26 Aralık 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.06.2024 04:30 | Son Güncelleme: 14.06.2024 18:15

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener: Hedefimiz mümkün olan en fazla sayıda madalya kazanmak

Yeşim Nur Mantaş
Yeşim Nur Mantaş [email protected]
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener: Hedefimiz mümkün olan en fazla sayıda madalya kazanmak

Tokyo 2020’nin ülkemizin en yüksek madalya sayısına ulaştığı Oyunlar olduğunu vurgulayan Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, “Paris’te bu başarıyı artırmayı hedefliyoruz. Amacımız, her spor dalında ve özellikle takım sporlarında temsil edilmek ve mümkün olan en fazla sayıda madalya kazanmak” diyor.


100 yıl sonra yeniden Paris’in ev sahibi olacağı olimpiyatlara az bir zaman kaldı. Bu yıl açılış seremonisinin ilk kez stadyum dışında, Seine Nehri boyunca 6 km’lik parkurda yapılacağı, 306 madalya yarışmasının yer aldığı, ilk kez sporcu sayılarında cinsiyet eşitliğinin sağlanacağı (5 bin 250 erkek ve 5 bin 250 kadın) Paris 2024 Yaz Olimpiyatları güçlü mücadelelere sahne olacak. Türkiye adına Olimpiyatlar’a katılacak sporcularımız da heyecanlı bir bekleyiş içinde antremanlarına devam ediyorlar. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, Paris 2024’e yönelik sorularımızı cevaplandırdı.

Olimpiyatlara çok az bir zaman kaldı, hazırlıklar nasıl geçiyor? Sporcularımız heyecanlı mı, motivasyonları nasıl?

Pandemi gölgesinde gerçekleşen Tokyo 2020’nin ardından, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları için heyecan dorukta. Sporcularımız ve tüm kafilemiz büyük bir motivasyonla hazırlıklarını sürdürüyor. Paris 2024, bizim için ayrı bir önem taşıyor; Cumhuriyet tarihimizde katıldığımız ilk Olimpiyatlar olan Paris 1924’ten tam 100 yıl sonra, aynı şehirde yeniden yarışacak olmamız hem sporcularımız, hem de ülkemiz için ekstra bir motivasyon kaynağı.

Sporcularımız yoğun bir hazırlık döneminin sonuna yaklaşıyorlar ve yaklaşık 5 hafta sonra Paris’te en iyi performanslarını sergilemek için sabırsızlanıyorlar. Her biri ülkemize gurur dolu anlar yaşatmak için büyük bir özveriyle çalışıyor. Oyunlardan en iyi sonuçlarla dönmelerini gönülden diliyorum.

 Paris’te kaç dalda yarışılacak? Bu dalların hepsinde sporcu temsilcimiz var mı?

Paris 2024’te 28’i ana dal olmak üzere toplam 32 spor dalında yarışmalar düzenlenecek. Şu ana kadar 16 spor dalında 82 sporcumuz kota kazandı. Bu sayının 18 spor dalına ve 100’e yakın sporcuya yükselmesini bekliyoruz. Hedefimiz, her spor dalında ve özellikle takım sporlarında temsil edilmek ve mümkün olan en fazla sayıda madalya kazanmak. Ancak şahsen spora büyük yatırımlar yapan 85 milyonluk Türkiye için bu sayının yeterli olmadığını düşünüyorum.

Peki sizce bu konuda neler yapılabilir?

Türkiye’nin genç nüfusu, büyük bir spor potansiyeli barındırıyor. Bu potansiyeli sporcu sayımıza ve sportif başarıya yansıtmak için spor ve sporcu altyapımızı güçlendirmeli, sporu tabana yaymalı ve spor kültürünü yaygınlaştırarak daha çok çocuğu spora yönlendirmeliyiz.

Elit seviye için ise federasyonlarımızın 4 ve 8 yıllık vadelerde iki aşamalı planlamalar yaparak hedeflerini belirlemeleri ve teknik ekiplerini dünya standartlarına uygun şekilde oluşturmaları gerekiyor.
Federasyonlarımız teknik ekiplerini antrenman bilimi ve teknik açıdan kendilerini dünya standartlarına çıkarmış veya çıkaracak potansiyele sahip, yabancı dil bilen kişilerden oluşturmalılar. Teknolojik gelişmeleri yakından takip eden antrenörler ve yöneticiler, yenilikçi metotları sporcularımıza uygulayarak başarıyı artırabilir.

Olimpiyatlar her sporcunun hayali

Genç sporcular Olimpiyatlar’a katılmayı kendilerine bir hedef koyuyorlar mı sizce? Yoksa bunu imkansız gibi mi görüyorlar? Daha motive olmaları nasıl sağlanabilir?

Her sporcunun hayali bir gün Olimpiyatlar’a katılmaktır. Genç sporcularımızın da bu hayali paylaştıklarına eminim. Ancak Olimpiyatlar’a katılmak öyle kolay bir hedef değil. Azim, disiplinli bir çalışma ve büyük fedakârlıklar gerektiriyor. Bu hedefin daha fazla sporcumuz için erişilebilir olması adına, spor altyapımızı geliştirmeli, genç sporculara destek sağlamalı ve onları motive etmek için Gençlik ve Spor Bakanlığı, federasyonlar, aileler ve bizler el birliğiyle çalışmalıyız. Sporcuların en iyi koşullarda hazırlanmalarını sağlamak, motivasyonlarını artıracaktır. 

