20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.08.2024 11:49 | Son Güncelleme: 15.08.2024 12:10

Olimpiyatlardaki Avustralyalı break dansçı Rachael 'Raygun' Gunn’a suçlama

2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda break dansıyla sosyal medyanın dikkatini çeken Rachael 'Raygun' Gunn sıfır puanla elendi. Performansın ardından Raygun ve kocası olimpiyatlardaki seçim sürecini manipüle ettiği suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı
(Chang W. Lee/The New York Times)
(Chang W. Lee/The New York Times)

2024 Paris Olimpiyat Oyunları, Avustralya için 18 altın madalya ile ülke tarihindeki en başarılı oyunlar oldu. Ancak Oyunların Avustralya adına en çok konuşulan anlarını, madalyanın çok uzağında kalan olimpik break dansçı Rachael 'Raygun' Gunn yaşattı. Gunn, üç rauntluk break dans (breaking) mücadelesini 18-0, 18-0 ve 18-0'lık skorlarla kaybetti. Performansı sırasında sergilediği "kanguru pençesi" gibi kendine özgü hareketler, kısa sürede viral oldu.  Ancak Gunn daha sonra 2024 Paris Olimpiyatları için seçim sürecini manipüle ettiği suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı. Özellikle Reddit kullanıcılarından gelen çevrimiçi spekülasyonlar, Gunn ve aynı zamanda antrenörü olarak görev yapan kocası Samuel Free'nin Avustralya Breaking Derneği'nin kurucuları olduğunu ve konumlarını Olimpiyat takımındaki yerini haksız yere güvence altına almak için kullandıklarını iddia etti. Bu iddialar arasında Avustralya'yı break dans etkinliğinde temsil etmek üzere "kendisini seçtiği" suçlamaları da yer alıyordu.

Organizasyon iddiaları yalanladı

Buna karşılık Avustralyalı break dans organizasyonu AUSBreak bu iddiaları kesin bir dille yalanladı. Gunn ve kocasının Avustralya Koparma Derneği'nin kurucuları olmadıklarını ve derneğin yönetiminde yer almadıklarını açıkladı. AUSBreak, seçim sürecinin Dünya Dans Sporları Federasyonu (WDSF) ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) standartlarına uygun olduğunu, adalet ve şeffaflığın sağlandığını vurguladı. Ayrıca Okyanusya Olimpiyat seçme etkinliğindeki jüri heyetinin, Paris Oyunları'nda kullanılan standartların aynısını takip eden saygın uluslararası hakemlerden oluştuğunu doğruladı. Suçlamalara rağmen Gunn doğrudan yanıt vermedi, ancak AUSBreak, Olimpiyatlara giden yolda break dansının tarihini, sanatsal değerlerini ve kültürel kökenlerini savunduğunun altını çizerek ona desteklerini ifade etti.

36 yaşındaki Gunn, gündüzleri break dansın kültürel politikaları ve sokak danslarının kamusal alanlardaki rolü üzerine araştırmalar yapan bir öğretim görevlisi. Eski bir caz ve balo dansçısı olan Gunn, 20'li yaşlarında break dansa başladı. Avustralya'yı 2021'de Paris ve 2022'de Seul'deki dünya şampiyonalarında temsil etti. Hafta sonu düzenlenen bir basın toplantısında, çoğunlukla gençlerden oluşan rakipleriyle yarışmanın zorluklarını kabul eden Gunn, "Bu kızları en iyi yaptıkları şeyde, dinamik güç hareketlerinde asla yenemeyecektim" dedi ve ekledi, "Bu yüzden farklı hareket etmek istedim. Sanatsal ve yaratıcı bir şeyler yapmak istedim. Çünkü bunu uluslararası sahnede yapmak için hayatınız boyunca kaç şansınız olabilir ki?"
Avustralya'nın Olimpiyat misyon şefi Anna Meares, sosyal medyada Gunn'ın yarışmadan sonra Paris sokaklarında takım arkadaşları için doğaçlama bir performans sergilediği videoların ortaya çıkmasının ardından, Gunn'ı takımı ve "Olimpiyat ruhunu büyük bir coşkuyla" temsil ettiği için övdü.

