İran milli futbol takımı, ABD ile İran arasında süren gerilime rağmen 2026 Dünya Kupası’na katılım planlarını sürdürüyor. Takım, turnuva öncesindeki son hazırlıklarını tamamlamak üzere Türkiye’ye geldi.
Tasnim haber ajansının aktardığına göre ekip, ABD’ye gitmeden önce son hazırlık maçını oynamak üzere bu sabah Antalya’ya geldi. Kadroda yurt içi kulüplerde forma giyen 22 oyuncu ile teknik ekip yer alıyor.
İran Teknik Direktörü Emir Ghalenoei de cumartesi günü yaptığı açıklamada, takımın Türkiye’de bulunduğu süre boyunca ABD vizeleri için başvurularını da tamamlayacağını söyledi.
Gerilim sürerken Dünya Kupası hazırlığı
İran, Mart 2025’te Dünya Kupası’na katılma hakkı kazanmıştı. Ancak bu tarihten sonra ABD’nin İran’a yönelik iki ayrı saldırı düzenlediği belirtiliyor.
Şubat sonunda ABD’nin İsrail ile birlikte İran’a yönelik geniş çaplı saldırılar başlatmasının ardından çatışmalar bir ateşkesle durdurulmuştu. Ancak barış görüşmelerinden sonuç çıkmaması, hafta sonu Körfez ülkelerine yönelik yeni drone saldırıları ve ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları, çatışmaların yeniden başlayabileceği endişelerini artırdı. Buna rağmen ABD’li yetkililer, İran takımının turnuvaya katılımında herhangi bir engel olmadığını savunuyor. Trump, nisan sonunda yaptığı açıklamada, “Bırakın oynasınlar” ifadelerini kullanmıştı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ise sorunun futbolcularla değil, takımla birlikte gelmesi planlanan bazı kişilerle ilgili olabileceğini söylemişti. Rubio, bu kişilerin Washington’ın terör örgütü olarak tanımladığı İran Devrim Muhafızları ile bağlantılı olabileceğini ima etmişti.
FIFA maçların yerini değiştirmedi
FIFA ise turnuvanın planlandığı şekilde gerçekleştirileceğini açıkladı ve İran tarafından gündeme getirilen maçların Meksika ya da Kanada’ya taşınması önerisini reddetti.
Geçen ay İran Futbol Federasyonu yetkilileri, FIFA Kongresi için gittikleri Kanada ziyaretini, göçmenlik görevlileri tarafından “hakarete uğradıkları” gerekçesiyle yarıda bırakmıştı.
Heyette yer alan İran Futbol Federasyonu Başkanı Mehdi Taj’ın, Kanada’nın da terör örgütü listesine aldığı İran Devrim Muhafızları’nın eski üyelerinden biri olduğu belirtiliyor.
Antalya’da iki hazırlık maçı planlanıyor
İran milli takımının Antalya kampında iki hazırlık maçı yapması planlanıyor. Şimdilik yalnızca bir karşılaşma kesinleşti. İran-Kanadalı organizatör Sam Mehdizadeh’e göre takım, 29 Mayıs’ta Gambiya ile karşılaşacak.
Ancak ABD vizeleri konusunda süreç henüz tamamlanmış değil. Mehdi Taj, perşembe günü İran medyasına yaptığı açıklamada, “Henüz hiçbir vize verilmedi” dedi.
FIFA Genel Sekreteri Mattias Grafström de cumartesi günü Türkiye’de İran Futbol Federasyonu yetkilileriyle bir araya geldi. Hem FIFA hem de İran tarafı görüşmeyi “yapıcı” olarak nitelendirdi.
ABD’de kamp Arizona’da
İran milli takımı ABD’ye ulaştığında kampını Arizona eyaletindeki Tucson kentinde kuracak.
G Grubu’nda yer alan İran, Dünya Kupası’ndaki ilk maçını 15 Haziran’da Los Angeles’ta Yeni Zelanda’ya karşı oynayacak. Takım daha sonra yine Los Angeles’ta Belçika ile, son grup maçında ise Seattle’da Mısır ile karşı karşıya gelecek.
Kaynak: Gazete Oksijen