Son olimpiyatlar gerçi pandeminin gölgesinde gerçekleşmişti ama sporcularımız başarılıydı. Bu yılki olimpiyatlardan beklentileriniz nasıl?

Tokyo 2020, ülkemizin en yüksek madalya sayısına ulaştığı Oyunlar oldu, 13 madalya kazandık. Bu başarıda okçuluk, kadınlar boks ve artistik cimnastik gibi daha önce madalya kazanamadığımız spor dallarında da madalya kazandığımızı belirtmeliyim.

Paris’te bu başarıyı artırmayı hedefliyoruz. Ancak bu kolay olmayacak. Özellikle karate dalının Paris 2024 programında yer almaması, madalya sayımızı olumsuz etkileyebilecek bir faktör. Yine de sporcularımızın gösterdiği özveri ve azimle bu zorluğu aşmayı ümit ediyoruz.

Olimpiyatta bu yıl kota alan sporcu sayısını nasıl yorumlarsınız?

Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’nda 107 sporcumuz ülkemizi temsil etmişti. Paris 2024’te ise bu sayının, az bir farkla da olsa, Tokyo’nun altında kalacağını düşünüyorum.

Olimpiyatlara katılacak sporcularımıza neler tavsiye ediyorsunuz?

Olimpiyat Oyunları, spor dünyasının en köklü ve prestijli organizasyonu. Bir ülkenin sportif başarısına ve bir sporcunun kariyerine en iyi ayna tutan platform. Ülkemizi burada temsil etmek büyük bir onur. Sporcularımıza tavsiyem, bu onurun farkında olarak, en iyi performanslarını sergilemek için çok iyi konsantre olarak yarışmalarıdır. Dünyanın en iyi sporcularının en iyi sportif performanslarını sergiledikleri bir organizasyon olsa da Olimpiyatlar sadece madalya kazanmaktan ibaret değil. Aynı zamanda Olimpik değerleri benimsemek ve sergilemek, yeni dostluklar kurmak, farklı kültürleri tanımak ve ufuklarını genişletmek için de eşsiz bir fırsat. Bu atmosferin keyfini çıkarmalarını ve her anı dolu dolu yaşamalarını öneririm.

16 branşta 82 sporcu katılmayı garantiledi

Team Türkiye’nin olimpiyat yolculuğuna destek veren İş Bankası bireysel olarak da milli sporcuları destekliyor

26 Temmuz – 11 Ağustos günleri arasında gerçekleşecek Paris 2024 Olimpiyat Oyunları için heyecanlı bekleyiş başladı. Kota alan sporcu sayımız her geçen gün artıyor. Olimpiyat kotası için süren müsabakalarda şimdiye kadar 82 sporcumuz; artistik cimnastik, atıcılık, atletizm, badminton, bisiklet, boks, eskrim, güreş, halter, judo, kürek, okçuluk, taekwondo, voleybol, yüzme ve yelken olmak üzere 16 branşta Paris 2024’te olmayı şimdiden garantiledi. Öte yandan Paris 2024’te; dünyanın dört bir yanından yaklaşık 10.500 sporcu 32 spor dalında, 35 yarışma tesisinde 306 madalya için yarışacak.
Paris 2024 yolunda Team Türkiye’ye destek çalışmalarını hız kesmeden sürdüren İş Bankası bireysel olarak milli sporcuları destekliyor. Bu sporcular arasında cimnastikte Âdem Asil, taekwondo branşında Emre Kutalmış Ateşli, güreşte Evin Demirhan Yavuz, boksta Gizem Özer, artistik cimnastikte İbrahim Çolak bulunuyor.

Olimpiyat tarihimizde bir ilk

Kılıç disiplininde ülkemizi temsil edecek Nisanur Erbil, olimpiyatlarda bu dalda ülkemizi temsil edecek ilk kadın sporcu olarak tarihe geçti

2003 yılında Samsun’da dünyaya gelen Nisanur Erbil’in spor yaşamı aslında voleybol ve yüzme ile başladı. 2013-2014 arasında  Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın bir projesi olan yetenek taraması sırasında potansiyeli fark edilen sporcu ve bunun üzerine Ankara'ya gitti ve eskrime geçti. Böylece spor hayatı farklı bir yön aldı.

2018’de Rusya'nın Soçi şehrinde düzenlenen Avrupa Yıldızlar ve Gençler Eskrim Şampiyonası’nda millî takımın içinde yer alan Erbil bronz madalyanın sahibi oldu. 2019’da İtalya'da gerçekleşen Avrupa Yıldızlar ve Gençler Eskrim Şampiyonası’nda ise Yıldız Kılıç kategorisinde altın madalya kazanan Nisanur Erbil, Büyükler Eskrim Avrupa Şampiyonası’nda 8. oldu. Genç sporcunun kariyeri ardı ardına gelen başarılarla dolu.

