu Cook Boğazı geçişini 7 saat 21 dakikada tamamladı

Dünyanın en zorlu açık deniz geçişleri arasında gösterilen Manş Denizi'ni ve Kuzey Kanalı'nı genç yaşta yüzerek geçen Bodrumlu açık su yüzücüsü Aysu Türkoğlu, yeni hedefi olan Yeni Zelanda'daki Cook Boğazı geçişini de tamamladı. 23 yaşındaki Türkoğlu, bu başarıyla ‘Oceans Seven’ parkurlarının üçünü geride bıraktı.

Parkuru karanlıkta geçti

Genç yüzücünün ‘Oceans Seven’ın bir diğer parkuru olan Cook Boğazı geçişi beklenenden 3 gün önce gerçekleşti. 23-27 Mart'ta yapılması planlanan geçiş, yaklaşan fırtına nedeniyle 20 Mart'a alındı. Türkoğlu, Cook Boğazı geçişi için Türkiye saatiyle 09.00'da Yeni Zelanda Picton'dan, 13.8 derecelik suya girdi.

Yeni Zelanda saatine göre akşam 19.00 saatlerinde suya giren Türkoğlu, yaklaşık 27 kilometrelik zorlu parkuru karanlıkta geçmeyi başardı. Ve parkuru 7 saat 21 dakika 40 saniyelik rekor süreyle tamamlayarak Wellington’a ulaştı.

Köpek balıklarına meydan okudu

Cook Strait parkuru öncesinde geçtiğimiz kış günün yarısını yüzerek geçiren Aysu, geçişinde köpek balıklarına da meydan okumak zorundaydı.

 Aysu Türkoğlu, 27 kilometrelik parkuru 7 saat 21 dakika 40 saniyede tamamladı

Bu nedenle rekortmen yüzücü önünde ve arkasında köpek balıklarını uzaklaştırma amaçlı düzeneği olan teknenin yakınında kalarak yüzüşünü tamamladı.

Türk bayraklı sevinç

Türkoğlu’na Cook Boğazı geçişinde, daha önce Kuzey Kanalı’nda destek veren menajeri Nesli Özel ve açık su yüzücüsü Murat Öz eşlik etti. Karaya ayak basan yüzücü, bir botla ayak bastığı yerden alınarak tekneye bindirildi.

O anlar başarılı sporcunun sosyal medya hesabından canlı olarak aktarıldı. Türkoğlu teknede sevinç çığlıklarıyla karşılanırken Türkoğlu, Türk bayrağı açarak sevincini paylaştı.

Manş’ı ve Kuzey Kanalı’nı geçmişti

İngiltere ve Fransa arasındaki Manş Denizi'ni 30 Temmuz 2022'de 16 saat 28 dakikada yüzerek geçen en genç Türk olan Aysu Türkoğlu, yaklaşık 40 kilometrelik Kuzey Kanalı'nı da geçen yıl 9 Ağustos'ta 11 saat 48 dakika 19 saniyede yüzerek geçmiş ve bunu başaran ‘ilk Türk kadın ve en genç Türk sporcu’ unvanını almıştı.

Önünde 4 parkur daha var

Türkoğlu, Oceans Seven kapsamındaki 7 açık su geçişini 5 sene içerisinde tamamlayarak Guinness rekorunu kırmayı hedefliyor. Türkoğlu’nun hedefine ulaşabilmesi için, Catalina Adası ile Los Angeles’ı bağlayan Catalina Kanalı’nı, İspanya ile Fas arasındaki Cebelitarık Boğazı’nı, Hawaii’deki Moloka’i ve O’ahu arasındaki Kaiwi Kanalı’nı ve Japonya’daki Tsugaru Boğazı’nı geçmesi gerekiyor.

2024 yılında 3 geçiş

Aysu Türkoğlu, Cook Boğazı’nın ardından bu yıl haziranda 22 Bridges Manhattan (48 km) ve eylül ayında Catalina (30-35 km) kanallarını geçmek için hazırlıklara başladığını duyurdu. Bu geçişleri tamamladığı takdirde aynı zamanda Triple Crown unvanının da sahibi olan en genç Türk yüzücü olarak başarılarını taçlandıracak.