Ipsos'un 24 Ocak – 7 Şubat 2025 tarihleri arasında 32 ülkede gerçekleştirdiği Global Advisor araştırma dosyasındaki verilere göre toplumun büyük bir kısmının iklim değişikliğini ciddi bir tehdit olarak gördüğünü ancak bu farkındalığın davranışa dönüşme oranının halen düşük seviyelerde olduğunu gösteriyor.
Raporda öne çıkan bazı bulgular şöyle:
İklim değişikliğinin önemli bir göstergesi olan hava sıcaklığındaki değişimin sorun olduğu görüşünde olanların oranı yüzde 57. Türkiye’de de her 2 kişiden 1’i hava sıcaklığındaki değişimin bir sorun olduğu görüşünde.
Tüm ülkelerde endişe düzeyi 2022 yılına göre artıyor. Ülkelerin neredeyse hepsinde endişe düzdeyi yüzde 50’nin üzerinde. Türkiye’de endişe düzeyi ülkeler ortalamasının üstünde. Her 10 kişiden 8’i iklim değişikliği etkilerinden endişelendiğini belirtiyor ve bu endişe düzeyi de yıllar içinde artıyor.
İklim değişikliği ile mücadele konusunda da Türkiye’de yaşayan her 10 kişiden 7’si daha fazla adımın atılması gerektiği görüşünde.
Ülkeler ortalamasında bireylerin yüzde 36’sı ülkelerinin iklim değişikliği konusunda çok fazla fedakarlık yapmasının istendiğini düşünüyor. Türkiye’de de bireylerin görüşü benzer.
Güney Amerika ülkeleri e Filipinler, Endonezya gibi az gelişmiş ülkelerde ve iklim değişikliğinden dolayı daha fazla risk altında olan ülkelerde toplumun hükümetten beklentisi daha yüksek. Türkiye’de bireylerin yüzde 59’u hükümetin harekete geçmesi gerektiği görüşüne katılıyor. Fakat 2021 yılına göre bu görüşteki azalış dikkat çekici (2021: %78 - 2025: %59).
Ülkelerin hükümetlerden beklentisi yüksek ancak hükümetlerin bu konuda net bir planı olduğuna dair görüşleri çok daha düşük. Türkiye’de de bireylerin yüzde 28’i bu konuda planı olduğuna inanırken yaklaşık yarısı net bir plan olmadığını düşünüyor.
Yenilenebilir enerjiye geçilmesi durumundan en olumlu etkinin hava kalitesi üzerinde olacağı düşünülüyor. Türkiye ise hemen hemen tüm konularda yenilenebilir enerjinin olumlu etkisinin daha fazla olacağı görüşünde.
Avrupa ülkelerinde elektrikli araçlara karşı olumsuz görüş yüksek. Türkiye’de olumsuz görüşlerin oranı düşük. Her 4 kişiden 1’i elektrikli araçların benzinle çalışan araçlara kadar kötü olduğu görüşünde.
Geçtiğimiz yıl, dünya genelinde sıcaklıklar ilk kez 1,5˚C hedefinin üzerine çıktı. BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin yalnızca %17’sine ulaşılabildi. Aşırı hava olaylarının sayısı ve şiddeti artarken, küresel çapta kaygılar da büyüyor.
IPSOS Türkiye CEO'su Sidar Gedik "Her dört kişiden üçü (%74) ülkelerindeki iklim değişikliğinin etkilerinden endişe duyuyor. Bu soruyu en son sorduğumuzda 2022 yılı ile karşılaştırıldığında, ankete katılan 27 ülkeden 18'inde endişenin arttığını görüyoruz. İklim değişikliğinden daha fazla risk altında olan ülkelerde endişe daha yüksek. Türkiye’de de endişe düzeyi ülkeler ortalamasının üstünde. Bireyler 1.5°C sıcaklık artışının büyük bir sorun olduğunu kabul ediyor. %17'si küresel sıcaklıkların 1.5°C'den fazla artmasının o kadar da büyük bir sorun olmadığı konusunda hemfikir olsa da, %53'ü bu düşünceye katılmıyor" dedi.