21 Kasım 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.08.2024 14:42 | Son Güncelleme: 01.08.2024 14:43

Dünya Limit Aşım Günü: İnsanlık gezegenin yıllık kaynaklarını 7 ayda tüketti

Gezegenin sunduğu 1 yıllık doğal kaynağın insanlar tarafından ne zaman tüketildiğini belirleyen Dünya Limit Aşımı günü on yıldır sabit. Ancak uzmanlar bu tarihin uzamasını sağlamak ve gezegeni korumak için daha fazlasının yapılması gerektiğini söylüyor
Dünya Limit Aşım Günü: İnsanlık gezegenin yıllık kaynaklarını 7 ayda tüketti

İnsanlık, Dünya'nın yıllık kaynak bütçesini yedi aydan biraz fazla bir sürede tüketti. Dünya Limit Aşım Günü olarak bilinen 1 Ağustos, gezegenin bir yıl içinde yeniden üretebileceği tüm kaynakları tükettiğimiz tarihe işaret ediyor. Küresel Ayak İzi Ağı yönetim kurulu üyesi Lewis Akenji, “Limit aşımı sona erecek. Asıl soru nasıl olacağı: Düzenlemeyle mi yoksa felaketle mi? Planlı bir geçiş bize, aşım nedeniyle dengesi bozulan bir gezegenin kaprislerine boyun eğmekten daha iyi bir güvenlik sağlar" ifadelerini kullandı. 

Bu yılki tarih, 25 Aralık 1971'deki ilk Aşım Günü'nden aylar öncesine denk geliyor. Son on yılda bu tarih sabit kaldı ancak yine de yıllık bütçemizi neredeyse 5 ay erken tüketiyoruz. Yılın geri kalanında insanlık aşırı kullanımdan hayatını kaybediyor ve biyosferi daha da tüketiyor. İnsanlığın her 12 ayda neredeyse iki gezegen değerinde kaynağı tüketmesini engellemek için değişmesi gereken çok şey var.

Dünya Limit Aşım Günü nasıl hesaplanıyor?

Limit Aşım Günü, her ülkenin ekolojik ayak izini ve gezegenin 'biyokapasitesini' hesaplamak için BM verileri kullanılarak hesaplanıyor. Biyokapasite, Dünya'nın yenilenebilir kaynaklar üretme ve atıkları absorbe etme yeteneğidir; ekolojik ayak izi ise kaynak tüketimi ve emisyonlar dahil olmak üzere doğa üzerindeki talebi ölçer.

Küresel Ayak İzi Ağı'na göre fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan büyük miktarda CO2'nin neden olduğu küresel ısınma, açığı artırıyor. Kuruluş, on yılın sonuna kadar küresel emisyonlarda yüzde 43'lük bir kesintiye gidilmesi için bugünden 2030 yılına kadar her yıl Aşım Günü'nün 19 gün geriye çekilmesi gerektiğini söylüyor.

En çok kaynak tüketen ülkeler hangileri?

Bazı ülkeler kaynakları diğerlerinden daha hızlı tüketiyor. Eğer gezegendeki herkes ABD'deki insanlar gibi yaşasaydı, Aşırı Tüketim Günü 14 Mart'a denk gelirdi. Belçika için 23 Mart, Fransa için 7 Mayıs ve İspanya için 20 Mayıs olurdu. Bu konuda en kötü durumda olanlar ise 11 Şubat'ta kutlama yapacak olan Katar ve 20 Şubat'ta Limit Aşım Günü'nü kutlayacak olan Lüksemburg'dur. Ancak herkes Hindistan'daki insanlar gibi yaşasaydı, her yıl sadece 0,7 gezegen değerinde kaynak tüketildiği için artık bir aşım olmayacaktı.