08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.07.2024 15:25 | Son Güncelleme: 17.07.2024 15:37

Yamal 16 yaşında finale çıktı, 17’sinde kupa peşinde

The Guaridan’ın futbol yazarı Sid Lowe, İspanya’yı finale taşıyan harika çocuk Yamal’ın dikkat çekmeyen becerilerini anlattı
Yamal, İngiltere’ye karşı oynayacakları final maçında 17 yaşında olacak.
Yamal, İngiltere’ye karşı oynayacakları final maçında 17 yaşında olacak.

Julian Nagelsmann Almanya’nın onu tekmelemeyeceğini söylese de boş da bırakmadılar. Adrien Rabiot genç oyuncuyu konfor alanından çıkarıp baskı altına alacaklarına söz verdi. Fransız Rabiot’nun sözlerinde gizli bir övgü de vardı ama Fransa’yı yenmek istiyorsa “daha fazlasını” yapması gerekiyordu. Lamine Yamal tam da bunu yaptı. Hem de inanılmaz bir falsolu şutla.

16 yaşından beklenmeyecek kadar cesur olan bu çocuk İspanya’yı finale çıkardı. Kendisi de Euro ve Dünya Kupalarında gol atmış en genç oyuncu oldu. Rekoru devraldığı kişinin adı Edson Arantes do Nascimento, yani Pele’ydi.

Golden fazlası

Orta saha oyuncusu Rodri’ye göre “İnsanlar golü ön plana çıkarıyor. 16 yaşında bir çocuğun böyle parladığı bir anın öne çıkması normal. Bu golü yarı finalde atmış olması ise nasıl bir oyuncu olduğunu ve ne kadar muhteşem bir geleceği olduğunu gösteriyor. Ama ben savunma disiplinine, arkadaşlarına verdiği desteğe, alanları kapatmasına, bize sağladığı enerjiye daha da çok önem veriyorum. Oyunu eksiksizdi.”

Maçtaki ilk aksiyonu 110 saniye geride kalırken geldi. Lamine Yamal uzun bir çapraz topu indirip Jesús Navas ile verkaç yaptıktan sonra Rabiot ve Théo Hernandez’den sıyrıldı. İkinci aksiyonu ise fauldü. Ancak bu kez faulü alan değil yapan taraftaydı. Karşısında yine Hernandez vardı. Diş teli takan sivilceli çocuk için bu kadarı bile fazlaydı. Üçüncü aksiyonu ise mükemmel bir ortaydı ve Fabián Ruiz kafayı biraz daha iyi vursa İspanya öne geçecekti. Hepsi beş dakika içinde olmuştu. 90 dakika sonra gelen son hamlesi ise Hernandez’i düşürüp sarı kart görmek oldu. Bir kez daha takımının yardımına koşmuştu.

“İlk golüm güzel olsun istedim”

Aradaki zaman diliminde üç şut çekti, 44 kez topla buluştu, iki kilit pas attı, üç top kapma girişiminin hepsinde başarılı oldu. İspanya teknik direktörü Luis de la Fuente, “Golün dışında da çok özel işler yaptı. Son dakikaya kadar her şeyini verdi. Bu tavrı onu daha da iyi bir oyuncu yapıyor” diye konuştu.

Öte yandan Rodri haklıydı. İnsanlar her şeyden çok o golü hatırlayacaklardı. Nasıl hatırlamasınlar ki? Elinde maçın oyuncusu ödülüyle takım otobüsünün yanında beliren Lamine Yamal “İlk golümün çok güzel olmasını istemiştim” diyordu. Nico Williams onun için “Kardeşim, mini MVP” demekten kendini alamadı.

Üstelik Yamal o golün neredeyse aynısını bir yıl önce atmıştı. Yine Fransa’ya karşı, yine Euro yarı finalinde. Sadece 17 yaş altı kategorisinde.

U17’den U19’a, oradan da A takıma yükselişi inanılmaz hızlı oldu. Barcelona formasıyla ilk maçına 15 yaşında çıktı. Daha bir yıl önce ailesiyle oyuncunun Fas değil İspanya Milli Takımı’nı seçmesi için görüşmeler yapılmış, bazıları, özellikle Real Madrid cephesi bu görüşmeleri fazla aceleci hatta saçma bulmuştu. Hâlâ milli takım ve Barcelona ile yurtdışına çıkacağı zaman velisinin izni gerekiyor. Kendisine bir özel öğretmen tutuldu. Sezon başında kulübün sportif yönetimi Yamal için okulda dördüncü sınıfı geçme hedefi belirledi. İspanya’nın kamp yaptığı Donaueschingen’de ödevlerini yaptı ve sınav sonuçları burada eline ulaştı.

Yarı finalde ilk düdük öncesinde Kylian Mbappé selam vermek için yanına gelmişti. Lionel Messi ve Cristiano Ronaldo’nun varisi olarak görülen Mbappé, Yamal’dan dokuz yaş büyük. Perşembe akşamı yarı finalde forma giyen en yaşlı oyuncu olan ve 2010’da, Yamal üç yaşındayken Dünya Kupası’nı kaldıran İspanya kadrosunda oynamış tek isim olan Navas ise babasından büyük.

De la Fuente’ye göre, “Dehasından parıltılar sergileyen bu oyuncuya iyi bakmalıyız. Sahada gösterdiği tutum ve olgunlukla daha ileri gidebilir. Olduğundan çok daha tecrübeli görünüyor. İyi ki İspanyol ve bizim takımımızda. Umarım daha uzun yıllar onunla beraber çalışma keyfi yaşarım.”

Yamal finalden bir gün önce 17 yaşını dolduracak. “Anneme doğum günümde hediye istemediğimi söyledim. Zaten finale çıkınca ikimiz de en güzel hediyeyi aldık. Hayalimiz gerçek oldu” diyor.