02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.02.2024 16:13 | Son Güncelleme: 05.02.2024 16:25

Buzulların erimesini önlemek için deniz yatağına perde çekecekler

Buzulların erimesini durdurmak için bilim insanlarının alışılmışın dışında fikri var. Araştırmacılara göre Antarktika'daki Amundsen Deniz yatağına çekilecek olan 100 km. uzunluğundaki bir perde su baskınlarını önleyebilir
Buzulların erimesini önlemek için deniz yatağına perde çekecekler

Bilim insanları Antarktika'daki buzulların erimesini önlemek için alışılmadık bir plan üzerinde çalışıyor: Isınan deniz suyu nedeniyle buzulların aşınmasını önlemek için buz tabakalarının önüne dev su altı perdeleri inşa etmek istiyorlar. Araştırma grubu, küresel ısınma yoğunlaştıkça kutup bölgelerindeki buzların rekor oranlarda kaybolduğu ve bu kaybı yavaşlatmak için acil eyleme geçilmesi gerektiği konusunda uyardı.

Önerilen çözüm; Amundsen Denizi yatağına 100 kilometre boyunca gerilecek olan bir perde inşa etmek. Okyanus tabanından yaklaşık 200 metre yükseğe çıkacak perde kıyıdaki Antarktika buzullarının tabanlarına çarpan ve aşınmalarına neden olan sıcak suyun akışını kısıtlayacak.

"Yıkıcı su baskınlarını tetikleyebilir"

Deniz Yatağı Perdesi projesi hayata geçirildiği takdirde şimdiye kadar gerçekleştirilen en büyük jeo-mühendislik programlarından biri olacak. Lapland Üniversitesi'nden John Moore “Dev bir proje olurdu ama sonra devasa bir sorunla karşı karşıyayız. Antarktika'daki buzulların erimesi yıkıcı su baskınlarını tetikleyebilir ve yüz milyonlarca insanın evini kaybetmesine neden olabilir. Bu, bildiğimiz haliyle medeniyet için inanılmaz derecede kötü olacak, bu yüzden bir şeyler yapmamız gerekiyor” dedi.

Cambridge Üniversitesi ve ABD'nin diğer merkezlerindeki bilim insanlarıyla birlikte çalışan Moore'un önerdiği perde, Thwaites ve Pine Island buzullarının karşısındaki deniz yatağı boyunca uzanacak. Böylece arkalarındaki dev buz tabakalarının okyanusa kaymasını engelleyen tıkaç görevi görecek.

Deniz suları üç metre yükselecek

Bilim insanları Thwaites ve Pine Adası buzullarının erimesi durumunda dünya genelindeki deniz seviyelerinin üç metre yükseleceği konusunda uyarıyor.

Araştırmacılar Antarktika kıyılarına sıcak su akışını kısıtlayacak bir perde inşa etmenin bu buzulların erimesini yavaşlatabileceğini ve böylece felaketle yok olma riskini azaltabileceğini söylüyor. Bir dizi deniz tabanı perdesi yapmayı planlıyorlar ve bunların yapımı için en iyi malzemeleri belirlemek amacıyla araştırmaya başlamaya hazırlanıyorlar. Bu testlerin bu yılın sonlarında River Cam'da gerçekleştirilmesi planlanıyor ve çeşitli modeller su altında test edilecek.