08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.07.2024 12:56 | Son Güncelleme: 26.07.2024 13:53

Wall Street Journal yazdı: Paris Olimpiyatları'ndaki gizli Ruslar

Paris Olimpiyatları'nda resmi olarak sadece 15 Rus sporcu bulunuyor ve hepsi de Ukrayna'nın işgali nedeniyle tarafsız yarışmacılar olarak yarışıyor. Gayrı resmi olarak ise düzinelerce daha var
Wall Street Journal yazdı: Paris Olimpiyatları'ndaki gizli Ruslar

Paris'te Yaz Oyunları yaklaşırken ve Ukrayna'da savaş devam ederken, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) çetrefilli bir siyasi soruyla karşı karşıya kaldı: Rus atletler konusunda ne yapmalı? Resmi olarak, Rusya'nın üst üste dördüncü kez Olimpiyatlara kendi adı ve bayrağı altında bir takım göndermesi yasaklandı. Ancak bu kez bunun nedeni ülkenin devlet destekli doping skandalı değil, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesi.

IOC, 2014'ten bu yana daha önceki tüm yasaklar sırasında yaptığı gibi, Rusya'dan ve bu durumda Belarus'tan sporcuların ülkelerinin bayrağı ya da renkleri altında olmadan yarışmaları için bir yol yarattı. Bu kez Rus yarışmacıların tek yapması gereken Bireysel Tarafsız Sporcu olarak başvuruda bulunmak ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini desteklemediklerini ya da ordu ile aktif bağları olmadığını kanıtlamaktı. Ancak pek azı bu şartı geçebildi. Sadece 15 Rus atlet oyunlara katılıyor.

Vatandaşlıklarını değiştirdiler

Ancak bu sayının sadece bir yanılsama olduğu ortaya çıktı: Aslında Paris'te düzinelerce Rusya doğumlu sporcu olacak. Sadece başka ülkelerin bayraklarını taşıyacaklar ve birçoğu Rus sporuna uygulanan sayısız yaptırımı aşmak için yakın zamanda yeni vatandaşlıklar edindi. Bu sporcular hayatlarını değiştiren kararlarını, IOC'nin geçen aralık ayında bağımsız sporcuların statüsünü resmileştirmesinden çok önce, mümkün olan en kısa sürede aldılar. Rus yorumcular vatandaşlık değiştirenleri 'kayıp nesil' olarak adlandırdı.

Bazı Rus taraftarlar onları desteklerken, bazıları da onları hain olarak görüyor. Bu arada tarafsız statüsü verilen sporcular da üst düzey Rus yetkililerin tepkisini çekiyor. Rusya Olimpiyat Komitesi Başkanı Stanislav Pozdnyakov geçtiğimiz günlerde, aralarında dünya 5 numarası Daniil Medvedev'in de bulunduğu yüksek profilli Rus tenisçilerin Paris'te tarafsız olarak boy göstermesini eleştirdi. Onları “yabancı ajanlardan oluşan bir ekip” olarak nitelendirdi. Güreşçi Georgii Okorokov da kendilerini başka ülkelere ihraç eden Rus sporcular arasında yer alıyor. Avustralya'nın yeşil ve altın rengiyle yarışacak olan Okorokov, doğum yeri olan ve dünyanın en soğuk bölgelerinden biri olan Rusya'nın Yakutistan bölgesinden yüzlerce kilometre tezahüratlarla karşılanacak.

Wall Street Journal, Ukrayna işgalinden sonra vatandaşlık değiştiren ve şu anda Paris'te yarışmaya hazırlanan en az 18 Rus'u doğrulayabildi. Rus spor sitesi Sport-Express'e göre, Oyunlarda yarışmaya hak kazanmış 58 Rus kökenli sporcu var ve bunlardan bazıları yıllar önce vatandaşlıklarını değiştirmiş durumda. Site, “Tam teşekküllü büyük bir takım” ifadesini kullandı. Ülkelerine döndüklerinde, onları vatan haini olarak gören üst düzey spor yetkililerinin öfkesine maruz kaldılar.