20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.07.2024 08:42 | Son Güncelleme: 30.07.2024 14:47

Paris Olimpiyatları: Sen Nehri'ndeki Erkekler triatlonu kirlilik nedeniyle iptal edildi

Fransa Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera ve Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo olimpiyatlar öncesi kirli olmadığını göstermek için Sen Nehri'nde yüzmesi işe yaramadı. Sen Nehri'ndeki erkekler triatlonu bu sabah kirlilik nedeniyle iptal edildi
Paris Olimpiyatları: Sen Nehri'ndeki Erkekler triatlonu kirlilik nedeniyle iptal edildi

Fransa'nın başkenti Paris'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen Olimpiyatlar tüm hızıyla devam ederken, bir süredir kirliliği nedeniyle gündemden düşmeyen Seine Nehri'nde korkulan oldu. Bu sabah yapılması planlanan erkekler triatlonu iptal edildi.

Duatlon olarak düzenlenebilir

Yarışın benzer bir aksilik yaşanmaması durumunda yarın gerçekleşecek kadınlar triatlonun ardından yapılması planlanıyor. Ancak mücadele öncesi triatlon antrenmanlarının da iki kez ertelenmiş olması müsabakaların gerçekleşip gerçekleşmeyeceği yönündeki endişeleri arttırıyor. Organizatörler alternatif günün cuma olduğu, son çare olarak ise etkinliğinin duatlon olarak düzenlenebileceğini belirttiler.

Daha fazla bilgi: Şiddetli yağış etkiledi

Fırtınalar düzenli olarak şehrin 19. yüzyıldan kalma kanalizasyon şebekesini aşarak arıtılmamış atık suların doğrudan nehre boşalmasına neden oluyor. Bu nedenle olimpiyatlar öncesinde nehri temizlemek için yaklaşık 1.4 milyar euro harcandı. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ve Fransa Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera bu ayın başlarında nehre girerek, Seine Nehri'nin sporcular için yeterince temiz olduğuna halkı ikna etmeye çalıştı.  Ancak 26 Temmuz'daki açılış töreninde başlayan ve ertesi gün de devam eden şiddetli yağışın nehirdeki kirlilik seviyesini etkiledi.

Çarşamba ve perşembe fırtına bekleniyor

Müsabakalar öncesi yapılan testlerde kirlilik seviyesi yüzünden Sen Nehri'ndeki iki triatlon antrenmanları iptal edildi. Şehirde çarşamba ve perşembe günleri fırtınalı koşullar bekleniyor ve bu kirlilik seviyesini daha da kötüleştirebilir.  Bu durumda yedek plan, triatlonun bir duatlon haline gelmesi, yani triatletlerin sporun sadece bisiklet ve koşu bölümlerine katılması. 

Erteleme öfke ve hayal kırıklığına neden oldu

Fransa Milli Triatlon Takımı Teknik Direktörü Benjamin Maze, France Info'ya yaptığı açıklamada, yarışın ertelenmesinin öfke ve hayal kırıklığı yarattığını belirtti. Maze, sporcuların herhangi bir "belirsizlik" senaryosuna karşı hazırlıklı olduklarını ve bu durumdan olumsuz etkilenmemeleri için gerekli önlemleri aldıklarını kaydetti.