Napoleon Dynamite’a benzetildi

Avustralyalı mizah sitesi The Betoota Advocate, Gunn'ı "kanguru pençelerini ve fıskiyeyi dünya sahnesine çıkaran break dansçısı" olarak kutlamak amacıyla sınırlı sayıda tişört ürettiğini duyurdu. Bazı sosyal medya kullanıcıları, onu gayri resmi olarak "Napoleon Vegemite" ilan etti ve bu unvan, bağımsız komedi filmi Napoleon Dynamite’deki ünlü dans sahnesine yapılan bir atıftı. Betoota Advocate editörü Clancy Overell, Avustralyalıların Gunn'ın "sevimli" performansını benimsemelerinin nedenlerini açıkladı. Overell, bunun bir nedeninin "tersine uzun haşhaş sendromu" olduğunu belirterek, Avustralyalıların çok başarılı olan herkesi küçümseme eğiliminde olduğunu söyledi. Bir diğer neden ise Avustralyalıların, özellikle Amerikalılar tarafından eleştirilen bir vatandaşlarının etrafında toplanma dürtüsüydü.

Elemelerde ayrıcalıklı konumda tutuldu eleştirileri

Olimpiyat breakdance başhakemi Martin Gilian, bir basın toplantısında "Breaking tamamen özgünlükle, masaya yeni bir şey getirmekle ve ülkenizi ya da bölgenizi temsil etmekle ilgilidir," dedi. "Raygun'un yaptığı da tam olarak buydu. Çevresinden ilham aldı, ki bu durumda örneğin bir kanguru söz konusuydu," diye ekledi. Ancak Gunn'ın performansı herkes tarafından övgüyle karşılanmadı. Bazı eleştirmenler, 1970'lerde New York sokaklarında doğan bir spor dalında Avustralya'yı temsil eden beyaz bir kadının seçilmesinin doğru olup olmadığını sorguladı. Sosyal adalet kampanyacısı Neha Madhok, X'te "Batı Sidney gibi yerlerde (sadece bir örnek) siyah ve koyu tenli insanların yeteneklerini ve zanaatlarını yerleşik kurumlar tarafından tanınmayan arenalarda geliştirdikleri inanılmaz dansçılar var," yorumunu yaptı ve ekledi: "Bu, Avustralya sporunun beyazlığının ve Avustralya yaklaşımlarının bir yansımasıdır."

Aile üyeleri Gunn’ı savundu

Rachael 'Raygun' Gunn'ın ailesi, Olimpiyatlardaki break dans performansının yaygın bir alay ve tartışmayla karşılanmasının ardından onu güçlü bir şekilde savundu. Özellikle kayınpederi Andrew Free, jürinin kararlarına ve aldığı eleştirilere karşı çıkarak Gunn'ı savundu. Free, Gunn'ın puan alamamasının yetenek eksikliğinden değil, son derece rekabetçi bir alanın ve jürinin Gunn'ın yaklaşımıyla uyuşmayan bir break stilini tercih etmesinin bir sonucu olduğunu öne sürdü. Free Facebook'ta şunları yazdı: "Her biri aynı ağırlığa sahip 5 farklı yönü işaretlemeleri gerekmesine rağmen, açıkça önyargılı görüşüme göre, özgünlüğü ve müzikaliteyi ödüllendirmediler, bu yüzden buna karşı çıktı." Gunn'ı Avustralya'yı temsil ettiği ve Olimpiyatlarda "cesaret ve asaletle" break yaptığı için öven Free, break yapmanın bazılarına doğal gelse de Gunn dahil herkes için doğal olmadığını kabul etti, ancak "bunun kültürün bir parçası olduğunu" vurguladı.