09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.06.2023 10:02 | Son Güncelleme: 12.06.2023 17:47

The Guardian muhabiri İstanbul'daki kaosu yazdı: Taraftarlar UEFA'dan şikayetçi

Şampiyonlar Ligi finali için İstanbul'a gelen taraftarlar, maç sonrası büyük bir kargaşayla karşılaştı. Gece 3'e kadar otellerine dönemediler. Bazıları taksilere 300 euro verdiğini söyledi. The Guardian'a konuşan taraftarlar UEFA'nın organizasyonunu suçladı
The Guardian muhabiri İstanbul'daki kaosu yazdı: Taraftarlar UEFA'dan şikayetçi

Cumartesi akşamı İstanbul'da oynanan Şampiyonlar Ligi finaline ilişkin taraftarlar UEFA'ya tepkili. The Guardian muhabiri Daniel Boffey'ye konuşan taraftarlar organizasyonun, kendilerine sığır muamelesi yaptığını söyledi. Manchester City taraftarları maçın geç başlamasının ardından gece 3'e kadar şehir merkezindeki otellerine dönemedi ve maç sonunda servis otobüsleri için mücadele etti.

Taraftarlar, Atatürk Olimpiyat Stadı'nın dışında yaşanan karmaşanın, kendilerini İstanbul'un merkezine götürmek üzere yola çıkan taraftar dolu otobüslerin dönüşü için bir buçuk saatten fazla beklediklerini anlattı. Bazı City ve Inter taraftarları otobüse bile binemediklerini ve İkitelli bölgesinden taksi için 300 euro kadar ücret ödediklerini söylediler. Böyle bir yolculuk normalde yaklaşık 15 euro tutuyor.

"Gece 3'ten sonra eve döndük"

Babası 74 yaşındaki Colin ve oğlu 14 yaşındaki Joe ile birlikte gelen 41 yaşındaki Steve Redmayne, "Havai fişekler ve diğer her şeyle birlikte harika bir gösteri yapmanın ama taraftarları geri getirecek herhangi bir altyapıya sahip olmamanın ne anlamı var? Tam bir karmaşaydı. Nihayet otobüse bindiğimizde 90 dakika boyunca hiç hareket etmeden durdu. Gece 3'ten sonra geri döndük. Taksiye de 150 euro ödedik, çünkü stadyuma giden servis otobüsleri için kuyruklar korkunçtu" dedi. 

Manchester City'nin tek golle kazandığı final saat 22:00'de başladı. Birçok Manchester City taraftarı, UEFA'nı Yenikapı'daki sahil bölgesinden kalkan otobüslere binmelerini tavsiye etmesinin ardından stadyuma zorlu bir yolculuk yaptı.  Saat 13:00 ile 15:00 arasında otobüste yer bulabilenler sistemin sorunsuz ilerlediğinden bahsettiler ancak saat 16.00'dan sonra gelen taraftarlar yer bulabilmek için üç saate varan kuyruklarla karşılaştılar. 

Birçok kişi taksiye bindi ancak stadyuma giden ana yolda trafik durma noktasına geldi ve taraftarların başlama vuruşuna yetişmeye çalışırken otoyolda koşuşturduğu durumlar yaşandı. UEFA, stadyumun her iki ucunda taraftar bölgeleri organize etmişti ve City taraftarları, maçın başlamasından dört saat önce, saat 6'da üç bardan birinde bira bitip de izdihama neden olana kadar bunun iyi organize edildiğini söylediler Taraftarlar, stadyumda alkol satışının yapılmadığını ve bir şişe Pepsi için 20 euro'ya varan ücretler ödediklerini belirttiler.  

Britanya'nın önde gelen gazetelerinden The Independent, karşılaşma için İstanbul'a giden futbolseverlerin eleştirileri arasında şunların öne çıktığını belirtti:

-Taraftarlar su veya tuvalet olmadan 3 saate kadar süre otobüslerle yolculuk yapmak zorunda kaldı.

-Karşılaşmadan sonra şehre dönüş için yol gösterilmedi ve seçenekler sınırlıydı. Yaşlı taraftarlar taksi bulabilmek için tekerlekli sandalyelerle bir kilometreden uzun yol gitti. Taksiler, 200 euro ücret istedi.

-Tribün başına iki büfe vardı, su için bile bekleme süreleri 2 saati buldu.

-Taraftar bölgelerindeki 20 bin kişiye 20 tuvalet sağlandı.

-Taraftarlar maça zamanında ulaşabilmek için minibüslerden inip bayırlara tırmanmak ve inşaat alanından geçmek zorunda kaldı.

51 yaşındaki Paul Cross, maçtan sonra yaşanan herkesin serbest bir şekilde çıkmasına izin verildiğini ve bu düzensizliğin utanç verici olduğunu söyledi. Büyük bir kaos olduğunu belirten Cross, yakın bir ilçeye başkalarıyla birlikte yürüdüğünü ve bir Inter taraftarıyla taksi paylaştığını söyledi. 54 yaşındaki Simon Moore, oğulları 29 yaşındaki Harry ve 18 yaşındaki Alfie ile birlikte seyahat ediyordu ve birçok City taraftarının kaldığı Yenikapı'daki otellerine ancak saat 3.15'te dönebildi. 

Stadyumun güzel ancak insanların kaldığı noktaya çok uzak olduğunu belirten Moore, "Otobüse binmek için yaklaşık yirmi dakika bekledik ancak sonra bir buçuk saat orada öylece durdu" dedi. Salford'dan 62 yaşındaki Jeff White "UEFA insanlara sığır gibi davranmaktan nasıl kurtuluyor?" diye sordu.

Geçen yılda kargaşa çıkmıştı

Şubat ayında UEFA, geçen sezon Liverpool ile Real Madrid arasında Paris'teki Stade de France'da oynanan Şampiyonlar Ligi finalinde yaşanan organizasyon ve güvenlik hatalarının birincil sorumlusu olmakla suçlandı. Çok sayıda insan bir arada ezilirken Fransız polisi taraftarlara göz yaşartıcı gaz kullandı. UEFA, Fransız polisi ve hükümet bakanları, hiçbir dayanağı olmaksızın, sorunun geçerli biletleri olmadan gelen binlerce Liverpool taraftarının hatası olduğunu iddia etmişti.