23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.02.2024 12:46 | Son Güncelleme: 02.02.2024 14:46

BloombergNEF raporu temiz enerjide çarpıcı gerçeği ortaya çıkardı: 1.8 trilyon dolar bile yetersiz

Dünya iklim değişikliğini dizginlemeye çalışırken, temiz enerjiye geçiş için yapılan küresel harcamalar rekor seviyelere ulaştı. ABD, AB ve İngiltere temiz enerji yatırımlarını artırırken Çin, enerji geçişinde en büyük pazar olmaya devam ediyor. Ancak tüm bunlar net sıfır emisyonu için hala yetersiz
BloombergNEF raporu temiz enerjide çarpıcı gerçeği ortaya çıkardı: 1.8 trilyon dolar bile yetersiz

BloombergNEF'in raporuna göre toplam temiz enerji için yapılan harcamalar geçen yıl %17 artışla 1,8 trilyon dolara ulaştı. Bunlar arasında yenilenebilir enerji kurulumu, elektrikli araç satın alınması, hidrojen üretim sistemleri inşa edilmesi ve diğer teknolojilerin kullanılmasına yönelik yatırımlar yer alıyor. Temiz enerji tedarik zincirlerinin oluşturulmasına yönelik yatırımlara 900 milyar dolarlık finansman da eklendiğinde, 2023'teki toplam finansman yaklaşık 2,8 trilyon dolara ulaştı.

İki kattan fazlası gerekiyor

Temiz enerjiye yapılan rekor harcama iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik uluslararası çabaların artan aciliyetini yansıtıyor. Gezegenimiz geçen yıl en sıcak yılını yaşadı ve bu yıl daha da sıcak olması bekleniyor. Ancak yayınlanan rapora göre yüzyılın ortasına kadar net sıfır emisyona ulaşmak için dünyanın temiz teknolojiye iki kattan fazla yatırım yapması gerekiyor.

BNEF'in başkan yardımcısı Albert Cheung, "Fırsat büyük ve harcamalar hızla artıyor, ancak çok daha fazlasını yapmamız gerekiyor" dedi. Geçen yıl enerji dönüşümüne yapılan toplam harcama 4,8 trilyon doların çok altındaydı. BNEF tahminlerine göre, dünyayı net sıfır yoluna sokmak için 2024'ten 2030'a kadar her yıl daha fazlasına ihtiyaç duyulacak.

Yüzde 170’lik artış öngörülüyor

BNEF, hükümetlerin önümüzdeki yıllarda daha da fazlasını yapması gerektiği konusunda uyarıyor. Cheung, dünyanın hızla net sıfıra ulaşması için yatırımların %170 oranında artması gerektiğini tahmin ediyor. Yıllık harcamalarda hızlı bir büyüme görüleceğini söyleyen Cheung “Fakat net sıfıra ulaşma yolunda ilerleyip ilerleyemeyeceğimiz zor bir soru” dedi.

En büyük Pazar Çin’de ancak harcama az

Çin, geçen yıl harcanan 676 milyar dolarla açık ara en büyük pazar olmaya devam ediyor. Ancak bu, 2022'ye kıyasla yalnızca %6'lık bir artış. ABD, İngiltere ve Avrupa'daki yatırımlar toplamda en az %22 artarak toplam 718 milyar dolara ulaştı. Bu kısmen, önemli bir etki yaratmaya başlayan ABD İklim Yasası’nın amiral gemisi olan Enflasyon Azaltma Yasası'ndaki teşviklerden kaynaklandı. Birleşik Krallık'ta güçlü elektrikli araç satışlarının yanı sıra Avrupa çapında yenilenebilir enerjiye yönelik artan talep de harcamaların artmasına yardımcı oldu.

Temiz enerjide en büyük yatırım elektrikli araçlarda

Elektrikli araçlara yapılan harcamalar küresel olarak %36 artışla 634 milyar dolara yükseldi. Bu da elektrikli araçları %8 artışla 623 milyar dolara ulaşan yenilenebilir enerjiyi geride bırakarak en büyük yatırımları gören sektör haline getirdi.

Yatırımcılar elektrik şebekelerine 310 milyar dolar akıttı. Bu da şebekeleri üçüncü büyük Pazar haline getiriyor. Zira devreye girecek yeni rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinden üretilecek temiz enerjinin sağlanmasında kritik bir araç olacaklar. Yeni ortaya çıkan bazı teknolojiler de temiz enerjiye geçiş hızında büyüme kaydetti. Örneğin hidrojen yatırımları, teknolojiye olan ilginin arttığının bir işareti olarak üç katına çıkarak 10,4 milyar dolara yükseldi, ancak henüz geniş ölçekte kanıtlanmadı.