Derrick Bryson Taylor / The New York Times
Ön verilere göre pazartesi günü, küresel ortalama sıcaklık yaklaşık 17,15 Santigrat derece ile büyük olasılıkla Dünya'da kaydedilen en sıcak gün oldu ve sadece bir gün önce kırılan rekoru geride bıraktı. Geçmiş, şimdiki ve gelecekteki iklim hakkında bilgi sağlayan bir Avrupa Birliği kurumu olan Copernicus İklim Değişikliği Servisi tarafından açıklanan veriler, bazı uzmanlar arasında alarma neden oldu.
Son rekor 6 Temmuz 2023'teydi
Bu haftanın başlarında servis, pazar günü küresel ortalamanın yaklaşık 17,09 santigrat derece ile rekor kırdığını duyurdu. Bir gün sonra da pazartesi gününün, kayıtların tutulmaya başlandığı 1940 yılından bu yana en sıcak gün olduğunu duyurdu. Bu hafta arka arkaya gelen rekorlardan önce, bir önceki rekor olan 17.08 santigrat derece, geçen yıl 6 Temmuz'da kırılmış ve 2016'dan beri devam eden bir rekoru geride bırakmıştı.
Pazar ve Pazartesi günkü sıcaklıklar ortalama sıcaklıklar olduğu için, günlerdir aşırı sıcaklık uyarısının yapıldığı ve haftanın büyük bir bölümünde devam etmesi beklenen Batı Amerika Birleşik Devletleri'nin bazı bölgeleri gibi dünyanın bazı bölgeleri bu ekstra sıcaklığı daha güçlü bir şekilde hissetti.
"Yeni rekorların kırıldığını göreceğiz"
Servisin direktörü Carlo Buontempo, pazar günkü rekoru duyuran bir haber bülteninde “Gerçekten şaşırtıcı olan, son 13 ayın sıcaklığı ile önceki sıcaklık rekorları arasındaki farkın ne kadar büyük olduğu. Şu anda gerçekten keşfedilmemiş bir bölgedeyiz ve iklim ısınmaya devam ettikçe, gelecek aylarda ve yıllarda yeni rekorların kırıldığını göreceğiz" ifadelerini kullandı.
Ajans, daha yakından bakıldığında, 2023 ve 2024'ün önceki yıllarda kaydedilenlerden önemli ölçüde yüksek değerler gördüğünü söyledi. Küresel ısınmanın bir diğer önemli işareti de günlük ortalama sıcaklıkların en yüksek olduğu 10 yılın 2015-2024 yılları arasındaki son 10 yıl olması. Araştırmacılar, küresel sıcaklıklar tipik olarak yılın bu zamanlarında zirveye ulaştığı için pazar günkü rekorun tamamen beklenmedik olmadığını söylerken, Kuzey Yarımküre'de dünya çapındaki sıcaklıkları yönlendiren mevsimsel modeller ve Antarktika'nın büyük bölümündeki ortalamanın üzerindeki sıcaklıklar da dahil olmak üzere çeşitli faktörlerin artışa katkıda bulunduğunu belirtti.
Başlıca nedeni fosil yakıtların yakılması olan küresel iklim krizi nedeniyle sıcak hava dalgaları daha şiddetli ve uzun süreli hale geliyor. Uzmanlar, insanlar fosil yakıtları yakarak atmosfere sera gazı eklemeye devam ettikçe, kuraklık, orman yangınları ve seller gibi aşırı hava olayları gibi rekor kıran sıcaklıkların da daha yaygın hale geleceğini söylüyor.
© 2024 The New York Times Company