20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.07.2024 10:07 | Son Güncelleme: 31.07.2024 10:14

Seine Nehri testleri geçti: Triatlonların yapılmasına izin verildi

Yapılan testler sonucunda Seine Nehri'nin Olimpiyat Oyunları için yeterince temiz olduğunun belirlenmesi üzerine erkekler ve kadınlar Olimpik triatlonlarının yapılmasına izin verildi
Seine Nehri testleri geçti: Triatlonların yapılmasına izin verildi

2024 Paris Olimpiyatları'ndaki ertelemeler ve suyun kalitesiyle ilgili endişelerin ardından triatletler nihayet Seine nehrine girdi. Seine Nehri'nin su kalitesine dair endişeler nedeniyle salı günü planlanan erkekler triatlonunun dün ertelendiği açıklandı. Organizatörler daha önce, bu ertelemenin ardından etkinliklerin devam etme şansının yalnızca yüzde 60 olduğunu söyledi. Ancak gece saatlerinde alınan son su analizlerinin sonuçları uygun bulundu. 

Seine Nehri'nin kalitesine ilişkin günlük testler düzenli olarak yapılıyor ancak son günlerde yağan şiddetli yağmurlar nehrin yarışma için çok kirli olmasına neden oldu. Oyunların başlarında yüzme antrenmanları su kalitesi nedeniyle iptal edilmişti ancak organizatörler triatlon etkinliklerinin planlandığı gibi devam edeceğinden emindi. 

Seine Nehri'nde ne sorun var?

5 Ağustos'ta triatlon karışık bayrak yarışına, 8 ve 9 Ağustos'ta Olimpik maraton yüzme yarışına ve 28 Ağustos'ta başlayacak olan Paralimpik Oyunları'ndaki Para-triatlon etkinliğine de ev sahipliği yapacak olan Seine Nehri'ndeki su kalitesi her gün test ediliyor. Nehirde yüzmek, yüksek kirlilik seviyesi ve hastalık riski nedeniyle 100 yılı aşkın bir süredir yasaktı ancak Fransız yetkililer Oyunların mirasının bir parçası olarak Seine Nehri'ni yüzülebilir hale getirmek için büyük yatırımlar yaptı.

Organizatörler Seine Nehri'nin güvenli hale getirilmesi için yaklaşık 1.4 milyar euro harcandığını belirttiler. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo kısa bir süre önce yürütülen temizlik çalışmalarına dikkat çekmek için nehirde yüzmüş ve bu ayın başlarında yapılan testler nehrin yüzmek için yeterince temiz olduğunu göstermişti. Ancak cuma ve cumartesi günleri Paris'te yağan şiddetli yağmur su kalitesinin düşmesine neden oldu. 

Fransa şu anda en kaliteli yüzme suyu koşulları açısından Avrupa Birliği ortalamasının gerisinde kalıyor. 17-23 Temmuz tarihleri arasında elde edilen veriler, Fransa'nın başkentini ikiye bölen nehrin yedi günün altısında yüzmeye uygun olduğunu gösterdi. Haziran ayı gibi kısa bir süre önce, koli basili seviyeleri spor federasyonları tarafından belirlenen kabul edilebilir seviyenin 10 kat üzerindeydi.