2021’de Mısır’daki Yıldızlar ve Gençler Dünya Eskrim Şampiyonası'nda gümüş, 2022’de Sırbistan’da düzenlenen Gençler Avrupa Eskrim Şampiyonası’nda gümüş madalyanın sahibi oldu. İspanya’da Genç Kadınlar Kılıç Dünya Kupası'nda ise üçüncülük aldı. Ocak ayında yine İspanya’da düzenlenen Genç Kadınlar Kılıç Dünya Kupası'nda, aralarında Erbil’in de bulunduğu Genç Kadınlar Eskrim Kılıç Milli Takımımız şampiyon oldu. 

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda kota alan sporcularımız

Olimpiyat Oyunları’na az bir zaman kala farklı branşlarda yarışacak sporcularımız da netleşiyor. 11 Haziran’da güncellenen listeye göre Paris 2024’e katılacak sporcularımız ve yarışacakları dallar şöyle:

Atıcılık

Sporcu-Yarışma

● İsmail Keleş-10m Havalı Tabanca
● Şimal Yılmaz-10m Havalı Tabanca
● Sena Can-Skeet
● Oğuzhan Tüzün-Trap
● Rümeysa Pelin Kaya-Trap
● Şevval İlayda Tarhan-10m Havalı Tabanca

Atletizm

Sporcu-Yarışma

● Kaan Kigen Özbilen-Maraton
● Ersu Şaşma-Sırıkla Atlama
● Salih Korkmaz-20km Yürüyüş
● Yasmani Copello Escobar-400m Engel
● Tuğba Danışmaz-3 Adım Atlama
● Berke Akçam-400m Engel
● Meryem Bekmez, Maraton Yürüyüş-Karma Takım Bayrak

Badminton

Sporcu-Yarışma

● Neslihan Yiğit Arın, Tek Kadınlar

Bisiklet yol

Sporcu-Yarışma

● Türkiye-Yol Yarışı

Boks

Sporcu-Yarışma

● Buse Naz Çakıroğlu-50kg
● Hatice Akbaş-54kg
● Esra Yıldız Kahraman-57 kg
● Gizem Özer-60 kg
● Busenaz Sürmeneli-66 kg
● Samet Gümüş-51 kg
● Tuğrulhan Erdemir-71 kg
● Kaan Aykutsun-80 kg

Cimnastik artistik

Sporcu-Yarışma

● Ferhat Arıcan-Takım
● Adem Asil-Takım
● Ahmet Önder-Takım
● Emre Dodanlı-Takım
● Ayberk Koşak-Takım

Eskrim

Sporcu-Yarışma

● Enver Yıldırım-Kılıç
● Nisanur Erbil-Kılıç

Güreş

Sporcu-Yarışma

● İbrahim Çiftçi-Serbest 97 kg
● Taha Akgül-Serbest 125 kg
● Evin Demirhan Yavuz-Kadınlar 50 kg
● Zeynep Yetgil-Kadınlar 53 kg
● Nesrin Baş-Kadınlar 62 kg
● Buse Tosun Çavuşoğlu-Kadınlar 68 kg
● Yasemin Adar Yiğit-Kadınlar 76 kg
● Enes Başar-Grekoromen 60 kg
● Burhan Akbudak-Grekoromen 77 kg
● Ali Cengiz-Grekoromen, 87 kg
● Rıza Kayaalp-Grekoromen 130 kg

Halter

Sporcu-Yarışma

● M. Furkan Özbek-73 kg

Judo

Sporcu-Yarışma

● Tuğçe Beder-48 kg
● Fidan Ögel-70 kg
● Kayra Özer/ Hilal Öztürk-78 kg
● Salih Yıldız-60 kg
● Vedat Albayrak-81 kg
● Mihael Zgank-90 kg
● İbrahim Tataroğlu-100 kg

Kürek

Sporcu-Yarışma

● Elis Özbay-Tek Çifte (1X)

Okçuluk

Sporcu-Yarışma

● Elif Berra Gökkır-Klasik Yay Bireysel
● Mete Gazoz-Klasik Yay Erkek Takım
● Ulaş Berkim Tümer-Klasik Yay Erkek Takım
● Muhammed Abdullah Yıldırmış-Klasik Yay Erkek Takım

Taekwondo

Sporcu-Yarışma

● Merve Dinçel Kavurat-49 kg
● Hatice Kübra İlgün-57 kg
● Nafia Kuş Aydın-67 kg
● Hakan TReçber-68 kg
● Emre Kutalmış Ateşli-80 kg

Voleybol

● Takım-Kadınlar

Yüzme

Sporcu-Yarışma

● Emir Batur Albayrak-1500 m serbest
● Kuzey Tunçelli-1500 m serbest/800 m Serbest

Yelken

Sporcu-Yarışma

● Yiğit Yalçın Çitak-ILCA7
● Ecem Güzel-Ilca6
● Merve Vatan-IQ Foil
● Derin Atakan-Formula Kite
● Beste Kaynakçı-Nacra 17
● Deniz Çınar-470 Karma
● Lara Nalbantoğlu-470 Karma