20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.12.2023 04:30 | Son Güncelleme: 29.01.2024 13:58

Türk futbolunun kaosa girdiği gün

The Athletic, hakem Halil Umut Meler’in yumruklanmasının ardından Türk futbolundan bazı isimlerle konuştu. Hepsi olayın bir an kendini kaybeden başkan meselesi olmadığı görüşünde. Hakem karşıtı söylemlerdeki artış sebebiyle olayın kaçınılmaz olduğu hissi hakim
TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi Halil Umut Meler’i Ankara’da hastanede ziyaret etti.
TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi Halil Umut Meler’i Ankara’da hastanede ziyaret etti.

Nick Miller - Adam Leventhal / The Athletic

Pazartesi akşamı Ankaragücü Başkanı Faruk Koca’nın sahaya inip hakem Halil Umut Meler’e yumruk atması şok etkisi yarattı. Ancak o kadar şaşırmayanlar da vardı. Farklı dönemlerde Ankaragücü’nü çalıştırmış olan teknik direktör Hikmet Karaman kulüpte son olarak 2021’de kısa süreliğine görev almıştı. Karaman bugün “Faruk Koca bana da yumrukla saldırdı. Ankaragücü’nü çalıştırıyordum. O zamanlar söyleyemedik ama şimdi söyleyebiliriz” diyor.

Pazartesi akşamki olayın adım adım geldiğinin tek kanıtı Karaman’ın iddiaları değil. Futbolu ve Türkiye’de özellikle hakemleri saran yozlaştırıcı kültür düşünülünce böyle bir şeyin yaşanması kaçınılmaz görünüyordu.

Olaydan sonra Koca ilk ifadesinde pişman olmadığını söylüyordu. Ankaragücü ise korkunç pasif tavrını yansıttığı bir tweet’te “Yaşanan üzücü olaydan dolayı Türk futbol kamuoyundan ve tüm spor camiasından özür dileriz” dedi.

Koca 2021’de Ankaragücü başkanlığına geldi ama asıl kariyerini siyasette yaptı. AKP’nin kurucu üyelerinden olan Koca 2000’lerde aynı partiden milletvekiliydi. Erdoğan gibi bir lider bile haddinizi aştığınızı düşünüyorsa, bir şeyleri berbat etmişsiniz demektir.

İşin ironik tarafı TFF’nin daha bir yıl önce Koca’ya fair play ödülü vermiş olması. Koca ödül konuşmasında “Fair play ruhunu yaşatmak için elimden geleni yapacağım. Bu ödülü almak, bundan sonra atacağımız adımlar ve yapacağımız işlerde bize daha da sorumluluk yüklüyor” demişti. Galiba atılacak adımları “bir ileri iki geri” olarak anlamak gerekiyor.
Peki şimdi ne olacak? Spor hukukçusu Anıl Dinçer’e göre “Koca kasten yaralama suçundan bir ila üç yıl ceza alabilir. Ama bir de futbol mevzuatı var. Hakemin kamu görevlisi olması, suçun spor alanında işlenmesi sebebiyle ceza yüzde 50 artabilir. Neticede cezası 4.5 yıla çıkabilir. Hakemler kamu görevlisi sayıldığından onlara dokunamazsınız.”

Bir de daha kapsamlı bir “Şimdi ne olacak?” sorusu var. The Athletic Türk futbolundan bazı isimlerle konuştu. Hepsi olayın bir an kendini kaybeden başkan meselesi olmadığı görüşünde. Hakem karşıtı söylemlerdeki inanılmaz artış sebebiyle olayın kaçınılmaz olduğu hissi hakim.